סגור

חובב השלדים שמיטיב לגייס הון ישראלי: מי אתה ירון יעקובי

שתי עסקאות שעשה מול קרן קפיטל נייצ'ר, במניות אוגווינד ואלקטריאון, עשו רעש השבוע בבורסת ת"א ושמו על המפה את ירון יעקובי – חובב השקעות שמועילות לאנושות, שיודע לנצל קשרים כדי למשוך מוסדיים ואוהב לרכוש מניות בנתחים גדולים

ירון יעקובי הוא לא שם מוכר בקרב הציבור הרחב, אך בימים האחרונים הוא מרכז סביבו עניין מוגבר, לאור מעורבותו בשתי עסקאות שהקפיצו ביום ראשון האחרון שתי מניות בבורסה. מדובר במניות של אלקטריאון, המפתחת כביש שמטעין כלי רכב חשמליים, ושל אוגווינד, שמפתחת פתרונות אחסון לאנרגיה מתחדשת.
יעקובי חתם על הסכם מול קרן ההשקעות קפיטל נייצ'ר, שבמסגרתו רכש 200 אלף מניות של אלקטריאון שמהוות 2% מהחברה תמורת 42.5 מיליון שקל. זהו מחיר גבוה ב־35% ממחירן בבורסה בעת דיווח העסקה.

יעקובי יקבל גם אופציות לרכוש בשלושת החודשים הקרובים 444 אלף מניות נוספות, שהן 4.5% מהון המניות של החברה, במחיר של 162.9 שקל. עד העסקה החזיקה קפיטל נייצ'ר 644 אלף מניות (6.6%) והיא ירדה לאחזקה של 4.5%. אם יעקובי יממש את האופציה הוא יקנה החוצה את הקרן ובידיו יישארו 11.5%.
יעקובי חתם על הסכם נוסף עם קפיטל נייצ'ר, הנוגע לאחזקותיה (13.74%) בחברת אוגווינד. לפיו, אם קפיטל נייצ'ר תרצה לממש חלק או את כל אחזקותיה באוגווינד, היא תפנה קודם כל ליעקובי, שיוכל לרכוש את המניות לפי שוויין בשוק, ותהיה לו זכות סירוב למכירה לצד שלישי למשך 90 יום.
אז מיהו האיש שעושה שורה של רכישות ומבסס את עסקיו בשוק המקומי, אך שמו אינו שגור בפי המשקיעים – אף שהשקעות קודמות שלו בעשור האחרון בבורסת תל אביב כוללות חברות בולטות כמו סאני תקשורת וחברות ביומד כמו חברת הקנאביס הרפואי נקסטייג' וחברת המכשור למחלות עיניים ביולייט?

1 צפייה בגלריה
מימין כביש חכם ש אלקטריאון מפתחת ואחסון אנרגיה ש אוגווינד מפתחת בערבה
מימין כביש חכם ש אלקטריאון מפתחת ואחסון אנרגיה ש אוגווינד מפתחת בערבה
מימין: כביש חכם שאלקטריאון מפתחת ואחסון אנרגיה שאוגווינד מפתחת בערבה
(צילומים: אוראל כהן, עמית שעל)

