סגור

הפחד בשוק לא הפך לפאניקה: חצי מיליארד שקל נפדו היום מקרנות הנאמנות

בימי ראשון נקלטות פקודות הקנייה והמכירה רק בקרנות הישראליות, שמהוות עד 70% מהענף, וההערכה היא שמחר יירשמו פדיונות נוספים של 200 מיליון שקל; לשם השוואה, ביום האדום ביותר בינואר פדו הקרנות 1.5 מיליארד שקל

המתיחות בין רוסיה לאוקראינה והחשש מהעלאות ריבית ממשיכים לתדלק את הפחד בשווקים. היום סיימו מדדי ת"א־35 ות"א־125 בירידות של יותר מ־3% - החדות ביותר מסוף ינואר. בעקבות הירידות האלה נפדו כחצי מיליארד שקל מקרנות הנאמנות בסיום המסחר היום, כך מעריכים בכירים בענף הקרנות.

בימי ראשון נקלטות פקודות הקנייה והמכירה רק בקרנות הישראליות, שמהוות עד 70% מהענף, וההערכה היא שמחר יירשמו פדיונות נוספים של 200 מיליון שקל, כלומר העימות המאיים על גבול אוקראינה אמור לגבות מהענף 700 מיליון שקל. המגמה השלילית בענף באה בהמשך לתחילת שנה מגומגמת מאוד, שבמסגרתה ירד בינואר היקף הנכסים שמנהלת תעשיית הקרנות בכ־4.5 מיליארד שקל ל־394 מיליארד שקל. עם זאת, קשה עדיין לקבוע כי הציבור בפאניקה, מאחר שביום האדום ביותר בינואר, שגם הוא היה ביום ראשון, פדו הקרנות 1.5 מיליארד שקל, ויש לזכור כי 700 מיליון שקל הם 0.2% בלבד מהענף כולו.

1 צפייה בגלריה
בורסה בורסת תל אביב 7
בורסה בורסת תל אביב 7
בורסת ת"א
(צילום: בלומברג)
התנודתיות בינואר הגיעה לאחר אחת השנים החזקות ביותר בשוק הקרנות, שכן על רקע הזינוק במניות ב־2021 הן גייסו 31 מיליארד שקל. על פי נתונים שנאספו בידי בית ההשקעות מיטב דש, הקרנות האקטיביות המסורתיות סיימו את החודש עם פדיון קטן של 90 מיליון שקל, לאחר שלפני הירידות הן היו בגיוס חיובי של כ־1.3 מיליארד שקל. חלק מהפדיונות היו של כספים שהושקעו בקרנות זמן קצר קודם לכן, על רקע העליות החדות בשווקים במחצית השנייה של 2020 וב־2021.
הפסימיות שמאפיינת את המשקיעים בחודש האחרון לגבי שוק המניות, ומתבטאת בפדיונות בקרנות הנאמנות, אינה נחלת הציבור בלבד. לפי בדיקת "כלכליסט", מדיניות ההשקעות של המוסדיים לשנה הנוכחית כוללת חשיפה קטנה יותר למניות. ממוצע החשיפה של המוסדיים הגדולים עומד על 50% לעומת 51% בתקופת הבדיקה, והגוף שעתיד ללחוץ על הבלם בצורה המשמעותית ביותר הוא מיטב דש, ששיעור החשיפה הנוכחי שלו הוא 49%. כלל ביטוח היא היחידה שהצהירה על הגדלת החשיפה למניות, מ־46.7% כיום ל־47% בהמשך השנה.