רשות שוק ההון מאשרת את עסקת הראל-ישראכרט תחת מגבלות
רשות שוק ההון מאשרת את עסקת הראל-ישראכרט תחת מגבלות
הרשות הטילה מספר מגבלות שנועדו ליצור הפרדה בין הראל וישראכרט, בין היתר כדי למנוע העברה ושימוש במידע; בנק ישראל אישר גם כן את העסקה, והמכשול שנותר הוא רשות התחרות שהביעה חשש לפגיעה אפשרית בתחרות בתחום ביטוחי הבריאות
אחרי אישור בנק ישראל, הראל מקבלת גם את אישור רשות שוק ההון לעסקה לרכישת ישראכרט.
הראל דיווחה הבוקר על קבלת האישור השני מבין שלושת האישורים הרגולטוריים הנדרשים לה לשם השלמת העסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי. האישור שחסר לה כעת הוא של רשות התחרות, אלא ששם צפוי אתגר משמעותי, שכן הרשות העלו חשש שהעסקה תגרום לפגיעה בתחרות בתחום ביטוחי הבריאות. במהלך ינואר אמור להתקיים לצדדים בעסקה שימוע בנושא במשרדי רשות התחרות.
רשות שוק ההון אישרה את העסקה תחת מגבלות הדומות למגבלות שהוטלו בעת אישור רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ע"י כלל אחזקות. מטרת המגבלות לייצר הפרדה בין הראל לישראכרט. במסגרת האישור הוטלו מגבלות על העברה ושימוש במידע, כהונה מקבילה של נושאי משרה בשתי החברות, ומגבלות על קיומה של פעילות עסקית משותפת. מגבלות אלה אמורות לתת לכאורה מענה לחששות של רשות התחרות מאישור העסקה, אולם כלל לא בטוח שזה יניח את דעתה של הרשות.
הרשות קובעת הגבלות על העברת מידע בין החברות. נקבע כי הראל ביטוח והראל פנסיה וגמל לא יקבלו מישראכרט מידע על לקוחותיה, לרבות פרטי לקוחות פוטנציאלים (לידים), ולא יעשו כל שימוש במידע שמקורו במאגרי המידע של ישראכרט, למעט מידע שהתקבל בהתאם לחוק שירות מידע פיננסי (מידע שכלל הגופים הפיננסים יכולים לקבל מגופים פיננסים אחרים בכפוף לאישור הלקוח). כל העברת מידע של הראל ביטוח או הראל פנסיה וגמל על לקוחותיהן לישראכרט, יידרש אישור מראש ובכתב של הרשות, וכן יצטרך את אישור הלקוח לכך.
בנוסף הרשות דורשת הפרדה מבנית בין ישראכרט להראל. היא מטילה מגבלה על כהונה מקבילה של נושאי משרה בהראל וישראכרט. הרשות אמנם אינה פוסלת זאת לחלוטין, אך דורשת שכל מינוי שכזה יעבור אישור פרטני שלה. מגבלות העברת המידע ומינוי נושאי משרה יהיו גם על סוכנות הביטוח של ישראכרט.
באשר להפרדת הפעילות העסקית נקבע כי משרדי הראל ביטוח והראל פנסיה וגמל לא ישמשו את ישראכרט. כמו כן לא ישמשו את ישראכרט המערכים התפעולים בהראל ביטוח והראל פנסיה וגמל.
גם אם החברות ירצו להשתמש באותו גורם המעניק שירות במיקור חוץ, הם יצטרכו לקבל על כך מראש את אישור הרשות.
אישור העסקה כולל גם מגבלות בנושא הלוואה שהעמידה הראל לוורבורג פינקוס, לשעבר בעלת השליטה במתחרה של ישראכרט- מקס. הלוואה זו משויכת כיום לבעלים החדש של מקס - כלל. מחשש לפוטנציאל ניגוד עניינים במתן הלוואה לבעלים של החברה המתחרה, נקבע בין היתר, כי הגורמים בהראל שעוסקים בתפעול וניהול ההלוואה לא יהיו מעורבים בפעילות ישראכרט או בניסיון להשפיע על פעילותה וכי ההחלטות ביחס להלוואה בחלק שניתן מכספי עמיתים יתקבלו באישור רוב של הנציגים החיצוניים בוועדת ההשקעות של הגופים המוסדיים.
המכשול המרכזי שנותר באישור העסקה זו רשות התחרות. הרשות מערימה קשיים באישור העסקה, וטוענת כי המיזוג מעלה חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות בתחום ביטוח הבריאות עקב שילוב אפשרי של המידע המצוי בידי ישראכרט והראל, שהיא החברה הגדולה בתחום ביטוח הבריאות בארץ. טענות הרשות מעלות תמיהה, שכן רק השנה היא אישרה עסקה אחרת של חברת ביטוח שרכשה חברת כרטיסי אשראי (עסקת כלל-מקס). כלל ומקס אמנם קטנות יותר מהראל וישראכרט, אולם עדיין הרשות העלתה חששות עקרוניים לשימוש לא ראוי במידע, מה שאמור להיות רלוונטי גם לחברות קטנות יותר.
שאר הרגולטורים כבר אישרו את העסקה. בשבוע שעבר התייחס בכנס "כלכליסט" המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי לעסקה ואמר: "עסקת הראל-ישראכרט תביא לשיפור התחרות על האשראי הצרכני. בדקנו את העסקה, ובבדיקה התייחסנו להיבטי תחרות וחשבנו שבעיקר בתחום האשראי הצרכני יש לעסקה יתרונות, והיא תביא לשיפור התחרות".