ניתוח"יש בסניף עלייה בצ'קים חוזרים": כך צנחה פנינסולה ב-43% מתחילת השנה
ניתוח
"יש בסניף עלייה בצ'קים חוזרים": כך צנחה פנינסולה ב-43% מתחילת השנה
מייסד חברת האשראי החוץ־בנקאי עזב אחרי 17 שנים, ואז פרשו גם סמנכ"לי הכספים והמכירות; גיוס אג"ח בוטל בשל היעדר ביקוש; מיטב לא הצליח למכור את השליטה; מנהל אחד הסניפים מספר על ירידה בפעילות אצלו
הסערה בענף האשראי החוץ–בנקאי מרטיבה גם את השחקנים הגדולים: שנת 2022 לא האירה פנים לענף האשראי החוץ־בנקאי. הקריסה של חברת יונט קרדיט, שבראש הדירקטוריון שלה עמד במשך כשנה שר האוצר לשעבר משה כחלון, ושל גיבוי אחזקות, שהשליטה בה נרכשה על ידי החתם יונתן כהן, הפנתה זרקור של תשומת לב שלילית לענף כולו. יונט קרדיט וגיבוי אחזקות נמנות על החברות הקטנות בענף, גם טרם נפילתן, אך סימני השאלה מופנים גם כלפי החברות הגדולות יותר שנהנות ממוניטין טוב ומאמון ציבור המשקיעים בשגרה.
כך, השנה הזו הייתה מאתגרת במיוחד גם לפנינסולה שבשליטת (52.9%) בית ההשקעות מיטב, ושבה מחזיקות גם חברות הביטוח מגדל ביטוח (9.6%) והפניקס (6.4%). לפנינסולה יש פעילויות מגוונות בתחום האשראי. בין היתר, היא מעמידה אשראי לעסקים, לא אחת תמורת ערבויות בדמות צ'קים. במובן הזה חלק מסוים מהפעילות שלה דומה לפעילויות של יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. מתחילת השנה ירדה מניית פנינסולה ב־43%, זאת בשעה שמדד ת"א־פיננסים ירד ב־כ־5% בלבד ומדד ת"א־125 ירד בכ־10%. שווי השוק של החברה עומד כיום על כ־403 מיליון שקל – חצי משווי השיא שאליו הגיעה ביוני 2021 (800 מיליון שקל). פנינסולה אף ירדה בשיעור ניכר יותר מהמתחרות הישירות שלה, דוגמת האחים נאוי שמנייתה איבדה השנה 14% בלבד ואופל בלנאס שהשילה 25%.
ברקע עומדים שורה של אירועים. ראשית, מיכה אבני, המייסד ומי ששימש 17 שנים כמנכ"ל וכרוח החיה, עזב את החברה באוגוסט האחרון. ירון אמזלג, סמנכ"ל הכספים של החברה בשנתיים האחרונות, התפטר בתחילת החודש הנוכחי ועבר לתפקיד מקביל בחברת האנרגיה המתחדשת סולגרין, שבשליטת קרן התשתיות ג'נריישן קפיטל. את אמזלג החליף יצחק אניג'ר. כמו כן, ל"כלכליסט" נודע שלאחרונה הודיע על עזיבה גם סמנכ"ל המכירות והפיתוח העסקי חיים לסין, שעוזב לטובת עיסוקים פרטיים. יתכן שהדבר קשור לחילופי המנהלים, שכן עם עזיבת אבני מונה אייל ליאור לתפקיד המנכ"ל לאחר שכיהן כמשנה למנכ"ל, ואך טבעי שמנכ"ל חדש יארגן את השדרה הניהולית מחדש. בראש הדירקטוריון של פנינסולה עומד אילן רביב, שמכהן כמנכ"ל מיטב.
הגיעו לקוחות מיונט קרדיט?
בנוסף, בשיחה שערך "כלכליסט" עם מנהל אחד הסניפים של פנינסולה, עלו איתותים נוספים שעלולים להעיד על קשיים, ולו נקודתיים. לדברי אותו מנהל, הסניף שבראשו הוא עומד אחראי על 15% מהפעילות של פנינסולה. לדבריו, יש "ירידה משמעותית בפעילות בכל הנוגע לקבלת לקוחות חדשים", זאת לצד "עלייה בכמות הצ'קים החוזרים של לקוחות חדשים וישנים". עוד הוא מוסיף כי "אבני (שהוביל את פתיחת הסניף בעת שהיה מנכ"ל, א"ע) הסתנוור ממחירי השכירות הנמוכים באיזור. פנינסולה שכרה כאן משרדים גדולים מאוד שלא לצורך כדי לשרת את תושבי הסביבה". ביקור בסניף המדובר, שמשתרע על שטח של מאות מטרים, גילה תנועה מנומנמת כשבמשך למעלה משעה יצא מהמקום אדם אחד בלבד. בנוסף, מנהל אותו סניף טען בפני "כלכליסט" שישנו חשש בפנינסולה שלקוחות של יונט קרדיט וגיבוי אחזקות "הסתננו" למאגר הלקוחות של פנינסולה לאחר ששתי החברות קרסו.
לפנינסולה יש כיום ארבעה סניפים — צפון (חיפה), מרכז (ת"א, שם יושבת ההנהלה), דרום (באר שבע) וסניף שמיועד ליזמי נדל"ן ויהלומים (רמת־גן). הסניפים שבהם התגלו בעיות משמעותיות ביונט קרדיט וגיבוי אחזקות היו הסניפים שלהם בצפון, ולכן לא מן הנמנע שפנינסולה מגלה כיום זהירות יתרה מבד"כ בכל הנוגע לפעילות שלה בסניף החיפאי.
