סגור

האוויר החם מתחיל לצאת מחברות האנרגיה הירוקה

אף ש־2021 היתה חלומית בשווקים, שני מדדים מנייתיים בת"א הניבו תשואה שלילית מתחילתה: ת"א־קלינטק ות"א־תשתיות אנרגיה, שניהם כוללים את חברות האנרגיה המתחדשת. גיא פישר, מגדל: "לא חושב שאנרגיית הסולאר הולכת למקום שלילי"

האם האוויר החם מתחיל לצאת מטרנד האנרגיה המתחדשת? מתחילתה ועד היום, 2021 היתה שנה כמעט חלומית עבור השווקים, אולם בתל אביב ישנם שני מדדים מנייתיים שהניבו תשואה שלילית - מדד ת"א־קלינטק, שהושק לקראת סוף 2020, ושהניב תשואה שלילית של כ־13% מתחילת השנה הנוכחית, ומדד ת"א־תשתיות אנרגיה, שהניב תשואה שלילית של 6.5%.

שני המדדים כוללים את חברות האנרגיה הירוקה ואת החברות שפועלות בתחומי הטכנולוגיה של האנרגיה המתחדשת והנקייה. מדובר בחברות שכיכבו בתשואות במהלך 2020, וקיבלו דחיפה משמעותית עוד יותר לאחר שג'ו ביידן נבחר לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2020, עם אג'נדה ירוקה ותוכנית "גרין־דיל" שאפתנית ודשנת מזומנים.
במדד קלינטק נסחרות 20 חברות. 10 מתוכן הניבו תשואה שלילית מתחילת השנה, בעוד ב־2020 כל החברות האלו הניבו תשואה חיובית. חלקן אף הניבו בשנה הקודמת תשואה חיובית דו־ספרתית גבוהה, וישנן שתי חברות - אוגווינד אוגווינד ואפולו פאוור - שהניבו תשואה של יותר מ־1,000%.
את הירידות במדד זה מובילה ברנמילר , שאיבדה 47.6% משווייה השנה, בעוד ב־2020 הניבה תשואה של יותר מ־600%. אוגווינד איבדה 38.9%. חברות האנרגיה הירוקה הגדולות איבדו גם הן גובה, אבל לא בשיעור כה חד. אנרג'יקס ירדה ב־15.9%, אלומיי קפיטל ב־10%, דוראל אנרגיה ב־5.2% ונופר אנרג'י ב־2.8%. אנלייט אנרגיה יוצאת דופן עם תשואה חיובית של 3.7%.


2 צפייה בגלריה
אינפו האנרגיה הירוקה אדומה השנה תשואות מדדים נבחרים בבורסת ת"א
אינפו האנרגיה הירוקה אדומה השנה תשואות מדדים נבחרים בבורסת ת"א
אינפו האנרגיה הירוקה אדומה השנה תשואות מדדים נבחרים בבורסת ת"א

