סגור
מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר ויו"ר דליה אנרגיה דורון סט

בלעדי
מכרז אשכול החדש יוצא לדרך עם מינימום של 9 מיליארד שקל

חברת החשמל פרסמה את חוברת המכרז החדש למכירת תחנת הכוח, כשמחיר המינימום זהה למחיר המופחת שביקשה דליה אנרגיה שזכתה במכרז שבוטל. רק הקבוצות שהשתתפו במכרז המקורי יוכלו לגשת למכרז החדש ונאסר עליהן לשנות את הרכבן

האם רק דליה אנרגיה תיגש? חברת החשמל פרסמה מכרז חדש למכירת תחנת הכוח אשכול. המכרז נוקב במחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, ויוכלו להשתתף בו רק הקבוצות שניגשו למכרז המקורי, שאותו החליטה ועדת המכרזים לבטל החודש, לאחר שהזוכה המקורית, דליה אנרגיה, ביקשה להפחית את המחיר המקורי שהציעה — 12.4 מיליארד שקל.
שלוש הקבוצות שהשתתפו במכרז המקורי יוכלו לגשת למכרז החדש רק בהרכב המקורי שלהן. כלומר, OPC שבשליטת עידן עופר צריכה לגשת יחד עם קרן נוי, דליה אנרגיה צריכה לגשת עם משפחת לבנת, ורפק של קרן ג'נריישן צריכה לגשת יחד עם מבטח שמיר ואשטרום.
במכרז המקורי הציעה קבוצת OPC־נוי סכום של 7.1 מיליארד שקל עבור תחנת אשכול, וקבוצת רפק־מבטח שמיר־אשטרום הציעה קצת יותר מ־6 מיליארד שקל. הקבוצה הזו הודיעה במכתב לפני כשלושה שבועות שהיא מבקשת להתמודד בהתמחרות שתערוך חברת החשמל, אולם לא ברור אם הקבוצה תוכל לעשות זאת בשל מחיר המינימום שנקבע, וזאת לאור האתגרים שעומדים כעת בפני ג'נריישן שמובילה את הקבוצה.
מבקשים להכשיר הנחה? משום שדליה אנרגיה הגישה הצעה מעודכנת לחברת החשמל בגובה 9 מיליארד שקל, שהפכה למחיר המינימום במכרז החדש, הדבר מרמז על כך שמשפחת לבנת, שפרשה מהקבוצה לאחר היודוע הפער הגדול בין ההצעה של הקבצה בה היא חברה להצעה השנייה בגובהה, עשויה לחזור לקבוצה. אם כי יתכן שבהצעה המקורית שמה של משפחת לבנת לא נכלל, אלא צוין כאופציה לשותפות עתידית.
את ההצעות הקבוצות צריכות להגיש עד 20 באוגוסט, באופן פיזי, במשרדי חברת החשמל בחיפה, והן יהיו מחייבות. לאחר הגשת ההצעות, הקבוצות לא יוכלו לסגת מההצעה. ההצעות יהיו מחייבות למשך 12 חודשים מהגשתן, והוועדה תוכל לבקש להאריך את התקופה ב־12 חודשים נוספים. בדומה למכרז הקודם, לוועדה יש מרחב תמרון רב. היא לא מחוייבת לבחור בהצעה הגבוהה ביותר, ולמעשה היא לא מחוייבת לבחור באף הצעה, כך שהיא יכולה לבטל את המכרז שוב, ללא מתן הסברים. היא אפילו לא חייבת להיענות לבקשות הבהרה או בקשות לקבלת מידע נוסף, שאותן ניתן להגיש עד 7 באוגוסט. מהבחינה הזו, נדמה שהטון במכרז החדש מקצין כדי למנוע כל טענה משפטית בהמשך מצד מי מהמתמודדים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", באופן לא פורמלי, דליה אנרגיה הבטיחה להציע לפחות 9 מיליארד שקל במכרז החדש, בעוד OPC־נוי התנגדו לקיומו והקבוצה מאיימת בהליך משפטי לעצירת המכרז החדש. משום כך, במידה רבה המכרז החדש נועד להכשיר את ההפחתה במחיר שביקשה דליה אנרגיה.
ל"כלכליסט" נודע כי הגופים המממנים של דליה אנרגיה, שבראשם עומד בנק הפועלים, מוכנים להעמיד מימון בהיקף של 6.3 מיליארד שקל אם החברה תרכוש את אשכול ב־9 מיליארד שקל. כלומר, דליה תידרש להשקיע הון עצמי של 2.7 מיליארד שקל, במידה ואכן תרכוש את התחנה בסכום המדובר. החלטת הגופים המממנים היא בעלת משמעות קריטית לדליה, שכן הנסיגה שלה מהמחיר הראשוני שהציעה הגיעה בעקבות הנסיגה של הגופים המממנים, שלא ראו בעין יפה את הפער הגדול מההצעה השנייה בגובהה.

האיום המשפטי לא הוסר

כאמור, OPC ונוי מאיימות לעתור נגד המכרז בניסיון לחייב את חברת החשמל למכור את אשכול להן, לאחר שהקבוצה שלהן הוכרזה כ"כשיר שני". חברת החשמל סירבה לעשות זאת בטענה שהאינטרס הציבורי מחייב אותה למקסם את התמורה ממכירת התחנה, גם אם היא נמוכה מההצעה המקורית. במכתב התשובה ששלחה חברת החשמל ל־OPC וקרן נוי, שמנוהלת על ידי פיני כהן, גיל־עד בושביץ ורן שלח, ציינה החברה כי משמעות העברת הזכייה אליהן הוא ויתור על הוזלה של 8% בתעריף החשמל לאזרחים. עוד הוסיפה חברת החשמל, שמנוהלת על ידי מאיר שפיגלר, כי "החלטת ועדת המכרזים התקבלה תוך נטרול רעשי הרקע וזעקות השבר שדאגה OPC להשמיע באוזני הציבור, תוך פרסום 'ידיעות' ו'כתבות' מתוזמנות בכלי התקשורת, לפיהן ועדת המכרזים כביכול זורעת הרס בדיני המכרזים, פוגעת באמון הציבור, ועוד ועוד סיסמאות, שבינן לבין המציאות אין דבר וחצי דבר. OPC פצחה במערכה ציבורית, תוך גרירת ועדת המכרזים לתוך קמפיין המלווה בהכפשות ואזהרות, משל OPC היא זו שמשמשת מגן הציבור, שעה שלא מדובר אלא בטענת הקוזאק הנגזל".
כעת נשאלת השאלה מי מהקבוצות האחרות תיגש למכרז. בנוסף, ישנו סימן שאלה אם יש קבוצה שתציע יותר מ־9 מיליארד שקל. ויתכן שהליך משפטי מצד OPC ונוי יטרוף את הקלפים מחדש. כך או כך, במכרז החדש מועד מסירת התחנה הושאר על כנו - 3 בדצמבר.