סגור

נחשף בכלכליסט
מאבק השליטה בגב־ים הסתיים באקזיט ענק לפרנקל; "עסקה טובה לכולם"

מאבק השליטה בגב־ים הסתיים באקזיט ענק לאהרון פרנקל, שרשם רווח של 1.2 מיליארד שקל תוך שנה וחצי על מכירת חלקו בחברה לנכסים ובניין תמורת 3.1 מיליארד שקל. פרנקל: "היה ברור שאו שהם מובילים או אני. עד היום האחרון הצעתי לקנות אותם. שיהיה להם בהצלחה"

אחרי שנה וחצי שבה אסף מניות של גב־ים, ביצע אהרון פרנקל את אחד האקזיטים המרשימים שנראו בישראל בשנים האחרונות. פרנקל מכר לנכסים ובניין, בעלת המניות הגדולה (44.5%) בחברה, 37.2% ממניות גב־ים תמורת 3.1 מיליארד שקל. שווי השוק של גב־ים עומד על 8.2 מיליארד שקל. פרנקל, ששילם עבור מניות חברת הנדל"ן המניב כ־2 מיליארד שקל ‑ כמיליארד שקל תוכם בהלוואה שקיבל מחברת הביטוח הראל ‑ רשם תשואה של 100% על ההשקעה ורווח של 1.2 מיליארד שקל בשנה וחצי (כולל דיבידנדים והפרשי שערי מטבע).

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם


חברת אקוויטי פייננס שבבעלות פרנקל, שבאמצעותה הוא החזיק במניות גב־ים, תחזיק במניות עד אפריל 2022 ותיהנה מדיבידנד נוסף, של כ־80 מיליון שקל. נכסים ובניין תחזיק בסיום המהלך ב־82% ממניות החברה. לאחר מכן צפויה נכסים ובניין לממש את יתרת אחזקותיה ולהתמזג עם החברה־האם דסק"ש.
מטעם נכסים ובניין הוביל את המו"מ מול פרנקל דורון כהן, מנכ"ל דסק"ש. "יש לנו תוכנית מאוד ברורה: להתמקד בנכסים מניבים בישראל, להוריד חוב ולבטל שכבות", אמר כהן. בעלי המניות הגדולים בדסק"ש הם צחי נחמיאס, בעל השליטה במגה אור; האחים מייקי ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו; ורמי לוי, בעל השליטה ברמי לוי שיווק השקמה. במסגרת הגדלת חלקה תבצע נכסים ובניין הצעת רכש לבעלי המניות, אותה היא מחויבת לעשות כדי לעלות למעל 45%.

2 צפייה בגלריה
דורון כהן
דורון כהן
דורון כהן
(צילום: עמית שעל)

שנה וחצי של מאבק שליטה יצרי ומתוח

במשך כשנה וחצי התנהל מאבק שליטה בין פרנקל לבעלי המניות של דסק"ש ונכסים ובניין, כאשר כל צד הגדיל את חלקו כדי להגיע לאחזקה גדולה יותר של מניות. לאחר שפרנקל הגיע לאחזקה של 37%, בעקבות מימוש אופציות לרכישת מניות, רכשה נכסים ובניין במפתיע 14.6% ממניות גב־ים מכלל ביטוח ומיטב ועלתה ל־44.5%. המהלך הזה עורר הרבה יצרים משני הצדדים והביא למתח רב והאשמות מתחת לפני השטח. בסופו של דבר, החלה נכסים ובניין לממש נכסים במטרה לרכוש את חלקו של פרנקל, החברה מימשה את בניין HSBC בניו יורק, פרויקט טיבולי בלאס וגאס ובית נכסים ברחוב המסגר בתל אביב.
אחרי שבמוצ"ש, קרוב לחצות, נחתמה העסקה ונחשפה לראשונה באתר "כלכליסט", נשמע פרנקל מפויס ונינוח: "העסקה טובה לכולם. איחלתי הצלחה רבה לקונים. זו חברה סופר סופר טובה, שתכפיל את עצמה תוך מספר שנים, הן באביטדה (רווח תפעולי תזרימי) והן בהכנסות. היא בונה כל שנה עוד בניינים ותגיע ל־2 מיליון מ"ר של נכסים".
למי העסקה טובה יותר? לקונים או למוכרים?
"עוד חמש שנים נוכל לנתח מי צדק. בינתיים מגיע מברוק לצחי נחמיאס והאחים זלקינד על העסקה".
את המניות החל פרנקל לאסוף במהלך משבר הקורונה ברבעון השני של 2020 כשמניות חברות הנדל"ן בכלל והנדל"ן המניב בפרט, ירדו בחדות לאור הירידה העצומה בפעילות הקניונים והמשרדים. הוא החל לרכוש מניות במחירים של 19 ו־20 שקל. ביולי 2020 דיווחה גב־ים כי פרנקל הגיע לאחזקה של 8.5% בחברה אחרי שרכש 81 אלף מניות ב־365 מיליון שקל. בנובמבר 2020 הגדיל את חלקו כשרכש מניות ואופציות ממגדל ביטוח ב־940 מיליון שקל (15% מגב־ים) ועלה ל־23% אחזקה. פרנקל המשיך והגדיל את חלקו מול נכסים ובניין, שהחזיקה ב־29.9% ממניות גב־ים, לאחר שצמצמה את החזקתה בשיעור חד לאור דרישות חוק הריכוזיות.
2 צפייה בגלריה
אהרון פרנקל 1
אהרון פרנקל 1
אהרון פרנקל. "עוד חמש שנים נוכל לנתח מי צדק"
(צילום: ויקיפדיה)

