בלעדי לאומי מעמיק את ההשקעה בנדל"ן: רוכש 20% מחברת הנדסה
בלעדי
לאומי מעמיק את ההשקעה בנדל"ן: רוכש 20% מחברת הנדסה
לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, תשקיע 60 מיליון שקל בחברה הפרטית מסד עוז, העוסקת בהנדסה, בייזום ובניהול פרויקטי נדל"ן בתחומי הלוגיסטיקה, התעשייה והמגורים. העסקה משקפת לחברה שווי של 200 מיליון שקל
עסקה ראשונה ללאומי פרטנרס תחת המנכ"ל החדש רון בן־חיים. ל"כלכליסט" נודע כי זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי רוכשת 20% ממניות חברת מסד עוז העוסקת בהנדסה, ייזום וניהול פרויקטים בתחום הנדל"ן. היקף ההשקעה הוא כ־60 מיליון שקל. חלק מהסכום יינתן כאשראי וחלק ייכנס לקופת החברה ובתמורה יוקצו ללאומי פרטנרס מניות בחברה. לפי ההערכות, העסקה משקפת למסד עוז שווי של כ־200 מיליון שקל.
מסד עוז היא חברה פרטית בבעלות עמית מסד ונטע ברמן, שהוקמה ב־1996. לאחרונה נכנסה החברה גם לתחום הייזום של פרויקטים נדל"ניים של לוגיסטיקה, תעשייה ומגורים. החברה פעילה מבחינה הנדסית וניהולית בתעשייה, לוגיסטיקה, מרכזים מסחריים, מבני משרדים, מבני ציבור, מגורים, דיון מוגן, מתחמים רפואיים ותשתיות.
מסד מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של מיליארדי שקלים. בין הפרויקטים הבולטים של החברה בשנים האחרונות ניתן למנות את המרלו"ג של אסם באזור התעשייה במודיעין, מפעל פריגו בירוחם, מחלבות שטראוס באחיהוד, קניון עזריאלי ראשונים בראשון לציון, מתחם סינמה סיטי בנתניה, מעבדות מכבי שירותי בריאות במבוא כרמל, ומפעל חוחובה בקיבוץ חצרים.
ברמן מכהן כיו"ר החברה ומסד כדירקטור ומנהל עסקים ראשי. מנכ"ל מסד עוז הוא אלון שטאובר, שהיה בעבר סמנכ"ל פיתוח עסקי בשיכון ובינוי.
בן־חיים, שהיה שותף בקרן פימי, החליף השנה את אבי אורטל כמנכ"ל לאומי פרטנרס. מדובר בהעמקת היקף ההשקעות של לאומי פרטנרס בתחום הנדל"ן, בהתאם למגמה של הגופים הפיננסיים הגדולים. כך, לאומי פרטנרס השקיעה 115 מיליון שקל בסוף 2021 בחברת הנדל"ן אלדר בשליטת עמיר שאלתיאל.
כמו כן, השקיעה 70 מיליון שקל בחברת ICR שבשליטת ישראל קנדה והאחים נקש שמתמקדת במגורי יוקרה ו־60 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית אוונגליסט של יעקב אנגל. לאומי פרטנרס השקיעה גם עשרות מיליוני שקלים בקרן מרתון שמתמחה בהשבחת נדל"ן, וכן בקרנות של אלקטרה נדל"ן שממוקדות בתחום הדיור בארה"ב.
גם המתחרה, פועלים אקוויטי של בנק הפועלים, משקיעה לא מעט בתחום. כך, למשל, השקיעה 115 מיליון שקל בחוב ומניות של חברת אקו סיטי בבעלות שגראוי לייבוביץ' ואהרון שפירא שפועלת בתחום ההתחדשות העירונית בתל אביב וגוש דן, ורכשה 20% מראם אחזקות של האחים נקש ועודד רז.
מזרחי אינווסט, חטיבת ההשקעות של מזרחי טפחות, השקיעה 62 מיליון שקל ברכישת 20% ממניות חברת אלמי שפועלת בתחום ההתחדשות העירונית.
זרועות ההשקעות הריאליות של הבנקים, חרף ההון הרב שתומך בהן, מוגבלות מטעמים רגולטוריים לאחזקה של עד 20% בחברות קטנות יחסית, כדי לא לעבור על החוק הריכוזיות שמייצר הפרדה בין תאגידים ריאליים לפיננסיים, ומביא בחשבון שיקולים כמו מחזור מכירות ומאזן של החברה.
את 2022 סיימה לאומי פרטנרס עם התוצאות החזקות מבין גופי ההשקעה הריאליים של הבנקים. הרווח הנקי של לאומי פרטנרס ב־2022 היה 350 מיליון שקל, כמעט כפול מהרווח של פועלים אקוויטי (91 מיליון שקל) ודיסקונט קפיטל (108 מיליון שקל) יחד. נכון לסוף 2022, תיק ההשקעות של לאומי פרטנרס עומד על 4.3 מיליארד שקל וההון העצמי על 4.66 מיליארד שקל.
בין ההשקעות הבולטות שביצעה לאומי פרטנרס בשנים האחרונות תחת המנכ"ל הקודם אבי אורטל, שעזב על מנת להקים קרן משלו, ניתן למנות השקעה של 250 מיליון שקל בחברת האחזקות תעבורה של משפחת לבנת, שנסוגה בשבוע שעבר מהשותפות עם דליה אנרגיה לרכישת תחנת הכוח אשכול תמורת 12.4 מיליארד שקל.
כמו כן, לאומי פרטנרס השקיעה 15 מיליון יורו בקרן המלונות של פתאל שכבר ביצעה השקעות בהיקף של כ־700 מיליון יורו. השקעות נוספות של לאומי פרטנרס כוללות את רכישת 20% מחברת התחבורה בון־תור תמורת כ־125 מיליון שקל; השקעה של 60 מיליון שקל ברשת המסעדות הממוזגת נונו אנד מימי וג'ירף; השקעה של 50 מיליון שקל בחברת משאבי האנוש מעוף; והשקעה של 15 מיליון דולר בסטארט־אפ הישראלי לתחום המסעדות טאביט.