אלביט מערכות דיווחה על רכישות מהותיות של משרד הביטחון, והשוק נאלץ לנחש את הפרטים
אלביט מערכות דיווחה על רכישות מהותיות של משרד הביטחון, והשוק נאלץ לנחש את הפרטים
יצרנית מערכות הנשק הודיעה שבזמן המלחמה היא זכתה במספר חוזים בסכום מצטבר שהוא מהותי עבור החברה, אך לא ציינה את מספר העסקאות והיקפן, או את המוצרים הכלולים בהן; רשות ניירות ערך: החברה דואלית ומדווחת על פי הדין האמריקאי
אלביט מערכות פירסמה הבוקר (ב') דיווח למשקיעים שבו רב הנסתר על הגלוי. יצרנית מערכות הנשק הישראלית דיווחה כי מפרוץ מלחמת חרבות ברזל היא זכתה במספר חוזים מטעם משרד הביטחון הישראלי בסכום מצטבר מהותי.
עם זאת, פרטים כמו מספר החוזים, המוצרים שנכללים בהם, מועדי האספקה, תקופות ההסכמים וההיקף הכספי, נותרו עלומים.
החברה שבשליטת מיקי פדרמן (44%) נסחרת בבורסת תל אביב ובבורסת נאסד"ק בניו יורק. מתחילת השנה היא דיווחה על למעלה מ-20 עסקאות למכירת מוצריה, בהן גם למשרד הביטחון. בכל הדיווחים עד כה פירטה אלביט מערכות את ההיקף הכספי של העסקה לצד פרטים נוספים המלמדים על המוצרים שיסופקו, אולם בהודעה הנוכחית היא נמנעה מכך.
אלביט מערכות מסרה בתגובה לפניית כלכליסט כי היא פועלת כדין ועושה מאמץ מירבי על מנת לדווח לציבור המשקיעים באופן מלא ומדויק ובשקיפות המרבית. לפי החברה, גובה ההזמנות ממשרד הביטחון משתנה כל העת.
בנוסף, בשל רגישות לא ניתן לספק במועד זה את כל הפרטים כנהוג בדיווחים בימי שגרה. החברה תשקף את הנתונים בדוחותיה הכספיים על פי הנדרש. בנוסף, ציינה אלביט מערכות כי היא מוסיפה לעדכן על עסקאות מהותיות כנדרש לפי דין.
רשות ניירות ערך ענתה לפניית כלכליסט כי "מדובר בחברה דואלית אשר מדווחת על פי הדין האמריקאי".
אלביט עוסקת בייצור ושיווק מגוון רחב של מערכות ומוצרים בתחום הביטחוני. צה"ל, באמצעות משרד הביטחון, הוא לקוח מהותי שלה והיה אחראי ב-2022 ל-17% מהכנסותיה, כשהלקוח היחיד שגדול ממנו הוא הממשל האמריקאי שהיה אחראי ל-19% מההכנסות.
בסוף נובמבר דיווחה החברה כי בעקבות המלחמה גברו הביקושים מצד משרד הביטחון, והעריכה כי קצב הביקושים עשוי לגבור עוד יותר בהתאם להתפתחויות, ולייצר הזמנות מהותיות עבורה.
נשיא ומנכ"ל החברה בצלאל (בוצי) מכליס ציין אז בהקשר זה כי "אנחנו מספקים לצה"ל מערכות ומוצרים רבים המשולבים עמוק בפעילות המבצעית שלו במסגרת המלחמה, האצנו גם את האספקה של מוצרים וגם את תוכניות הפיתוח של מוצרים חדשים".
בין המוצרים של אלביט המשמשים את צה"ל מצויות הרקטות המדויקות "רומח" ו"כידון קסום", ופצצות מרגמה ופגזי טנקים מסוג "כלנית", "חצב" ו"רקפת". במהלך התמרון בעזה נחשף גם הפצמ"ר "עוקץ פלדה" מתוצרתה המשמש לתקיפה מדויקת של מטרות.
"להבנתנו, מדובר בצירוף של הרבה עסקאות קטנות במגוון תחומי הפעילות של החברה", אמר שחר כרמי, אנליסט בכיר בפסגות בית השקעות, בשיחה עם כלכליסט בהתייחס לדיווח של אלביט מהבוקר.
"החברה ציינה כי מדובר בסכום מהותי במצטבר, לכן אנו מעריכים כי ההזמנות הן של כמה מאות מיליוני דולרים, חלקן גם לאספקה מיידית. מדובר בסכום נאה, אבל להערכתנו לא מדובר בהזמנה שתשפיע על החברה באופן חד, כיוון שהיא חברה גדולה ומגוונת ומחזיקה זה מכבר בצבר הזמנות גדול.
"כמובן כל דיווח על הזמנות הוא חיובי, והתגובה החיובית של המניה היום עולה בקנה אחד עם הערכה זו". היום בצהריים מטפסת מניית אלביט מערכות ביותר מ-2%, לעומת עלייה של כ-0.7% במדד ת"א 35 שבו היא נכללת.
למעלה מ-80% ממכירותיה של אלביט הן לשוק העולמי. בתשעת החודשים הראשונים של השנה היא מכרה לצה"ל בהיקף של 730 מיליון דולר לעומת מכירות של כ-1.3 מיליארד דולר למדינות באירופה, כמיליארד דולר בשוק הצפון אמריקאי וסכום דומה למדינות במרחב אסיה והאוקיינוס השקט.
מכירותיה בתקופה זו צמחו בכמעט 9% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והסתכמו בכ-4.3 מיליארד דולר, ובסוף הרבעון השלישי הסתכם צבר ההזמנות שלה בכ-16.6 מיליארד דולר, תוך עלייה של 2 מיליארד ביחס לסוף הרבעון המקביל אשתקד. כשברקע לכך ביקושים למערכות נשק כפועל יוצא של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ושיפור המוכנות של צבאות לקראת התלקחויות בזירות סכסוך נוספות.
מתחילת השנה נהנתה מניית אלביט מערכות מעלייה של 33.5% ושווי השוק של החברה כיום מגיע ל-34 מיליארד שקל. בימים הראשונים של המלחמה זינקה המניה ב-10%, אך מאז היא ירדה וכיום היא נסחרת במחיר דומה למחירה לפני המלחמה.
בקשר לירידה במניה ציין כרמי כי "כנראה השוק קונס את אלביט על פגיעה אפשרית ברווחיות שלה לטווח הקצר, שתעכב את מגמת השיפור ברווחיות התפעולית שלה. הרווחיות התפעולית באלביט לא גבוהה במיוחד וכעת היא צפויה לעלויות רבות בשל מחסור בכוח אדם שגויס למילואים ועבודה במשמרות".