גב־ים הוגדרה כחברה ללא גרעין שליטה, לאור העובדה שהיתה חברה שלישית בפירמידת דסק"ש של אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה הקודם באי.די.בי ובדסק"ש. הרכישות של פרנקל נעשו עוד בתקופת אלשטיין, שכנראה נתן לו את ברכת הדרך לפני שאיבד את השליטה באי.די.בי למחזיקי האג"ח, שמכרו אותה לקבוצת נחמיאס־זלקינד. אלו רכשו 29.9% ורמי לוי 10.8% מדסק"ש, החברה הראשונה במעלה הפירמידה, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. כעת, נכסים ובניין צפויה לקחת מימון של קרוב למיליארד שקל למימון העסקה מגוף מוסדי או בנקאי, ובמקביל לממש את אחזקותיה בתחום הנדל"ן. היקף החוב שלה לאחר העסקה יעמוד על כ־3 מיליארד שקל, בעוד שלדסק"ש חוב של 2 מיליארד שקל. שווי המניות של נכסים ובניין בגב־ים לאחר העסקה עם פרנקל יגיע לכ־6 מיליארד שקל. הנכס היחיד שנכסים ובניין שוקלת להשאיר היא חברת ההתחדשות העירונית והיא מנהלת מגעים גם למכירת חברת הייזום בישראל נווה גד. דסק"ש מכוונת למכירת אלרון, אפסילון וגם סלקום, בשנתיים הקרובות, לאחר שתשביח את חברת התקשורת.

"נפט לא מעניין אותי, תמר היא עסקת תשואה מעניינת"

בזמן מאבק השליטה, פרנקל הספיק לעמוד מאחורי מינויים של אלדד פרשר ויובל ברונשטיין כדירקטורים (פרשר כיו"ר) בגב־ים, בעוד שנכסים ובניין מצאה עצמה ללא יצוג בדירקטוריון.
על ההשקעה בגב־ים: "התכוונתי להישאר ולקחתי מימון לעשר שנים. רציתי את החברה. יכולתי רק לחלום לבנות כזו חברה. מישהו יכול לצייר את פיקאסו למשל? אי אפשר. הוא איננו כבר"

נכנסת לזה כהשקעה אסטרטגית?
"לגמרי. התכוונתי להישאר ולקחתי מימון לעשר שנים. אבל כל אחד ומזלו הוא. רציתי את החברה הזו. יכולתי רק לחלום לבנות כזו חברה. קשה מאד לבנות כזה דבר. מישהו יכול לצייר את פיקאסו למשל? אי אפשר. הוא איננו כבר. ככה אי אפשר לבנות גב־ים חדשה".
איך התנהל המו"מ מול נכסים ובניין?
"היו 2 כוחות, והיה ברור שאו שאני מוביל או שהם מובילים. התנהלנו בכבוד. גם כשאתה עולה למשחק בזירה אתה מתנהל מקצועית ובצורה מכובדת. לא היו מצבים של צעקות. לכל אחד היו האינטרסים שלו. באותה מידה שהם רצו לקנות אותי, אני רציתי לקנות אותם. עד היום האחרון הצעתי להם לקנות אותם".
על המו"מ עם נכסים ובניין: "התנהלנו בכבוד. לא היו צעקות. באותה מידה שהם רצו לקנות אותי, רציתי לקנות אותם. עד היום האחרון הצעתי להם לקנות אותם"
לא ניסית להגדיל את חלקך ועצרת ב־37%. למה?
"כי מה היתה התועלת בכך? אם הייתי עולה ל־44.5%, כל עלייה נוספת היתה מורידה את החברה מהמסחר. כל אחד מהצדדים צריך להיות מרוצה בחלקו".
היה שותף שרצית להכניס?
"היו הרבה שהתעניינו להיכנס איתי בגב־ים. אמריקאים ואחרים, מאוד גדולים, מהמובילים בתחום, שרצו להיכנס".
למה לא הצלחתם להגיע להבנות?
"היה דיבור על זה. זה לא הסתדר".
החברה המרכזית של פרנקל היא לויד'ס השקעות (Loyd's investment) הבינלאומית, שמשקיעה בעסקי תעופה, נדל"ן ואנרגיה. כמו כן, פרנקל הוא הבעלים של חברת ענק המתמחה במכירת והחכרת מטוסים ומכירת מטוסי מנהלים. אקוויטי פייננס היא חברה־אחות, המשקיעה בשורה של נכסי נדל"ן ברחבי העולם.
פרנקל הפתיע כשהודיע לשותפות בתמר כי הוא מחזיק באופציה לרכישת מחצית מהנתח שרוכשת מובאדללה מאבו דאבי מדלק קידוחים במאגר. מובאדללה רוכשת 22% ב־1.1 מיליארד דולר ופרנקל ירכוש מחצית מהנתח.
מה השאיפות שלך עכשיו?
"לנוח קצת. לא ישנתי הלילה. בחיים השאיפה שלי היא ליצור, להיות יצירתי. לתת פרנסה למשפחות, לאנשים. אני תורם עשרות מיליוני שקלים בשנה. מה שמניע אותי זה ליצור עסקים טובים שיכולים לעשות טוב למשפחות שמתפרנסות מהן, לעולם כסביבה, ולי כמשקיע".
יש לך אופציה לרכישת נתח של 11% מתמר. נפט וגז מעניינים אותך?
"נפט לא מעניין אותי. מבחינת גז, תמר היא עסקת תשואה מעניינת. בשלב הזה אני לא שואף לקנות יותר מניות. רק לממש את האופציה שיש לי".