בלעדיהמוקש החדש של אקירוב בדרך לרכישת כלל ביטוח
בלעדי
המוקש החדש של אקירוב בדרך לרכישת כלל ביטוח
כללביט מימון היא חברת צינור שגייסה חוב של 4.2 מיליארד שקל עבור חברת הביטוח. אם היא נחשבת לתאגיד ריאלי ואם החוב שגייסה נחשב לשלה, היא ואלרוב יחד מפרות את חוק הריכוזיות. הרשות טרם הכריעה
יידרש לבצע עוד להטוט בדרך: אלפרד אקירוב נערך לרכישת השליטה בכלל ביטוח ומשאיר על השולחן אפשרות לרכישתה באמצעות אלרוב הציבורית, אבל נוטה לרכוש אותה באופן אישי. הבעיה: גם המתווה האישי לא מתקדם בצורה חלקה. ל"כלכליסט" נודע כי אקירוב נתקל במשוכה נוספת בחוק הריכוזיות, הפעם בנוגע להפרדה בין תאגיד ריאלי לתאגיד פיננסי.
חוק הריכוזיות קובע שתאגיד ריאלי משמעותי לא יוכל לשלוט בתאגיד פיננסי משמעותי. תאגיד ריאלי משמעותי הוא כזה שמחזור ההכנסות שלו עולה על 6 מיליארד שקל, או שהאשראי הכולל שלו ושל החברות־הבנות שלו עולה על 6 מיליארד שקל.
החוב הכולל של אלרוב עומד על 6.4 מיליארד שקל, אולם רק כ־3 מיליארד שקל ממנו הם אשראי מקומי, שמובא בחשבון בחוק הריכוזיות. החוב של אלרוב רלבנטי גם אם אקירוב ירכוש את השליטה בכלל ביטוח באמצעות חברות פרטיות בבעלותו, שכן כבעל השליטה באלרוב, החוב שלה נלקח בחשבון גם באירוע כזה.
כלל ביטוח מורכבת משלושה רבדים. כלל אחזקות הבורסאית; שמחזיקה ב־100% מכלל ביטוח, חברת הביטוח הפרטית; זו מחזיקה בתורה בכללביט מימון, חברת צינור שכל פעילותה היא גיוס חוב שמיועד בסופו של דבר לכלל ביטוח. כללביט מימון נחשבת חברה שכבה משום שהיא גייסה אג"ח מהציבור. לכן אלרוב נדל"ן לא יכולה לרכוש את השליטה בכלל ביטוח, שכן אז תיווצר פירמידה אסורה בת שלוש שכבות.
לאלרוב חלופות שונות לעמוד בדרישת הפירמידות, בהן הפיכתה לפרטית, רישומה בבורסה בחו"ל, מיזוג בין כללביט לכלל אחזקות או בין כלל ביטוח לכלל אחזקות. טרם נבחרה החלופה הרצויה מבחינתה.
אלא שכללביט, מתברר, נחשבת לחברה ריאלית. חוק הריכוזיות הגדיר כתאגיד פיננסי משמעותי רק תאגידים שהובאו בפניו ככאלה עם חקיקת החוק. כלל ביטוח היא החברה היחידה בשרשור של כלל שהוגדרה ככזו. אולם כללביט גייסה חוב של 4.2 מיליארד שקל בסך הכל, ובמקרה של רכישת השליטה יחובר החוב שלה לחוב של אלרוב ויחד יסתכם הנתון ב־7.2 מיליארד שקל, כלומר מעל לרף 6 מיליארד השקלים שהוגדר בחוק.
רשות שוק ההון הסכימה שאלרוב אינה תאגיד ריאלי משמעותי, אבל ביקשה ממנה השלמת התייחסות לשאלה האם בגלל סיווגה של כללביט כתאגיד ריאלי, כשתושלם רכישת שליטה, לא תהפוך אלרוב לתאגיד ריאלי משמעותי. הרשות ביקשה את עמדתה של אלרוב בשאלה האם יש לראות בחוב שגויס באמצעות כללביט מהציבור כחוב של תאגיד ריאלי או פיננסי, והאם יש לחבר אותו לאשראי של אלרוב, ולראות באלרוב כמי שיש לה אשראי של למעלה מ־6 מיליארד שקל ולכן כתאגיד ריאלי משמעותי שאסור לו לשלוט בתאגיד פיננסי משמעותי — כלל ביטוח.
אלרוב מנהלת בימים אלה שיחות עם הרגולטורים ומביאה את נימוקיה. הרגולטורים בוחנים את עמדתה, אבל נכון לעכשיו נוטים ללכת עם הפרשנות המחמירה שהם מגדירים "לשון החוק היבש".
המבנה של כלל ביטוח, המאפיין את כל חברות הביטוח, כולל גוף ריאלי, חברת האחזקות, שמחזיק בגוף פיננסי משמעותי, חברת הביטוח, וזו מחזיקה בחברת צינור המגייסת חוב עבורה. אם ייקבע כי יש לצרף לחוב של כלל אחזקות את החוב של כללביט כאשראי של תאגיד ריאלי, השתלטות על חברת ביטוח הופכת בלתי אפשרית עבור מרבית הגורמים. גם חברה עם מינוף דמיוני מינימלי של מאות שקלים לא תוכל לרכוש חברת ביטוח שהחוב הכולל שלה, גם בחברת האחזקות וגם בחברת הצינור להנפקות, עולה יחד על 6 מיליארד שקל.
לטענת אקירוב, כלל ביטוח היא שגייסה את החוב יחד עם כללביט, היא חתומה על שטר הנאמנות של כללביט ויש לה התחייבות ישירה כלפי מחזיקי האג"ח בכלל ביט לפירעון החוב. אלרוב גורסת שלכללביט אין זכות להחזיק בכסף שהיא מגייסת עבור כלל ביטוח, והחוב הזה רשום בדו"חות כלל ביטוח כחוב של חברת הביטוח.
לטענת אקירוב, כלל ביטוח גייסה את החוב עם כללביט ומחויבת כלפי מחזיקי האג"ח לפירעונו. הגוף שמחליט כמה ומתי תגייס כללביט הוא דירקטוריון כלל ביטוח
בנוסף, נטען, הגוף שמחליט כמה ומתי תגייס כללביט הוא דירקטוריון כלל ביטוח, ורשות שוק ההון היא שאישרה את הקמת חברת הצינור במטרה יחידה - גיוס חוב שייחשב הון רובד שני לצורכי דרישות הלימות ההון של כלל ביטוח.
אקירוב טוען שכיוון שכך, לפי לשון החוק החוב של כללביט צריך להיזקף כחוב של כלל ביטוח, ולא כחוב של החברות הריאליות. לפי טענה נוספת של אקירוב, דו"חות מאוחדים של כלל אחזקות כוללים את החוב של כלל ביטוח ושל כללביט, ובחוות דעת שפרסמה ועדת הריכוזיות נכתב כי כדי לחשב את האשראי של חברת האחזקות יש לקחת את החוב שלה במאוחד ולנטרל את האשראי של הגוף הפיננסי — חברת הביטוח; ולכן יש לנטרל את חובה של כללביט מחישוב החוב הכולל.
בינתיים הצליח אקירוב למנות לדירקטור בכלל ביטוח את דוד גרנות, שכבר מתפקד כחבר דירקטוריון.