בלעדיהרגולטור דורש את יומני המנהלים, מגדל ביטוח מתנגדת בשל צנעת הפרט
בלעדי
הרגולטור דורש את יומני המנהלים, מגדל ביטוח מתנגדת בשל צנעת הפרט
רשות שוק ההון ביקשה לקבל את היומנים של מנהלי מגדל ביטוח כדי לבדוק את מידת המעורבות של יו"ר החברה־האם חנן מלצר ובעל השליטה שלמה אליהו. מגדל ביקשה לשקול שוב את הבקשה. הרשות מתעקשת
הביקורת של רשות שוק ההון בחברת הביטוח מגדל החלה בטונים צורמים. לכלכליסט נודע כי מגדל ביטוח הסתייגה מאחת הדרישות של הרשות — לקבל לידיה את היומנים של חברי הנהלת החברה, גם כאלה שכיהנו בה בעבר, וזאת במטרה לבדוק את המעורבות של חנן מלצר, יו"ר החברה־האם מגדל החזקות, ובעל השליטה שלמה אליהו — וביקשה ממנה לשקול שוב את הבקשה. הרשות מתעקשת.
כפי שנחשף בכלכליסט, ב־16 במאי, החליטה הרשות בראשות עמית גל, שבינתיים התמנה ליו"ר קבוע, להתחיל בביקורת מקיפה על התנהלותה של מגדל ביטוח, הנהלת החברה והדירקטוריון שלה.
מטרת הדרישה של הרשות לקבל לידיה את היומנים של חברי ההנהלה היא, ככל הנראה, להגיע למידע הנוגע לפגישות בין בעל השליטה אליהו ויו"ר מגדל החזקות מלצר עם חברי הנהלת החברה־הבת שלה מגדל ביטוח. הרשות הורתה לנתק מגע בשנים האחרונות בין אנשי החברה־האם של מגדל ביטוח, ובין מנהלי חברת הביטוח לאחר שהתעוררו חששות למעורבות של חברת האחזקות, ובעיקר מלצר ואליהו, בפעילות חברת הביטוח.
אחת הנקודות המשמעותיות בהקשר הזה שהרשות תבדוק בביקורת היא הדרך למינויו של רונן אגסי למנכ"ל מגדל ביטוח. כזכור, מלצר ואליהו נפגשו עם אגסי עוד לפני שהדבר הובא לדיון בדירקטוריון מגדל ביטוח. בדיון המשפטי בעתירה של מגדל נגד הרשות שנידונה בתחילת השנה, טען מלצר כי זו היתה פגישה לבדיקת ההתכנות בלבד להגעתו של אגסי לתפקיד. לדבריו הוא קבע פגישה עם הרשות לבוקר מסוים כדי לדווח על המינוי שבדרך, וכן לאשר אותו בדירקטוריון מגדל ביטוח, אבל באותו בוקר פורסם בכלכליסט כי הוא ואליהו סיכמו את תנאי שכרו של אגסי כמנכ"ל.
גל זעם על כך ולמעשה הורה למלצר לפנות את משרדו בבניין מגדל בפתח תקווה. מלצר שפינה את המשרדים בתחילת אוגוסט 2023, חזר אליהם רק לאחרונה לאחר שבית המשפט בירושלים קיבל את עתירת מגדל נגד הרשות ואפשר את שובו. מלצר גם ציין בעתירה ובדיון כי השפעה על התנהלות מגדל אם ירצה, יכולה להיות לו גם מרחוק, והנוכחות במשרדים איננה רלוונטית לשאלה.
