80% מתיק האשראי של בול בסיכון - והיא מאשימה את הלווים
80% מתיק האשראי של בול בסיכון - והיא מאשימה את הלווים
לפי דו"חות הרבעון השני, 192 מיליון שקל מהתיק של חברת האשראי החוץ־בנקאי מוגדרים כחוב בסיכון, והיא רשמה הפסדי אשראי של 53 מיליון שקל ברבעון. בול מסחר: "החייבים מנצלים את מצב החברה, ומאריכים את משך זמן גביית החוב"
חברת האשראי החוץ־בנקאי בול מסחר מקיימת את הקלישאה "צרות באות בצרורת". ובמקרה שלה, הצרות אף מולידות צרות נוספות. לא רק שבדו"חות הרבעון השני החברה סימנה 77% מתיק האשראי שלה כבעייתיים, אלא גם שבשל המגעים שהיא מנהלת עם בעלי איגרות החוב שלה, ישנם לווים שרואים את איתותי החולשה ומסרבים לפרוע את החובות שלהם כלפיה, ולחברה אין הרבה מרווח פעולה.
בול מסחר פרסמה את הדו"חות שלה לרבעון השני בשבוע שעבר ומהם עולה שאשראי בהיקף של 192 מיליון שקל סווג כחוב פגום או כזה שהחברה מתקשה לגבות אותו. מדובר, כאמור, על אשראי בהיקף של 77% מהתיק הכולל של החברה, שעומד על 248 מיליון שקל. לשם השוואה, בסוף הרבעון השני של 2022, שיעור זה עמד על 10.1%, שכן באותה העת דובר על אשראי בסיכון בהיקף של 19.3 מיליון שקל, והיקף תיק האשראי עמד על 345.1 מיליון שקל.
יתרת הפסדי האשראי בסוף הרבעון השני של השנה עמדה על 53 מיליון שקל, שהם 21% מהתיק. לשם השוואה, הפסדי האשראי בתקופה המקבילה עמדה על 4 מיליון שקל, שהם 1.1%% מהתיק.
בול מסחר עוסקת בעיקר בתחום ניכיון הצ'קים - התחום שבו פעלו גם יונט קרדיט וגיבוי אחזקות שקרסו - ומתן אשראי מגובה נדל"ן. בחודש יוני האחרון החלה בול במגעים עם מחזיקי האג"ח שלה, בשל הקושי שלה לעמוד בלוח הסילוקין של החוב כלפיהם. לבול מסחר שתי סדרות אג"ח בהיקף כולל של 135 מיליון שקל. סדרה א', בהיקף של 90.6 מיליון שקל, שאותה על בול מסחר לפרוע סופית בשנה הבאה, והיא נסחרת בתשואה ברוטו של 17%. סדרה ב', בהיקף של 45.4 מיליון שקל, שתיפרע סופית בשנה הבאה גם כן, נסחרת בתשואה של 20.8%. התשואות האלו משקפות את חוסר האמון הגבוה של השוק בדבר היכולת של בול לעמוד בפירעונות.
כשהחלו המגעים עם בעלי האג"ח אמר רונן בכור, המנכ"ל ובעל השליטה, כי החברה לא יכולה לעמוד בתשלומים משום ש"קיימים פערים בין מועדי פירעון התשלומים של האג"ח להכנסות של החברה". באותה הפגישה שקיים עם המחזיקים אמר בכור כי הוא הופתע מכך שמספר לווים גדולים פנו אליו במקביל בבקשה לדחות תשלומים, ולכן נוצר המצב הזה. המחזיקים מינו מטעמם כנציגים את מור בית השקעות לניהול המגעים עם בכור, והנציגים מנסים ללחוץ את בכור להזרים כסף מכיסו הפרטי לחברה בתמורה להגעה להסדר, אבל בכור בינתיים מסרב.
בינתיים הוסכם בין הנושים לבין בול מסחר שהחברה תקצץ משמעותית בהוצאות שלה. אולם הדבר טרם בא לידי ביטוח בדו"ח הכספי לרבעון השני. על רקע הקיצוצים המוסכמים, הודיע סמנכ"ל הכספים שלומי יעקובי על עזיבה. כמו כן, החברה סיימה בסוף אוגוסט את חוזה השכירות של המשרדים שלה, שאותה היא שוכרת מאשתו של בכור תמורת 22.4 אלף שקל בחודש. מדובר במשרדים במגדל ספיר ברמת גן. השוכר שייכנס בנעלי בול מסחר לחוזה, יאפשר לה לעשות שימוש חלקי במשרדים עד לסוף השנה הנוכחית.