שיטה סדורה ברכישת שלדים
יעקובי, שנוטה לשמור על פרופיל נמוך, שם לעצמו מטרה: הוא משקיע בארץ לרוב רק בחברות שלהשקפתו תורמות לאנושות, בתחומים של מדעי החיים והתחממות כדור הארץ. מהסובבים אותו ניכר שמדובר באדם נעים, שמדבר בגובה העיניים ולמרות ההון הגדול שצבר, אינו מסתייע במזכירה וכיוצא בזה. הוא נתפס כבן אדם הוגן, שהלכה למעשה מוכיח שאין צורך להיות "כריש" כדי להתקדם; בניגוד להרבה אנשים מהענף, לא נראה שהוא צבר לעצמו אויבים בדרך למעלה.
הונו נעשה בעיקר בהשקעות נדל"ן בארה"ב, ואת חלק מהנכסים הוא רכש לאחר משבר הנדל"ן שפקד את המדינה בסוף העשור הקודם. בשוק ההון המקומי הוא שם חדש יחסית. העסקאות באוגווינד ובאלקטריאון, שעשה יחד עם זאב ברונפלד ומני מור, העבירו אותו לקדמת הבמה משום שהשקעה של מיליונים בודדים בשני שלדים הניבה תשואה מרשימה וצמחה למאות מיליוני שקלים.
לאלקטריאון הוא נכנס בדצמבר 2017 ולאוגווינד בסוף 2019, לפני כניסתה לבורסה באמצעות שלד. יעקובי רכש 3% מהשלד, ששוויו הוערך ב־45 מיליון שקל. באפריל 2020, עלה לאחזקה של 6% בעקבות מימוש אופציות ובהמשך הקטין ל־4.6%.
השיטה של יעקובי בעבר נעשתה בשלושה שלבים. בשלב הראשון הוא רכש שלד, בשלב השני יצק לתוכו פעילות סטארטאפ ובשלישי – השתמש בקשריו בשוק ההון כדי למשוך גופים מוסדיים או קרנות הון סיכון גדולות להשקעה. כך פעל באמצע העשור הקודם בתחום הביומד. היום הוא מחפש להשקיע בחברות בתחילת דרכן. יעקובי נחשב בשוק כמשקיע אגרסיבי, כזה שאוהב לרכוש מניות בנתחים גדולים. לפי תיק ההשקעות הנוכחי של יעקובי, ימי ההשקעה שלו בשלדים חלפו, והיום הוא מעדיף בעיקר חברות עם פרופיל ציבורי גבוה ופוטנציאל צמיחה מהותי.
יעקובי מחזיק 4.5% בחברת טקטונה, שמבקשת להביא את ההשקעה במטבעות דיגיטליים לבורסת תל אביב. לפי גורמים בחברה, "יעקובי נפגש בתחילת הדרך עם הבכירים בחברה, היו"ר יריב גילת ויזם הקריפטו גיא בן ארצי. הוא הגיע ללא היכרות עם התחום, אך לאחר מספר פגישות והסבר על הענף הוא החליט להשקיע. עד היום הוא פעיל ומעמיד את ניסיונו לרשותנו – משקיע אקטיבי במובן החיובי של המילה".
יעקובי נכנס להשקעה בטקטונה בחודש מרץ, והיום מחזיק במניות בשווי 13 מיליון שקל – ההשקעה הגדולה ביותר בחברה זו שעשה משקיע פרטי שאינו ממקימיה. לצד טקטונה, מחזיק יעקובי גם בחג'ג' אירופה (3%) הפעילה בנדל"ן באירופה; סונוביה, המייצרת בדים אנטי־בקטריאליים (3.4%); אקסיליון, המתמקדת בתחבורה מבוססת בינה מלאכותית (2.1%); נור אינק, שפיתחה דיו ידידותית לסביבה (5%); ואימפקס, שלה פלטפורמה לאריזות חכמות (3.1%). התיק שלו בחברות ישראליות שנסחרות בתל אביב עומד על כ־423 מיליון שקל, והוא מחזיק באופציות שמוערכות בשווי יותר מ־100 מיליון שקל.
הרכישה האחרונה של מניות אלקטריון ואוגווינד שונה מאלה שקדמו לה משום ששתי החברות כבר נסחרות בשווי גבוה; הן אינן חברות בתחילת דרכן שנקנות במחירי בוסר. הפעם מגיע יעקובי למניות במומנטום שלילי, מתוך אמונה כי המגמה השלילית בהן זמנית. מתחילת 2021 מניות האנרגיות המתחדשות מציגות נסיגה וסופגות מימושים, בתום שנה מצוינת מבחינתן ב־2020. גם נוכח הזינוק שחל לאחר העסקאות של יעקובי, הציגה אלקטריון ירידה של 30% מתחילת השנה, לאחר שעלתה ב־288% שנה קודם לכן. אוגווינד ירדה ב־43.7% מתחילת השנה לאחר שעלתה לא פחות מ־1,047% ב־2020. האופציות שרכש יעקובי משתי החברות הן חלק אינטגרלי מהעסקה, אך הן מצביעות כי הוא ימשיך לרכוש את המניות בצל המגמה השלילית.
מאופנת רחוב לנכסי יוקרה בניו יורק
יעקובי חי היום על קו ישראל־ארה"ב. לפני כמה שנים חזר לישראל והשתקע בשכונת רמת אביב החדשה בצפון תל אביב.
את צעדיו הראשונים בעסקים בארה"ב הוא עשה בתחילת שנות ה־90, שם הקים קו אופנת רחוב תחת המותג ג'נסיס, שלא שגשג. את מירב הונו העיקרי עשה בחברת הנדל"ן פרמייר אקוויטי, שייסד יחד עם עוזי בן אברהם ב־2009. פרמייר אקוויטי היא חברת השקעות וניהול, שמתמחה בנכסי משרדים קמעונאיים ומסחריים בשכונות יוקרה בניו יורק. על פי פרסומי החברה, לאחר רכישת המבנים נוהגים היזמים לפתח ולשקם אותם, ויעקובי מתמקד בעיקר בנכסי קמעונאות ומסחר בשכונות דוגמת סוהו, צ'לסי ואפר איסט סייד. פריימר אקוויטי היא גם בעלת קרן הון סיכון שמשקיעה בחברות מדיה, אופנה וטכנולוגיה. הקרן מחפשת אחר השקעות בחברות קטנות או גדולות, שמציגות צמיחה גבוהה או פוטנציאל כזה.
הרכישה הבולטת האחרונה של פרמייר אקוויטי היתה מלון פלטאירון (Flatiron) במנהטן, שממוקם מרחק רחוב אחד מהאמפייר סטייט בילדינג. המלון קרס תחת נטל החובות וריחפה מעליו סכנת סגירה בשנת 2019. פרמייר אקוויטי רכשה את המלון מידי רוברט "טושי" צ'אן (Robert Chan), שילמה את חובותיו לנושים והפכה לבעלת רוב מניות המלון. גם בהזדמנות זו נשען יעקובי על יכולתו לגייס הון ישראלי, וצירף את בנק דיסקונט לעסקה. דיסקונט השתתף בגלגול החוב של המלון לעסקה של 30 מיליון דולר כדי לחסל את שאר החוב של בית המלון. בקרוב מתוכנן במלון סניף שני בארה"ב לרשת הגלידריות הישראלית אניטה.
על הכוונת: שתי הנפקות חדשות
עם חזרתו לארץ חבר יעקובי לזאב ברונפלד, איש עסקים ותיק בשוק ההון ובעל מניות בפרוטליקס, ולבנו תום ברונפלד, כדי לבצע השקעות בשוק ההון המקומי. שיתוף הפעולה גדל מאוד בתקופת הקורונה. המהלך האחרון של יעקובי נעשה בנפרד מברונפלד, מאחר שברונפלד הוא דירקטור בחברה הציבורית אלקטריאון ועל כן גמישות ההשקעה שלו מצומצמת. בתקופה הקרובה השלושה מתכוונים להנפיק שתי חברות נוספות שהם מושקעים בהן: דקל, המשלבת טכנולוגיה ונדל"ן, וקבנוקס, חברת ביומד המקדמת טיפול בסרטן דרך קנאביס.