בלעדימייקי זלקינד יחליף את אלדד פרשר בתפקיד יו"ר גב־ים
בלעדי
מייקי זלקינד יחליף את אלדד פרשר בתפקיד יו"ר גב־ים
זלקינד, מבעלי המניות הגדולים בדסק"ש, בעלת השליטה בגב־ים, ככל הנראה מעוניין בתפקיד כדי להיות מעורב יותר בפעילות העסקית של הקבוצה. פרשר, מנכ"ל מזרחי טפחות לשעבר, מכהן כיו"ר שנה וחצי
לאחר כשנה וחצי בלבד בתפקיד יו"ר חברת הנדל"ן המניב גב־ים, אלדד פרשר צפוי לסיים בקרוב את כהונתו בחברה, כך נודע ל"כלכליסט". עוד נודע כי את מקומו של פרשר צפוי לתפוס מייקי (מיכאל) זלקינד - שיחד עם אחיו דני הם מבעלי המניות הגדולים בקבוצת דסק"ש, בעלת השליטה בשרשור בגב־ים (86.7% באמצעות החברה־בת נכסים ובניין). האחים זלקינד מחזיקים ב־29.9% ממניות דסק"ש באמצעות חברת אלקו הציבורית שבשליטתם (65.8%). לא ברור אם כעת פרשר יישאר דירקטור בחברה.
פרשר, לשעבר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, מכהן כיום כיו"ר של שלוש חברות ציבוריות: גב־ים, קמעונאית האונליין קוויק (שבעצמה מתמזגת לאלקטרה צריכה שנמצאת גם היא בשליטת אלקו של הזלקינדים) וחברת האנרגיה הירוקה סולגרין - תפקיד שאליו מונה בשבוע שעבר. כמו כן, פרשר משמש יו"ר ועדת ההשקעות של חברת הביטוח הפניקס. ריבוי הכובעים של פרשר עורר ביקורת משמעותית בשבוע שעבר בעת שנודע דבר מינויו ליו"ר סולגרין, בעיקר בשל תפקידו כיו"ר ועדת ההשקעות של הפניקס. זאת מאחר שתפקידו בהפניקס עשוי להכניס אותו לשלל ניגודי עניינים, שכן ועדת ההשקעות של הפניקס - חברת הביטוח הגדולה בישראל במונחי שווי שוק ומהמוסדיים הבולטים בשוק - מעורבת בתהליכים שקשורים לחברות רבות.
פרשר מונה כדירקטור בגב־ים בסוף 2020, בעת שהתרחש מאבק על השליטה בחברה בין נכסים ובניין מקבוצת דסק"ש לבין איש העסקים אהרון פרנקל. היוזמה למנות את פרשר ליו"ר היתה של פרנקל, אך באופן לא פורמלי היא קיבלה גם את ברכתו של צחי נחמיאס, בעל השליטה (38%) בחברת הנדל"ן המניב מגה אור שמחזיקה ב־29.9% ממניות דסק"ש, והיא בעלת המניות הגדולה בדסק"ש לצד אלקו של האחים זלקינד.
קרב השליטה בין הצדדים היה ארוך וממושך והוא הסתיים כשנכסים ובניין רכשה את המניות של פרנקל בגב־ים (37.2%) תמורת כ־3 מיליארד שקל, בעסקה שהניבה לפרנקל רווח של יותר מ־1.5 מיליארד שקל. בכך עלתה נכסים ובניין לאחזקתה הנוכחית. לאורך כל התקופה, פרשר שימש יו"ר גב־ים.
העסקה בין נכסים ובניין לפרנקל הושלמה בתחילת יוני, וכעת, משנכסים ובניין נהפכה בעלת השליטה היחידה בחברה, מייקי זלקינד צפוי להתמנות ליו"ר. ככל הידוע, זלקינד מעוניין לכהן בתפקיד כדי להיות מעורב יותר בפעילות העסקית של קבוצת דסק"ש, שלפתחה ניצבים אתגרים פיננסיים משמעותיים בשל הטלטלה הנוכחית בשווקים.
בנוסף, זלקינד מעוניין בתפקיד לאור העסקה לרכישת מניות גב־ים שהצריכה מנכסים ובניין ליטול הלוואת ענק של 950 מיליון שקל כדי לממן את הרכישה, זאת לאחר שהעסקה למכירת בניין HSBC בניו יורק תמורת 855 מיליון דולר בוטלה. ההלוואה ניטלה מקונסורציום בראשות מזרחי טפחות, ובמידה רבה היא הכניסה את קבוצת דסק"ש לסחרור. כמו כן, נחמיאס, השותף של הזלקינדים, מכהן בעצמו כיו"ר דסק"ש, כך שכניסת זלקינד לגב־ים היא במידה רבה ביזור של הכוחות בין בעלי המניות של דסק"ש.
גב־ים, שנסחרת לפי שווי שוק של כ־7 מיליארד שקל - נמוך ב־20% מהשווי שלפיו נרכשו המניות מפרנקל - היא למעשה הנכס המרכזי של דסק"ש והסיבה העיקרית שבגללה הגיעו אליה בעלי המניות הנוכחיים. במחצית 2020 רכשה קבוצת משקיעים - שכללה פרט למגה אור ואלקו גם את רמי לוי (10%), חן למדן (5%) וספי צביאלי (5%) - כ־82% ממניות דסק"ש מידי בעלי האג"ח של אי.די.בי תמורת 1.39 מיליארד שקל, כשלנגד עיניהם ניצבים בעיקר עסקי הנדל"ן. זו גם הסיבה לכך שהעמידו את השליטה בחברת הסלולר סלקום (45.7%) על המדף. רכישת המניות מבעלי האג"ח בוצעה לאחר שבעל השליטה הקודם בדסק"ש, אדוארדו אלשטיין, לא עמד בהתחייבויות כלפי מחזיקי האג"ח.
בימים האחרונים רשמה גב־ים התקדמות משמעותית בהליכי תכנון של פרויקט בשטח של 177 דונם בחולון. החברה דיווחה כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרה שלוש תב"עות (תוכניות בניין עיר) בקרקעות באזור התעשייה בעיר ששייכות ברובן לגב־ים. ככל שאלה יאושרו גם על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב, ניתן יהיה להקים על הקרקעות 850 דירות, 500 אלף מ"ר תעסוקה, 30 אלף מ"ר תעשייה ו־25 אלף מ"ר של מסחר. קרקעות אלה רשומות בספרים של גב־ים לפי שווי של 430 מיליון שקל - ואם השינויים יאושרו, שווי הנכסים יזנק ל־3-2.5 מיליארד שקל. פרויקט זה, לצד נכסים אחרים, עשוי להסביר את המחיר שהסכימה לשלם נכסים ובניין לפרנקל.
מלבד החילופים בין פרשר לזלקינד בגב־ים, במרץ האחרון התבצעו חילופים נוספים בדסק"ש כשנטלי משען־זכאי, לשעבר בכירה בהראל ביטוח, נבחרה למנכ"לית דסק"ש ונכסים ובניין. היא החליפה בתפקיד את דורון כהן, שאמור היה לעבור לכהן כיו"ר, אך כפי שנחשף ב"כלכליסט" הוא פורש מהקבוצה כדי לגבש קבוצת משקיעים שתתמודד על רכישת השליטה בסלקום. בשבוע שעבר משען־זכאי מונתה ליו"ר סלקום. ההערכות הן שהיא תשמש גם יו"ר מהדרין, חברה־בת נוספת של דסק"ש.