מנכ"ל גרייסקאל שמחזיקה בקרן הביטקוין הגדולה בעולם: "רוב הקרנות לא ישרדו"
מנכ"ל גרייסקאל שמחזיקה בקרן הביטקוין הגדולה בעולם: "רוב הקרנות לא ישרדו"
גרייסקאל גובה עמלה של 1.5%, הגבוהה מבין 11 הקרנות המחקות שאושרו למסחר, רובן גובות 0.2%-0.4%; אך לדברי מייקל סוננשיין, המשקיעים יעדיפו ותק ונזילות (גרייסקאל הפעילה כעשור קרן סל על חוזים עתידיים של המטבע) לעומת קרנות חדשות שיכולותן לשרוד בטווח הארוך מוטלת בספק
הקרב על משקיעי הקריפטו הגיע עד לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשוויץ, שם התארח מייקל סוננשיין Michael Sonnenshein מנכ"ל חברת הקריפטו הוותיקה גרייסקאל.
בראיון שהעניק שם ל-CNBC יצא באמירה מפתיעה: "מתוך 11 קרנות הביטקוין שהושקו לאחרונה, רובן לא ישרדו". באומרו זאת, הוא הגן על העמלה הגבוהה שגובה גרייסקאל על הקרן המחקה שלה Grayscale Bitcoin Trust ETF לעומת המתחרות שלה.
בשבוע שעבר רשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) אישרה השקת קרנות ETF לביטקוין בוול סטריט, בשוק הספוט, שיאפשרו השקעה במטבע הדיגיטלי באופן ישיר, ללא צורך בארנק דיגיטלי. בשנים האחרונות דחתה הרשות בקשות דומות - בנימוק כי תעודות הסל יהוו פתח למניפולציות. מחיר הביטקוין המריא עד ל-49 אלף דולר בעקבות האישור, אך בתוך דקות צנח ל-46 אלף דולר ובימים העוקבים אף ירד מתחת ל-41 אלף דולר.
הקרן המחקה של גרייסקאל פועלת כבר כעשור, על חוזים עתידיים של הביטקוין (ולפני שבוע אושרה הפיכתה לקרן מחקה במסחר ישיר של המטבע), ומנהלת נכסים בשווי של 25 מיליארד דולר – קרן סל הביטקוין הגדולה בעולם.
עוד בטרם האישור של ה-SEC לקרנות הביטקוין, החלה מלחמת עמלות בין המשיקות, ביניהן בלאקרוק, Fidelity וקרן ARK של קתרין ווד וחברות נוספות. רוב הקרנות שהושקו גובות עמלת ניהול שבין 0.2%-0.4% בשנה הראשונה, אך הקרן של גרייסקאל גובה את העמלה הגבוהה מבין כולן – 1.5%.
סוננשיין מסביר מדוע הוא גובה את העמלה הגבוהה מבין כולן. "המשקיעים שוקלים בכבדות דברים כמו נזילות, ותק בתחום ומי נמצא מאחורי המוצר, וגרייסקאל היא מומחית לקריפטו. והיא באמת חצבה את הדרך לקרנות אחרות שהושקו אצל חברות אחרות".
לדבריו, הסיבה שקרנות אחרות גובות עמלה כה נמוכה היא בגלל "שאין להן ותק מוכח", והחברות שהשיקו אותן מנסות למשוך משקיעים באמצעות עמלות נמוכות. "מנקודת מבט שלנו, עשויה לעלות בהמשך השאלה כמה הן מחויבות למשקיעים בטווח הארוך". אולי 2-3 קרנות ישרדו לדבריו, אך אחרות צפויות לצאת מהשוק. "אינני חושב שנראה את כל 11 הקרנות הללו בשוק בהמשך הדרך".
באוקטובר 2021 אושרו לראשונה בוול סטריט פעילותן של קרנות סל מחקות של ביטקוין, אך רק לפי חוזים עתידיים של המטבע. אלה הן קרנות שאינן מחזיקות בביטקוין, ועל כן ה-SEC איפשרה את המסחר בהן, מאחר ששוק הקריפטו אינו מפוקח.
באוקטובר 2021 הגישה קרן ההשקעות גרייסקאל Grayscale Bitcoin Trust בקשה לרשות לני"ע האמריקאית להמיר בוול סטריט את הקרן המחקה שלה, שנסחרה מאחורי הדלפק (ללא אישור מרשות לני"ע מאחר שגרייסקאל בעצמה מחזיקה בביטקוין), לקרן ספוט, שמתבססת על מסחר ישיר בביטקוין (ולא על חוזים עתידיים). כך פורסם בזמנו ב-Marketwatch. אך האישור להשקת הקרן לא ניתן לפני שבוע.
גרייסקאל פנתה לביהמ"ש אחרי שה-SEC דחה את אישור השקת הקרן המחקה שהיא הציעה לביטקוין. ביהמ"ש צידד בעמדה של גרייסקאל לאפשר לה להשיק קרן מחקה, ול-SEC ניתן דד-ליין לערער על ההחלטה. ה-SEC לא ערער עד תום הדד-ליין, ובכך ראה שוק הקריפטו סימן כי ה-SEC ויתר על המאבק והצפי היה כי כבר ברבעון הראשון של 2024 יושקו בוול סטריט קרנות סל מחקות של הביטקוין בשוק הספוט. וכך היה.