אחרי שצנחה ב-90% בשנתיים: ערך פיננסים נוטשת את האשראי החוץ בנקאי
אחרי שצנחה ב-90% בשנתיים: ערך פיננסים נוטשת את האשראי החוץ בנקאי
מניית ערך פיננסים שהפכה למעשה לשלד בורסאי ממזגת לתוכה את חברת הנדל"ן ז.ק בסט ממודיעין - זו תעביר לחברה הציבורית נכסים בשווי של 74 מיליון שקל ו-7 שקל במזומן
חברת ערך פיננסים עוזבת את תחום האשראי החוץ בנקאי, לאחר שצנחה משווי של 200 מיליון שקל ל-20 מיליון שקל בתוך שנתיים.
בסוף השבוע האחרון התקשרה הנהלת ערך פיננסים עם חברת הנדל"ן ז.ק בסט ניהול ויזמות במטרה להעברת את נכסי ז.ק בסט לערך פיננסים תמורת 75% ממניות חברת ערך פיננסים. במילים אחרות, ז.ק בסט נכנסת לבורסה דרך השלד של ערך פיננסים.
המניות יועברו לז.ק בסט באמצעות הנפקה פרטית ומיידית לפי שווי חברה של 28 מיליון שקל. חברת ז.ק בסט עוסקת ביזמות בשוק הנדל"ן ובליווי קבוצות רכישה וממוקמת במודיעין. על פי ההודעה של ערך פיננסים, היקף הנכסים שיועברו לחברה הציבורית על ידי ז.ק בסט יסתכם ב-74 מיליון שקל, ובנוסף תשלם ז.ק בסט 7 מיליון שקל תמורת שלד החברה הציבורית.
שווי הנכסים שיועברו לערך פיננסים הוערך בינתיים רק על ידי חברת הנדל"ן, אך תתבצע בהמשך גם הערכת שווי נטו שתבוצע על ידי מעריך שווי כלכלי בלתי תלוי.
על רקע ההסכם והעברת הנכסים, ערך פיננסים סיכמה עם ז.ק בסט כי אם שווי השוק של החברה הממוזגת יגיע ליותר מ-200 מיליון שקל תוך שנה מהשלמת העסקה, יוקצו לחברת הנדל"ן 5% נוספים ממניות החברה. יוקצו לה 5% נוספים אם השווי יחצה את חצי מיליארד שקל. ההסכם מצריך בדיקת נאותות ואישור דירקטוריון ואסיפת בעלי מניות.
ערך פיננסים היא חברת אשראי חוץ בנקאי שהתקשתה להתמודד עם העלייה בריבית בחודשים האחרונים. החברה היא בשליטת אבינועם בין נון (14.7%) ואליהו נאור (14.2%), לצד המשקיע האסטרטגי בית ההשקעות אי.בי.אי (21.6%). את החציון הראשון של השנה סיימה ערך פיננסים בהכנסות של 132 אלף שקל בלבד והפסד עמוק של 6.5 מיליון שקל, לאחר הפסד כבד של 25.4 מיליון שקל בחציון השני של 2022. על רקע תוצאות אלו חיפשה הנהלת ערך לסיים עם פעילות האשראי.
המשקיעים בשוק ההון מגלים רגישות גבוהה לבעיות בתיקי האשראי של חברות האשראי החוץ־בנקאיות בעקבות הסערות שאליהן נקלעו שתי חברות מהענף בקיץ האחרון — יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. בנוסף גם חברת בול אשראי נמצאת בפריסת חובות על ידי המשקיעים. חשש המשקיעים היה כי גם ערך פיננסים עלולה להידרדר למצב של חדלות פירעון.
בניגוד לגיבוי,יונט ובול, ערך פיננסים לא גייסה אשראי באגרות חוב נסחרות, אלא השתמשה במסגרות אשראי שסופקו לה על ידי בנקים ומוסדיים על מנת לחלק ללקוחותיה תמורת ריבית גבוהה יותר. מור בית השקעות, שסיפק לה מסגרת אשראי שכזו, החליט לסגור לערך את מסגרת האשראי בהיקף של 50 מיליון שקל כבר באמצע השנה שעברה.