"זה לא רק בישראל, אלא בעולם כולו"
גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, מציין כי מה שמתרחש בבורסה ממשיך מגמה עולמית. "זה לא רק בישראל אלא בעולם כולו. אם מסתכלים על המדדים הרלבנטיים, רואים שמתחילת השנה שעברה (2020) הם עלו פי שלושה עד לשיא האחרון. היתה ריצה חזקה מאוד של המדדים האלה למעלה".
פישר מציין כי הסיבה לזינוקים היתה חיפוש של הציבור אחר אפיקים אטרקטיביים, ובנוסף לכך, "כל מה שהיה קשור להשקעות ESG, או בכלל להשקעות ירוקות וסביבתיות, עורר עניין והתחיל לזנק למעלה. אבל מנובמבר האחרון החל מעבר חזרה מהמניות 'החדשות' אל אלה שנחשבות ליותר 'מסורתיות'. ראינו גם שמחיר הנפט התחיל לעלות. באופן טבעי המניות שטסו התממשו".
לדוגמה, מדבר פישר על מדד SOLAR של חברת Invesco, שכולל חברות בתחום האנרגיה הירוקה, בדגש על זו הסולארית. המדד זינק מרמת 32 נקודות בתחילת 2020 ל־121 בפברואר האחרון. כיום הוא ירד ב־31% מהשיא ונסחר סביב 82 נקודות ‑ ירידה של 20% מתחילת 2021.
פישר מוסיף כי "החברות החדשות בבורסה של תל אביב הנפיקו כשהשוק היה גבוה ובשיא ההייפ שלו. כיום העולם במגמה של ירידות ולאו דווקא בישראל. אבל אני לא חושב שמישהו מעריך שאנרגיית הסולאר הולכת למקום שלילי".
למה זה קורה?
"יש כמה גורמים עיקריים. האחד הוא שחלה עלייה בעלות חומרי הגלם. גורם נוסף הוא שנעשה מעבר בין תחומי ההשקעות (מהמניות החדשות למסורתיות - ח"ש). מעבר לזה, יש גורם של ירידה בתשואות במבט קדימה. כשנכנסים לפרויקט בוחנים את התשואה שלו, וכיום יש מגמה של ירידה בתשואה. זה קורה בשוק הסולארי בארה"ב, גם בישראל. באירופה זה משהו שכבר קרה. ירידה בתשואות היא עניין חיובי למי שנכנס עכשיו ופחות למי שייכנס בעוד 5-4 שנים. היא מתרחשת משום שעלות הייצור מאנרגיה סולארית הולכת ויורדת, ולכן הכספים לעידוד ההשקעה בתחום ילכו ויירדו".
הדרך שבה אתם רואים את התחום השתנתה?
"כסקטור אנחנו מעריכים שהוא ימשיך לעלות ולצמוח. יש לו ביקוש אדיר. החברות הישראלית פעילות בכל העולם ולא רק בארץ, חלקן עובדות כמעט כמו חברות הייטק ואחרות מאוד סולידיות. יש לנו תיק מגוון, שמטרתו להשיג תשואה יותר יציבה עם פוטנציאל".
"משקיעים חיפשו סקטורים שלא נפגעו מהקורונה"
ברי גנדנשטיין, אנליסט בכיר בלאומי פרטנרס, מסקר חברות הפועלות בתחומי תשתיות האנרגיה הירוקה, דוגמת אנרג'יקס.
לדבריו, בשנה שעברה המשקיעים זינקו על המניות המדוברות משום שחיפשו בעיקר אלטרנטיבה בטוחה. "המניות האלה טסו למעלה במהלך 2020 והגיעו לשיא בסביבות חודש ינואר האחרון ומאז ירדו. להערכתי, זה קשור למגפת הקורונה. בחודשים מרץ עד מאי 2020 המשקיעים חיפשו סקטורים שלא אמורים להיפגע מהמגפה, וזה סקטור שלא אמור להיפגע בכלל".
גנדנשטיין מוסיף כי "ספציפית לגבי אנרג'יקס, שאותה אני מסקר למעלה משנה, אני יכול לציין שכבר בשנה שעברה, מחיר המניה שלה נראה לי גבוה מדי. כעת המניה ירדה למחיר היעד שלי והיא ב'תשואת שוק'. אני לא חושב שהיא זולה, אבל המחיר הוגן. השוק נותן פרמיה על הפרויקטים שהיא מקדמת".

2 צפייה בגלריה
מימין: ברי גנדנשטיין אנליסט בכיר בלאומי פרטנרס וגיא פישר מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח
מימין: ברי גנדנשטיין אנליסט בכיר בלאומי פרטנרס וגיא פישר מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח
מימין: ברי גנדנשטיין, אנליסט בכיר בלאומי פרטנרס, וגיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח
(צילומים: אורן דאי, עמית שעל, טל אזולאי)