בלעדי כלל משקאות ומחלבת כפר תבור יתחרו על מחלבות רמת הגולן
בלעדי
כלל משקאות ומחלבת כפר תבור יתחרו על מחלבות רמת הגולן
קרן קדמה, השולטת בכלל משקאות, צפויה להגיש הצעה לרכישת מחלבות רמת הגולן, ותצטרף בכך לצבי ויליגר ולמחלבת כפר תבור. מחלבות גד ככל הנראה בחוץ. מחלבות רמת הגולן הגישה בקשה להקפאת הליכים וצברה חובות של 40 מיליון שקל
כלל משקאות בוחנת כניסה לתחום החלב. ל"כלכליסט" נודע כי החברה, שבשליטת קרן קדמה, תתמודד קרוב לוודאי על רכישת מחלבות רמת הגולן. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הגישו מחלבות רמת הגולן בקשה להקפאת הליכים בשל חובות של 40 מיליון שקל. בית המשפט המחוזי בנצרת מינה את עורכי הדין אהוד גינדס וחן ברדיצ'ב כנאמנים למחלבה, ואלה החליטו להוציא אותה למכירה. המכרז אמור להסתיים בסוף ינואר, אבל חלק מהמתמודדים מבקשים להאריך אותו בשבוע־שבועיים נוספים.
מול כלל משקאות — שפועלת בתחום היין באמצעות האחזקה ביקבי כרמל ובתחום המשקאות המוגזים באמצעות אחזקה של 30% ביפאורה — מתמודדים שני שחקנים מרכזיים, והרוכש ייבחר ככל הנראה מבין השלושה.
הראשון הוא צבי ויליגר, בעל השליטה בוילי פוד, שזהותו כמתמודד כבר ידועה. ויליפוד מעוניינת לרכוש את המחלבות כדי להיכנס לתחום החלב הניגר, ואולי גם להרחיב את הייצור של גבינות.
השחקנית השלישית ומפתיעה־משהו היא מחלבת כפר תבור, שנרכשה ביוני האחרון בידי מחלבות גד, אבל רשות התחרות הפנתה לשתיהן כתף קרה, והן נאלצו למשוך את בקשת המיזוג וביטלו את העסקה. גד נחשבה למועמדת רצינית לרכישת מחלבות רמת הגולן, אבל החשש מפני כתף קרה נוספת מצד רשות התחרות מונעת ממנה, ככל הנראה, את ההתמודדות.
יקבי כרמל, שהוקמו ב־1889 בידי הברון אדמונד דה רוטשילד, וכיום מחזיקים בהם קרן קדמה ובעלי הון יהודים מחו"ל, התמזגו באפריל לתוך חברת כלל משקאות, הנסחרת בבורסה ומחזיקה ב־30% מיצרנית המשקאות הקלים יפאורה. החברה הממוזגת נסחרת בשווי של 390 מיליון שקל בבורסת תל אביב. סכום זה נמוך משמעותית מהשווי של החברה הממוזגת בהערכות השווי לקראת העסקה באפריל — 840 מיליון שקל. העסקה נעשתה בדרך של החלפת מניות וביחס של 60:40.
קדמה, בניהולם של גלעד הלוי, אורי עינן וגלעד שביט, מחזיקה ב־28% מהחברה הממוזגת, והיא בעלת המניות הגדולה בה. כלל תעשיות, שבשליטת לן בלווטניק, מחזיקה ב־8% מהחברה.
בשנת 2013 איגדה קרן קדמה כמה בעלי הון יהודים מחו"ל, ובהם משפחת יסלזון, קבוצת שוטנשטיין (בעלי רשת האופנה אמריקן איגל), איל הנדל"ן ליאו נואי ופייר בסנינו, מי שהיה ראש הקהילה היהודית בצרפת, ורכשה את השליטה ביקב מאגודת הכורמים תמורת 130 מיליון שקל.
מחלבות רמת הגולן החלה את דרכה ב־1983 כיוזמה משותפת של מושב נוב ומחלבות טרה ושטראוס. מושב נוב נקלע כעבור זמן קצר לקשיים כלכליים ונאלץ למכור את חלקו לתנובה. ב־2011 דרשה הממונה על התחרות מתנובה למכור את אחזקותיה. בעקבות כך מכרו גם שטראוס וטרה את חלקן, ואת מקומן תפסו הקיבוצים אורטל, סאסא ועין זיון, לצד יובל איתן, בנו של הח"כ המנוח רפי איתן (4%). סאסא ועין זיוון נמלטו בעור שיניהם מהחברה זמן קצר לפני שקרסה, יחד עם הבעלים של מחלבות השומרון שהתמזגה עימה חצי שנה קודם לכן.
בשנים האחרונות זינקו המכירות של מחלבות רמת הגולן בשיעור חד של 66% להיקף של 142.6 מיליון שקל ב־2021 לעומת 85.5 מיליון שקל ב־2019, אולם הצמיחה במכירות לוותה ברווחיות גולמית נמוכה ובהפסד שהעמיק ב־2021 ל־7.3 מיליון שקל. לטענת החברה, ב־2022 ירדו מכירותיה בכ־20%. לנוכח הזינוק במחיר המטרה אפשר להעריך שההפסד העמיק.
המחלבה מייצרת חלב במותג פרטי עבור הרשתות שופרסל ויוחננוף ומספקת גם למחלבות גד. בנוסף מייצרת המחלבה רוטב שמנת לפסטה עבור טרה. ההסכמים עם הרשתות נחתמו ברווחיות נמוכה למחלבה, בשל רצונן של רשתות השיווק להתחרות במותגי המחלבות הגדולות.
הכניסה של כלל משקאות לתחום החלב עשויה לייצר שחקן גדול נוסף, שכן הפוטנציאל ברכישת החברה אינו בחלב הניגר, אלא בבניית קווי ייצור חדשים לגבינות ולמוצרי חלב קשים אחרים, כמותג פרטי עבור שופרסל, למשל.
שופרסל, המנוהלת בידי אורי וטרמן, סייעה בהזרמת הון למחלבות רמת הגולן עם כניסתה להקפאת הליכים, והיא מעוניינת בה לצורך בניית מותג פרטי גם בתחומי הגבינות והיוגורטים. לשופרסל יש אינטרס בהמשך קיומה של החברה.
גינדס וברדיצ'ב, שלקחו על עצמם את הפעלת מחלבות רמת הגולן, העלו את המחירים לשופרסל והביאו את המחלבות לאיזון תפעולי. הנאמנים דורשים 40 מיליון שקל עבור הרכישה — סכום שישמש לכיסוי החובות שצברה החברה, שתישאר בלי חוב. ההשקעה הנדרשת מהרוכשים היא של 7.5 מיליון שקל בהון החוזר, ו־10–15 מיליון שקל נוספים לבניית קווי ייצור לגבינות ולמוצרי חלב שאינם בפיקוח, ולכן רווחיים יותר מהחלב שבפיקוח.
כניסה לתחום זה עשויה להעלות את המחזור של המחלבה ל־200–220 מיליון שקל ולהביא אותה לרווחיות. השקעה גדולה של הרוכש צפויה להביא לו סיוע של 7.5 מיליון שקל מקרן של משרד האוצר וההסתדרות לסיוע למפעלים במצוקה, ו־30% נוספים כהשתתפות בהשקעה עתידית בידי משרד הכלכלה. בתוכנית העבודה יש גם סעיף להוזלת הוצאות השכירות של המרלוג שמפעילה החברה, בהיקף של 12 מיליון שקל בשנה.
המחלבה מעסיקה 100 עובדים, והיא החמישית בגודלה בישראל. היתרון שלה הוא בהיותה אחת משש מחלבות בלבד שיש להן רשות לרכוש חלב ישירות מהרפתנים — היתר שאפילו לגד אין.
מחלבת כפר תבור, שמחזורה השנתי הוא כ־90 מיליון שקל, פועלת בשוק המוסדי, שמוערך בכ־1.8 מיליארד שקל בשנה וכולל בתי קפה, מלונות, פיצריות וכו'. כיום מתקשה המחלבה לעמוד בתחרות מול המחלבות הגדולות, שיתרונן בשוק המוסדי הוא בכך שהן מציעות גם מוצרי בסיס חיוניים כמו חלב וחמאה מתוצרתן. החברה נמצאת בבעלות משפחתית ומייצרת מגוון מוצרים: גבינות ריקוטה ומוצרלה, גבינות לבנות מלוחות, יוגורטים, שמנות חמוצות ומתוקות ועוד — דבר שייצור לה סינרגיה עם מחלבות רמת הגולן.