פרשנותבניגוד לתדמית, הקדנציה הראשונה של טראמפ לא היתה הצלחה כלכלית גדולה
פרשנות
בניגוד לתדמית, הקדנציה הראשונה של טראמפ לא היתה הצלחה כלכלית גדולה
ניצחון טראמפ בבחירות נתפס כטוב לכלכלה והקפיץ את השווקים, אבל מבט בנתוני הקדנציה הראשונה שלו מראה שהתוצאות הכלכליות שלו לא היו טובות. גם הצעדים הנוכחיים שהוא מבטיח לא מבשרים טובות
האמירה המפורסמת שמיוחסת לאלברט איינשטיין גורסת "טיפשי לעשות אותה פעולה שוב ולצפות לתוצאה אחרת". בארבע השנים הקרובות יהיה בארה"ב אותו הנשיא שכבר היה פעם. הוא מתכנן ליישם את אותה המדיניות שכבר נקט בה בפעם הקודמת. הנסיבות אף פעם לא זהות, אך אין דרך טובה יותר להסתכל קדימה מלבחון את התוצאות הכלכליות של הקדנציה הראשונה של דונלד טראמפ.
הניצחון שלו בשנת 2016 הזניק את הסנטימנט הצרכני והעסקי. העלייה באופטימיות הובילה לקבלת החלטות כלכליות ולשיפור בנתונים הכלכליים די מהר אחרי הבחירות. באווירה זו, גם שוקי המניות חגגו עם עליות די חזקות, שהתחילו מיד לאחר היוודע התוצאות המפתיעות.
אולם, בטווח הבינוני והארוך המדיניות הכלכלית של טראמפ לא הצליחה להביא לתוצאות שהוא רצה להשיג, למרות שהוא כמובן לא מודה בכך. מסקנה זו די מתבהרת מההסתכלות על הנתונים הכלכליים העיקריים מכניסתו לתפקיד ועד סוף 2019, עוד לפני פרוץ מגפת הקורונה, שכמובן שינתה את התמונה לחלוטין.
שיפור ‑ והיפוך לרעה
ברוב האינדיקטורים החשובים במהלך תקופת טראמפ הראשונה אפשר לזהות דפוס דומה: שיפור בתחילת הקדנציה והיפוך לרעה במחצית השנייה של שנת 2018 ובמיוחד בשנת 2019. הדוגמאות לא חסרות.
בואו ניקח את תחום ההשקעות, שהיה אמור לקבל תמיכה חזקה מהורדת המסים בממשל טראמפ. בסוף 2016, לפני שנכנס לתפקיד, קצב הגידול השנתי של ההשקעות היה 3.5%. עד אמצע 2018 הוא עלה ל־6%, אך בסוף 2019 כבר התדרדר ל־2.9% ‑ פחות מאשר בתחילת הקדנציה של טראמפ. הורדת המסים לא הצליחה להגדיל השקעות, אבל הובילה לגידול ברכישות עצמיות של מניות ע"י החברות ביותר מ־50%.
גם קצב הגידול בהכנסות הריאליות של משקי בית עלה בסוף 2017 ל־4.3%, אך בסוף 2019 כבר ירד ל־1.4% בלבד, אחד הנמוכים בעשור.
אחד הדברים העיקריים שטראמפ הבטיח הוא תנופה לתעשייה האמריקאית. ואכן, באמצע שנת 2018 הקצב השנתי של יצירת המשרות בענף הגיע כמעט ל־300 אלף, רמה שהמשק לא ראה מאז המשבר הפיננסי ב־2008. אולם, כבר בשנת 2019 התעשייה האמריקאית לא יצרה אף משרה חדשה.
וכך, אנחנו יכולים ללכת מתחום לתחום וברובם נמצא דפוס דומה של התדרדרות שהחלה במחצית השנייה של שנת 2018.
למרות חוסר ההישגים הבולטים בצד הצמיחה, הגירעון התקציבי עלה מ־3% בסוף 2016 לקרוב ל־5% בסוף 2019. באותה התקופה זה היה הגירעון הגבוה ביותר אי פעם מחוץ לתקופות של מלחמה או מיתון. בפעמים הקודמות שבהן האבטלה עמדה מתחת ל־4%, כפי שהיתה ב־2019, תקציב הממשלה היה בכלל בעודף ולא בגירעון.
בתחזית שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית ערב פרוץ המגפה קצב הצמיחה בארה"ב היה צפוי לרדת גם ב־2020 וגם ב־2021 וזאת בניגוד לתחזית לגידול בקצב הצמיחה ברוב המדינות המפותחות והמתפתחות. נראה, שהקורונה "הצילה" את טראמפ מסיום הקדנציה עם כלכלה בהאטה חריפה, או אף במיתון.
מגפת הקורונה היתה המשבר הגדול ולמעשה היחידי בקדנציה של טראמפ. האמת היא שהוא התמודד איתו באופן גרוע ביותר. זכור היטב חוסר תפקוד השלטונות בארה"ב ב־2020. לפי הסקר של מכון PEW האמריקאי שנערך בשנת 2020 בקרב האוכלוסייה ב־19 המדינות המפותחות, שיעור העונים לסקר בארה"ב שהעריכו שהמדינה שלהם מתמודדת בצורה טובה עם המגפה ארה"ב היה הנמוך ביותר.
בינואר 2021, כאשר טראמפ העביר את השלטון לג'ו ביידן, שיעור התמותה מהמחלה בארה"ב היה כמעט הגבוה ביותר בעולם המערבי. רק בריטניה עקפה את ארה"ב. בישראל, לדוגמה, שיעור התמותה היה נמוך ביותר מ־60% מאשר בארה"ב.
לסיכום של אותה התקופה, נביא ציטוט מהסקירה שכתב בסוף שנת 2020 מכון מחקר שמרני American Compass, שתומך גם היום בטראמפ: "בניסוח בוטה – הרפורמה במסים של ממשל טראמפ לא הצליחה להאיץ השקעות, דינמיות עסקית וצמיחה".
לא מקשיבים לכלכלנים
אלא שהציבור האמריקאי לא רק לא מכיר או לא זוכר את הנתונים מהקדנציה הראשונה של טראמפ, הוא גם לא מוכן להקשיב למומחים, שמביעים היום דעה מאוד ברורה על המדיניות הכלכלית הצפויה.
בסקר הכלכלנים של וול סטריט ג'ורנל שנערך לאחרונה בקרב 39 הכלכלנים הבכירים בארה"ב, לא היה אפילו אחד שחשב שהטלת המכסים על היבוא לארה"ב תתמוך בכלכלה. רק 3 מהמשתתפים תמכו בהארכת הרפורמה במס, שמסתיימת ב־2025. 23 חתני פרס נובל לכלכלה פרסמו מכתב פתוח ויצאו נגד המדיניות הכלכלית של טראמפ.
מכון מחקר עצמאי מכובד, שנחשב לשמרני בתפיסותיו הכלכליות, The Committee for a Responsible Federal Budget, מעריך שהחוב האמריקאי יגדל כתוצאה מהמדיניות המוצעת ע"י טראמפ ב־7.5 טריליון דולר ויחס החוב לתמ"ג יעלה מ־100% כיום ל־143% בעוד עשר שנים.
יכול להיות ש"חוכמת ההמונים" תוכח כנכונה והרפורמות של טראמפ יביאו הפעם לצמיחה ולשגשוג בכלכלה האמריקאית, אך כדאי בכל זאת לזכור שאם הולכים באותה הדרך מגיעים לאותו מקום.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב