השקל פותח חזק את שבוע המסחר במט"ח
השקל פותח חזק את שבוע המסחר במט"ח
הדולר נחלש ב-0.8% ל-3.23 שקלים, היורו יורד ב-0.4% לסביבת 3.57 שקלים; מיטב דש: "לצד ההאצה באינפלציה - הריבית הנוכחית של 0.1% לא מתאימה למצב של שוק הנדל"ן"
עלייה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח - ולאחר חופשת סופ"ש ארוכה מאוד של פורים וראשון: הדולר נחלש ב-0.8% ל-3.23 שקלים, היורו יורד ב-0.4% לסביבת 3.57 שקלים.
לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, לאחר העלאות הריבית של הפד, ומול עליית המחירים המקומית (אינפלציה של 3.5% ב-12 החודשים האחרונים), מגיע תורו של הנגיד אמיר ירון. "בעקבות ההאצה באינפלציה, בנק ישראל צפוי להתחיל בסדרה של העלאות ריבית החל מפגישתו הקרובה באפריל.
"הריבית הנוכחית של 0.1% לא מתאימה גם למצבו של שוק הנדל"ן, אחרי עלייה של 13% במחירי הדירות בשנה האחרונה ושיאים ברכישת הדירות החדשות ונטילת משכנתאות. נתוני בנק ישראל שפורסמו בשבוע שעבר משקפים עלייה חדה בכל סוגי האשראי בשנה האחרונה - האשראי העסקי, הצרכני והמשכנתאות גדלו בשנה האחרונה בקצב הגבוה ביותר מאז 2007".
כמעט כל הגורמים בשוק שותפים למעשה לדעה כי הבנק המרכזי יודיע בישיבתו הקרובה על העלאת ריבית. בסקירה של כלכלני לאומי נאמר בעניין זה: "העלייה באינפלציה, אף שאינה ברמה של גוש היורו וארה"ב, מקורה בעיקר בקבוצת הסעיפים ה'גלובליים', שהושפעו מהשיבושים בשרשראות האספקה. העובדה שהאינפלציה בישראל היא הגבוהה בעשור האחרון ועוד צפויה לעלות בחודשים הקרובים, וכן מדדים מאקרו-כלכליים נוספים, תומכים בהעלאת הריבית בישראל, כבר מההחלטה הקרובה".
בלידר מציינים שהנסיגה הקלה בשקל מתחילת השנה - ובעיקר בלימת מגמת הייסוף - תורמת גם היא לאינפלציה המקומית. "אף על פי שהגורמים הבסיסיים ממשיכים לתמוך בשקל (עודף בחשבון השוטף והשקעות ריאליות נטו), בטווח הקצר השקל ימשיך להיות רגיש יותר מכיוון השווקים.
"בחודש ינואר גופים מוסדיים רכשו 3.5 מיליארד דולר וכנראה רכשו מט"ח גם בפברואר. חודש ינואר אופיין בירידות חדות בשוקי ההון בעולם, מה שאילץ את המוסדיים לרכוש מט"ח כדי לא לרדת בשיעור החשיפה שלהם למט"ח. רכישות מט"ח של המוסדיים בתקופות של ירידות בשווקים תורמות לפיחות בשקל".