סגור
רן עוז על רקע בית ישראכרט
המנכ"ל רן עוז על רקע בית ישראכרט (צילום: Google Street רמי זרנגר)

התזמון הגרוע של ישראכרט: המניה צנחה, החברה לקראת קיצוצים, אבל שכרו של המנכ"ל יזנק

על רקע שורת שינויים והדו"ח החלש של חברת האשראי, יקוצץ כוח האדם בישראכרט ב-140 עובדים. בנוסף לכך דרשו המוסדיים מהמנכ"ל רן עוז לשנות את מבנה שכרו, שעלותו בשנה הבאה אמורה לזנק ל-5 מיליון שקל

הנהלת ישראכרט מתכוונת לצאת במהלך של התייעלות בשנה וחצי הקרובות. במסגרת ההתייעלות יקוצץ היקף כוח האדם ביותר מ-140 מעובדי החברה. אולם עוד טרם תחל חרב הקיצוצים לשוטט במסדרונות החברה לכרטיסי אשראי, ל"כלכליסט" נודע כי המוסדיים דרשו גם מהעומד בראש ישראכרט לשנות את מבנה שכרו.
ישראכרט הודיעה ביום חמישי כי תזמן אספה כללית של בעלי מניות ב-22 בספטמבר, בין היתר כדי לשנות את מבנה השכר של המנכ"ל רן עוז. עלות שכרו של עוז כיום בישראכרט הסתכמה ב-4 מיליון שקל, שהורכבה משכר קבוע בעלות של 2.03 מיליון שקל בשנה, מענקים תלויי ביצועים בעלות של חצי מיליון שקל, תגמול מניות קבוע בהיקף של 860 אלף שקל והטבות נוספות בהיקף של 550 אלף שקל.
עלות שכרו של עוז לשנה הבאה תעלה כבר ל-5 מיליון שקל. השכר הקבוע נותר דומה למדי, אולם התגמול ההוני עולה ל-0.9 מיליון שקל, והמענקים עולים לכדי 1.5 מיליון שקל. המענק כולל באופן יחסי את מענק החתימה של עוז בהיקף של חצי מיליון שקל, שניתן לו בתמורה לכך שעבד 12 חודשים בחברה. בהתאם לכך מדיניות התגמול של החברה תשתנה לידי כך שהשכר המקסימלי של עוז יעלה לכדי 4.6 מיליון שקל (השכר של עוז ב-2023 חורג מהמדיניות בשל אותו מענק התמדה), לעומת המדיניות הקודמת בה השכר הוגבל לכדי 3.95 מיליון שקל.
מעבר לכך, מקורבים לעוז הסבירו כי שינוי מתווה שכרו של עוז נבע מבקשת המשקיעים המוסדיים. השכר הקודם של עוז כלל תגמול הוני קבוע בשווי של 25% מהיקף עלות שכרו, כלומר בשווי של כמעט 900 אלף שקל בשנה לפי שכרו ב-2022, אותו קיבל בצורה של מניות רגילות של החברה, ללא תלות בביצועים. על רקע החולשה במניית ישראכרט, ולאחר שירדה כמעט 30% מתחילת השנה, המוסדיים דרשו לחבר את שכרו של עוז עם היכולת שלו להציף ערך בחברה וההפך. המוסדיים העיקריים בישראכרט הם כלל (6.6%), הראל (6.1%), מיטב (5.35%) והפניקס אקסלנס (4.9%).
האופציות של עוז נקבעו לפי מחיר של 12.37 שקלים, ממוצע מחיר הסגירה של מניית החברה בין 18 ביוני ל-18 ביולי. מאז 18 ביולי המניה נפלה ב-20%, ועתה האופציות נמצאות במרחק של 30% מהכסף. חבילת האופציות של עוז תבשיל מדי חודש יוני בשלוש השנים הקרובות בשיעורים שווים. ב-30 ביוני 2023 יהיה מחיר המימוש 13.05 שקל, המשקף פרמיה של 2.5% מעל מחיר המימוש הבסיסי (12.37 שקלים); ב-30 באפריל 2024 יהיה מחיר המימוש 13.37 שקל, המשקף פרמיה של 5% מעל מחיר המימוש הבסיסי; ב-30 ביוני 2025, מחיר המימוש יעמוד על 13.68 שקל, פרמיה של 7.5% על המחיר הבסיסי.
הקיצוצים בחברת ישראכרט נעשים על רקע הקשחת התנאים של חברת כרטיסי האשראי בהסכם החדש שמתגבש מול בנק הפועלים. הבנק, אשר מהווה את מנפיק הכרטיסים העיקרי של ישראכרט, הקפיץ את עלות ההנפקה ל-0.29% ממחזור הוצאות הכרטיסים משיעור של 0.17%. העלאת שיעור התשלום מהמחזור יגדיל את הוצאות ישראכרט ב-200 מיליון שקל בשנה. ההסכם הקודם של ישראכרט עם הפועלים נקבע בעת שחברת כרטיסי האשראי היתה חברה-בת של הבנק ובבעלות מלאה.
למרות הדו"ח של ישראכרט שמציג ירידות חדות ברווח, מניית ישראכרט סיימה את יום המסחר בקפיצה של כמעט 4%. שווי ישראכרט באחוזת בית ירד לכדי 2.1 מיליארד שקל לאחר שהונפקה בשווי 2.7 מיליארד שקל באפריל 2019.
לגבי השינוי האפשרי בהשקפת ההנהלה לגבי הקיצוצים בחברה לנוכח תוצאות הרבעוניות ענה עוז: "יש לנו אחריות ואנחנו מגבשים תוכנית התייעלות לחיסכון שנע בין 55 מיליון שקל ל-65 מיליון שקל בשנה. נתחיל ליישם אותה לקראת סיום שנת 2022 ונמשיך אותה לתוך 2023. התוכנית הזו אמורה לעזור לנו להתאים את ישראכרט לאסטרטגיה והאתגרים שהיא עומדת מולם. ישראכרט נבנתה במשך עשורים על עולמות ההנפקה והסליקה. אנחנו רוצים לעבור להתמקד באשראי צרכני ומסחרי ובמוצרים מבוססי דאטה. זה מבנה אחר ויכולות אחרות. אנחנו נצטרך לעשות הרבה עבודה במבנים הארגוניים ובהתייעלות של תהליכים שיהיו מבוססי דיגיטציה ואוטומציה, כדי שנוכל לחסוך בהוצאות ולתמוך בצמיחת ההכנסות. אנחנו בפירוש מחויבים לזה ונעשה זאת".