עם תחילת המגעים מול מחזיקי האג"ח, הודיעה בול מסחר על עצירה מוחלטת בכל הנוגע להעמדת אשראי חדש ללקוחות, והדבר מתבטא היטב בדו"חות שלה לרבעון השני, שבו ההכנסות ממימון נטו הסתכמו ב־2.1 מיליון שקל בלבד, צניחה של 80% בהשוואה להכנסות מימון נטו של 10.5 מיליון שקל ברבעון המקביל. כתוצאה מכך, ובשל ההפרשות הגדולות להפסדי אשראי, בול מסחר הציגה הפסד של 45 מיליון שקל ברבעון השני, בעוד בתקופה המקבילה היא הציגה רווח נקי של 4 מיליון שקל.
לפי הדו"ח שפרסמה בול, המגעים להסדר מול בעלי האג"ח אחראים לכך שהמצב שלה הורע. החברה מסבירה שמהרגע שהלווים שמעו על המגעים להסדר מול בעלי האג"ח, הם הבינו שהחברה נמצאת בצרות ושידם על העליונה, ולכן הפסיקו לשלם את החובות שלהם כלפיה. לפי בול מסחר, "החברה סבורה כי התמשכות ההליך משפיעה על יכולת הגבייה אל מול החייבים שמנצלים את מצבה של החברה, ובכך מאריכים את משך זמן גביית החוב. החברה אינה יכולה לצפות את התפתחות וסיכויי הצלחתו או אי־הצלחתו של המשא ומתן ומשך הזמן שלו, ובעקבות כך את ההשלכות הנוספות בעתיד שיכולות להיות על יכולת גבייה מול לקוחות החברה".
בול מסחר היא, כאמור, חברת האשראי החוץ־בנקאי השלישית שנקלעת לקשיים אחרי יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. במהלך שנת 2022, וגם בתחילת השנה הנוכחית, בכור השקיע מאמצים רבים להרגיע את המשקיעים ולבדל את הפעילות של בול מזו של גיבוי אחזקות ושל יונט קרדיט. לדבריו, שיטות הפעולה של החברות שונות עד מאוד ובול נשענת על בטוחות שנבדקות בקפידה. וכך, חרף הסנטימנט השלילי בענף האשראי החוץ־בנקאי, באמצע השנה שעברה תיק האשראי של בול מסחר הגיע לשיא של 325 מיליון שקל, כשהדירקטוריון הציב יעד של 425 מיליון שקל לסוף 2023. אולם בסופו של דבר גם בול מסחר נתקלה בקשיי גבייה משמעותיים.
בול מסחר הונפקה ביוני 2021, בעיצומו של גל ההנפקות הגדול שהביא לבורסה בתל אביב יותר מ־100 חברות. בול גייסה 30 מיליון שקל, כך שהיא החלה להיסחר לפי שווי של 108 מיליון שקל. שנה לאחר מכן, ביוני 2022, החברה הגיעה לשווי שיא של כ־200 מיליון שקל. כיום, היא נסחרת בשווי שוק של 11 מיליון שקל בלבד, כשהמפסיד העיקרי הוא בכור שמחזיק ב־72% ממניות החברה. המנכ"לית אדווה עשור מחזיקה ב־3.6% והנוכחות המוסדית במניות החברה היא אפסית.
בול מסחר היא החברה הציבורית השנייה של רונן בכור שנקלעת לקשיים. בתחילת שנות האלפיים בכור היה בעל השליטה בחברת אלוני מיתר, שגם היא הגיעה להסדר חוב.
בחודש אפריל האחרון הגיעה בול מסחר והקבלן צחי אבו להבנות שקיבלו ביטוי במזכר הבנות שלפיו אבו ישקיע 30 מיליון שקל ויקבל בתמורה 33% ממניות החברה. בול הודיעה ביוני, רגע לפי שהחלה במגעים עם בלי האג"ח, כי תקופת הבלעדיות הגיעה לסיומה וכי המשא ומתן שניהלו הצדדים לא הבשיל לכדי התקשרות.
אבו מחזיק בשתי חברות ציבוריות — חברת הנכסים ארי נדלן (56%) וגפן מגורים (40.55%). לצדן מחזיק אבו בשתי חברות פרטיות — פמילי ריט (80%) ואבו יחיאל (80%). את האחרונה הוא מנהל מאז פרישת אביו ב־2019. בשנת 2020 רכש אבו את מסופי פי גלילות תמורת 720 מיליון שקל מידי יצחק תשובה. בפברואר 2021 הוא ביצע רכישה שנייה שהובילה אותו לבורסה כאשר רכש את השליטה (62%) בארנה גרופ מידי מרכוס ובר תמורת 130 מיליון דולר.