עלייה בכמות הצ'קים החוזרים, שלה טוען אותו מנהל סניף — שהוגדר על ידי פנינסולה כ"עובד זוטר" בלבד — מעידה על קשיי גבייה של פנינסולה ביחס לחלק מהלקוחות של אותו סניף. עם זאת, כשבוחנים את דו"חות החברה לרבעון השלישי, ניתן לראות שההכנסות ירדו בכ־8% לרמה של 28.4 מיליון שקל והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות נחתך בכמעט 18% והסתכם ב־11.5 מיליון שקל. אולם, העלייה בהפרשה לחובות בעייתיים עדיין מזערית. אמנם ברבעון השלישי פנינסולה הפרישה 2.1 מיליון שקל, כמעט כפול מהיקף ההפרשה בתקופה המקבילה (1.1 מיליון שקל), אך מדובר בשיעור הפרשה זניח ביחס לתיק האשראי של פנינסולה שעמד בסוף הרבעון השלישי על 1.36 מיליארד שקל — זינוק של חצי מיליארד שקל מתחילת השנה.
הרבעון השלישי בענף האשראי החוץ־בנקאי התאפיין בעלייה בהוצאות להפסדי אשראי בעקבות עליית הריבית ובשל החשש מפני קשיים בגבייה. כך, לדוגמה, מימון ישיר, שעוסקת במתן הלוואות לרכישת רכבים, הגדילה את ההפרשות לכ־36 מיליון שקל ברבעון השלישי, זאת לעומת הפרשות של 15 מיליון שקל ברבעון המקביל. אופל בלאנס, חברה שעוסקת בניכיון צ'קים גם היא, הציגה הפרשת שיא של 4.4 מיליון שקל ברבעון השלישי, זאת לעומת הפרשה של 700 אלף שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשיחה עם "כלכליסט", שנערכה בחודש נובמבר, בעת פרסום הדו"חות, אמר דני מזרחי, מנכ"ל ובעל השליטה באופל בלאנס כי בעת הזו "מי שלא מגדיל הפרשות להפסדי אשראי נוהג בחוסר אחריות".
גם בצד המקורות מגלה פנינסולה קשיים מסויימים. פנינסולה ביקשה בחודשים האחרונים להנפיק סדרת אג"ח חדשה, סדרה ד', בריבית שקלית שנתית גבוהה יחסית של כ־6.4%; זאת על מנת לגוון את מקורותיה ולחזק את ההון. אך פנינסולה קיבלה כתף קרה מהשוק וההנפקה בוטלה. לאחר מכן, פנינסולה חתמה על הרחבת מסגרות האשראי בבנקים מ־250 מיליון שקל ל־295 מיליון שקל, תוך שהיא מרתקת הון בהיקף של 125% מהיקף המסגרות שקיבלה (זאת לעומת דרישה קודמת של ריתוק הון בשיעור של 100%).
גם בעל השליטה מיטב נתקל בקושי בדמות מכירת פנינסולה. ביוני האחרון הודיע בית ההשקעות שהוא מעמיד את השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי על המדף. באותה העת פנינסולה נסחרה לפי שווי שוק של 580 מיליון שקל, ומיטב שאף לקבל פרמיה משמעותית על מחיר השוק. התנהלו מגעים מול מספר גורמים, אך הם לא הבשילו לכדי עסקה.
הסערות הגדולות של הענף: כאמור, תשומת הלב השלילית שמרכז ענף האשראי החוץ־בנקאי הוא במידה רבה תוצאה של קריסת יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. שתי החברות קרסו השנה לאחר שהלוו ללקוחות עשרות מיליוני שקלים ולא הצליחו לגבות אותם בחזרה. כך, תיק האשראי של גיבוי צמח להיקף של 400 מיליון שקל, בעיקר על ידי הלוואות שניתנו בסניף הצפוני של החברה שבקיבוץ מזרע. לפי חשדות החברה, בוצע בסניף זה תרמית על ידי מנהלו אייל רוזן ועוזרו יורם אליאב בהיקף של עד 40 מיליון שקל. רוזן ברח מהארץ וככל הנראה נמצא היום בדובאי. בנוסף, לפי החשד של רשות ני"ע, בעלי השליטה לשעבר בחברה, צחי אזר (שכיהן כמנכ"ל), שי פנסו ושלמה אייזיק, עשו שימוש בכספי החברה ללא דיווח נאות. השלושה רכשו מניות של החברה הציבורית תוך שהם מלווים ממנה את הכסף בעסקה סיבובית ללא גילויים ואישורים מתאימים.
גיבוי אחזקות, שהייתה בבעלות כהן עברה לידי בעלי האג"ח לאחר שהחברה לא עמדה בחובות שלה. נציגות האג"ח הביאה לעזיבת כל הבכירים לשעבר בגיבוי אחזקות והיום עוסקת בהנזלת נכסיה. בניגוד לגיבוי, ביונט קרדיט עדיין לא נחתם הסדר חוב, למרות שהחברה לא משלמת את הריבית על האג"ח. הנהלת החברה הנוכחית עדיין תולה תקווה בהשקעה חיצונית שתשקם את החברה ותצילה מפירוק מוחלט.
מפנינסולה נמסר כי "הטענות על ירידה בפעילות אינן נכונות. החברה נמצאת בצמיחה בכל הפרמטרים. גיוס מקורות תלוי במצב השוק, ובמקרה זה מצב השווקים ותנאיהם לא היו אופטימליים להשלמת גיוס האג"ח. לפנינסולה יש אלטרנטיבות והיא לא רואה צורך בגיוס חוב בתנאים שאינם מתאימים. לחברה יש הון עצמי של חצי מיליארד שקל ובעל השליטה, מיטב, הוא מבתי ההשקעות הגדולים במדינה".