בכל אופן, בתגובה במכתב לרשות הביעה מגדל הסתייגות והתנגדות דיפלומטית מהדרישה של הרשות להעביר אליהם את היומנים של חברי ההנהלה, וביקשה מהרשות לשקול שוב את הדרישה תוך שימוש בנימוק של "צנעת הפרט". לכלכליסט נודע כי בשבוע שעבר השיבה הרשות לחברה במכתב שבו עמדה על דרישתה וציינה כי החומרים המועברים אליה הם תחת חסיון וכל הביקורת נעשית בצורה חסויה. במגדל ביטוח יש הסבורים שדרישה הממונה נוגדת את הגנת הפרטיות שכן ביומן מופיעים גם פרטים ופםגישות אישיות לצד המקצועיות, ועשויים להעמיד את הנושא למבחן משפטי.
המכתב של הרשות כלל, כאמור, 11 נושאים שהפיקוח מתכוון לבדוק, כשהכוונה היא לראיין גם דירקטורים שפרשו, בהם כרמי גילון ראש השב"כ לשעבר, וקרן בר חווה, שהתפטרה בפברואר תוך שהיא מעלה טענות קשות על התנהלות דירקטוריון מגדל ביטוח בראשות אמיר ברנע, ותלונות שלה על אי־קיום ישיבות ועדת ביקורת.
בנוסף נבדקת ההתנהלות סביב הבקשה למינויו של יוסי בן ברוך מנכ"ל מגדל אחזקות כדירקטור במגדל ביטוח. גל חשש ממצב שהמינוי בא לסלול את דרכו של בן ברוך לתפקיד יו"ר ולא אישר לבן ברוך להתמנות כדירקטור. בן ברוך פנה גם הוא לערכאות משפטיות נגד הרשות, וזו מבקשת לבדוק בביקורת את טיב קשריו עם בעל השליטה אליהו ובנו ישראל, שמשמש יו"ר מגדל שוקי הון ולא מעורב בהתנהלות מגדל ביטוח.
נושא נוסף שהרשות מבקשת לבדוק הם שני דו"חות של השופטת בדימוס אורלי סלע סביב חשש להטרדות מיניות של דירקטוריות בחברה, כשבאחד מהם כתבה סלע כי בחברה קיימת אווירה של מחנאות ותלונות הדדיות מרובות בין דירקטורים, עד כדי פגיעה ביכולת הדירקטוריון לבצע את תפקידו.
מגדל מנהלת נכסים של 2 מיליון לקוחות ופנסיות בהיקף של 400 מיליארד שקל. הרשות מנהלת דיונים ארוכים מול החברה, ובין היתר אילצה אותה להגדיל את מספר הדירקטורים הבלתי תלויים בחברה.
זוהי ביקורת שנייה שעורכת הרשות במגדל אחרי שבאמצע 2020 ביצעה הרשות, אז בניהולו של משה ברקת, ביקורת מקיפה על החברה, הוציאה טיוטת דו"ח קשה אבל גנזה אותה לאחר שהגיעה לפשרה עם החברה, כשבין היתר הועברה הדירקטורית רונית בודו מראשות ועדת הביקורת לראשות ועדת המאזן.
בודו שבהמשך, במאי 2022 הושעתה מתפקידה כדירקטורית בידי ברקת בטענה שמועמדותה נבחנת על ידי הרשות, הוחזרה לתפקיד במרץ 2023 בידי גל אחרי שפנתה לערכאות משפטיות נגד ההחלטה.
הרשות גם צפוייה לטפל בביקורת בנסיבות התפטרותה של הדירקטורית קרן בר חווה. בפברואר כתבה בר חווה במכתב לשופט חנן מלצר כי אם בן כנען תהל ישיבת ועדת ביקורת בראשה היא עומדת, התפטרותה של בר חווה תיכנס לתוקף. בר חווה יצאה נגד אמיר ברנע יו"ר מגדל ביטוח שגיבה את בן כנען ואיפשר לה לקיים את הישיבה ולהישאר בתפקיד.
ממגדל ביטוח נמסר: "מגדל ביטוח מתנהלת בשקיפות מלאה מול הרשות ואינה רואה מקום לנהל את הדיונים איתה באמצעי התקשורת".