סגור

מור שיאנית החודש, ומה קרן ההשתלמות שלכם עשתה בנובמבר?

בעוד המדדים המובילים בוול סטריט צנחו בנובמבר, המדדים בבורסת ת"א רשמו עליות. ממוצע העלייה בקרנות נע בין תשואה אפסית ל־0.4%, ושיאנית העליות החודשית היא מור עם 0.42%

מדדי המניות הגדולים בארה"ב התאפיינו בנובמבר בירידות חדות. המדדים S&P 500 ודאו ג'ונס ירדו ב־4% כל אחד. גם מדדי המניות באירופה רשמו ירידות, כשהדאקס הגרמני, לדוגמה, השיל 3.75% בחודש שעבר. בניגוד למגמה העולמית נסחרו מדדי המניות הישראליים בעליות — מדד ת"א־35 עלה ב־0.7% ומדד ת"א־90 התחזק ב־2.8%.
על רקע המגמה המעורבת בחודש שעבר הציגו מרבית קרנות ההשתלמות הגדולות עליות קלות מאוד, שנעות בין תשואה אפסית לעלייה של 0.4%. ממוצע הקרנות הגדולות עומד על 0.12% ועל 0.36% בקרנות הקטנות.
הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר היא קרן ההשתלמות של מור בית השקעות שעלתה בשיעור של 0.42%. במקום השני נמצאת הקרן של אנליסט עם תשואה של 0.31% ובמקום השלישי הראל עם תשואה של 0.28%.
ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל, הסביר את התשואה העודפת של קרן ההשתלמות של החברה בחשיפה נמוכה לעומת המתחרות לשווקים מתעוררים כמו הודו וברזיל, וחשיפה נמוכה לשוק המניות בסין. קלינסקי מוסיף כי בניגוד למגמה הרווחת, במור פועלים להקטין חשיפה גם לנאסד"ק — ובפרט לענף הטכנולוגיה.
"אנחנו חוששים מהתמחור הנוכחי של מניות טכנולוגיה בארה"ב, שעל פי השקפתנו מתומחרות גבוה", אמר קלינסקי. "בנובמבר ראינו איך חלק מחברות הטכנולוגיה אינן מצליחות להצדיק את התמחור הגבוה שלהן, והחלו לרדת בחדות. למעשה, חלק מהחברות החדשות בשוק כבר נסחרות ב־50%–60% מתחת לשיא שלהן, שנקבע בתחילת השנה.
מדד העקביות של קבוצת קלי בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 חודשים מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע תקבל ציון 50%
"זה אמנם לא מורגש עדיין בנאסד"ק, משום שהמניות הגדולות עדיין נסחרות בשווי גבוה, והמדד עדיין קרוב לשיאו, אבל מגמת ההיחלשות של מניות הטכנולוגיה הקטנות תימשך, והיא עלולה לפגוע בהמשך הדרך בביצועי המדד. אנחנו אף מאמינים שהחולשה הזו תימשך לתוך 2022. בנוסף, על רקע האינפלציה, בארה"ב כבר מדברים על שתי העלאות ריבית בשנה הבאה. העלאות אלה יפגעו בחברות שהזכרנו, ועל כן אנחנו בוחרים להיות בחשיפה נמוכה לנאסד"ק".
אז אתם מעדיפים לא להשקיע בטכנולוגיה?
"אנחנו מאמינים בטכנולוגיה, אבל לא מאמינים לשווי של חברות הענף הנסחרות בארה"ב. אנחנו מעדיפים להיחשף לענף הטכנולוגיה באמצעות חברות פרטיות, שעדיין אינן נסחרות בשוק ההון.
"בחיפוש אחר חברות טכנולוגיה, שנמצאות בשלב המקודם שלהן, אנחנו משתפים פעולה עם גורמים חיצוניים, כמו קרנות הון סיכון, שהן בעלות ידע רחב יותר. באמצעותם אנחנו מגיעים לחברות מעניינות, בתמחור טוב יותר ועל פי התנאים שלנו. המטרה היא להיות טובים לאורך זמן, ואת תוצאות התהליכים בהשקעה במניות לא סחירות אני מאמין שנראה כבר ב־2022".
קרן ההשתלמות של מור היא קטנה יחסית, ומנהלת רק כ־6 מיליארד שקל. אך היא נמצאת בצמיחה, והיקף הכספים שנוידו אליה מתחילת השנה נאמד ב־3 מיליארד שקל כמעט. בעקבות התחרות הגבוהה, וכדי לשמור על ההון שמגיע לחברה, גייס השבוע לראשונה מנכ"ל מור גמל, אורי קיסוס, אנשי שימור לקוחות במשרה מלאה.
3 צפייה בגלריה
ערן קלינסקי מור גמל
ערן קלינסקי מור גמל
ערן קלינסקי, מור גמל. "חוששים מהתמחור של מניות הטכנולוגיה בארה"ב"

הקרן החלשה ביותר בנובמבר היתה זו של הפניקס אקסלנס, עם תשואה שלילית של 0.01%. בספטמבר האחרון מוזגה לתוכה קרן ההשתלמות של הלמן־אלדובי ולכן טיפס היקף הנכסים המנוהלים ל־10 מיליארד שקל.
את התשואות מתחילת השנה מובילה הקרן של מיטב דש, שעלתה ב־13.6%, ואחריה מדורגת הקרן של אנליסט עם תשואה של 13.55%. ילין לפידות במקום השלישי עם 12.6%. התשואה הממוצעת של קרנות ההשתלמות מתחילת השנה היא 12% כמעט.
את התשואה בשלוש השנים האחרונות מובילה מיטב דש עם 30.52%, כשאחריה כלל עם תשואה של 30.38%, ובמקום השלישי ילין לפידות עם 29.96%. קרנות ההשתלמות הניבו תשואה ממוצעת של 28.5% בשלוש השנים האחרונות.