הדולר ברמה הגבוהה שלו מתחילת השנה - מזנק ל-3.14 שקלים
הדולר ברמה הגבוהה שלו מתחילת השנה - מזנק ל-3.14 שקלים
המטבע האמריקאי פותח חזק את השבוע לעומת מקבילו הישראלי, היורו קופץ ל-3.55 שקלים; פסגות: "הסיכונים לאינפלציה בישראל ממשיכים להיות מוטים כלפי מעלה - בנק ישראל יעלה ריבית במחצית השנייה של 2022"; בבנק המרכזי בארה"ב מדברים על העלאת ריבית ראשונה כבר במרץ
נסיגה חדה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח: הדולר מזנק ל-3.14 שקלים, הרמה הגבוהה שלו מתחילת 2022. מוקדם יותר זינק ל-3.15 שקלים. היורו קופץ ל-3.55 שקלים. בשוק המט"ח העולמי, הדולק מטפס לעומת המטבעות העיקריים.
"המצב בישראל מבחינת האינפלציה מאוד שונה בהשוואה למה שאנו רואים בארה"ב ואירופה כאשר האינפלציה וציפיות האינפלציה עדיין נמצאות בתחומי היעד". כך לדברי גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות.
"עם זאת, אנו חייבים לשאול את עצמנו האם ישראל באמת יכולה לחמוק מהאינפלציה ששוטפת את העולם או שמע היא רק מתעכבת? להערכתינו, הסיכונים לאינפלציה בישראל ממשיכים להיות מוטים כלפי מעלה מכיוון השיבושים המתמשכים בשרשראות הייצור והאפסקה בעולם וזאת ביחד עם שוק הנדל"ן המתחמם ועליות השכר שעוד צפויות להתגבר.
העלאות ריבית על ידי הבנקים המרכזיים בעולם ביחד עם סביבת אינפלציה שלכל הפחות תהיה באזור היעד צפויה להוביל להעלאת ריבית גם על ידי בנק ישראל במהלך המחצית השנייה של השנה אך בינתיים, שוק האג"ח הישראל מגלם העלאת ריבית רק באזור סוף 2023", מוסיף בית אור.
אשר למדיניות הרכישות, בנק ישראל פרסם כי השלים בחודש דצמבר את תכנית רכישות האג"ח שהוכרזה במרץ 2020. לדברי גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, "בהודעת הריבית בשבוע שעבר הכריז הנגיד כי אין עוד צורך בשימוש בכלים מיוחדים כפי בנדרש בראשית המשבר לפיכך נראה כי גם רכישות המט"ח של בנק ישראל יחזרו להיות שלא על פי תכנית רכישות ספציפית (כפי שהכריז בינואר 2021 על רכישת 30 מיליארד דולר לאורך שנת 2021)".
"רכישות המט"ח התרכזו ברובן במחצית הראשונה של 2021, במהלכה רכש בנק ישראל כ-25 מיליארד דולר. בתקופה זו הצליח הבנק לשמור על שקל יציב יחסית סביב רמות של 3.25 שקל לדולר. במחצית השנייה של השנה, במקביל להורדת קצב הרכישות, חזר השקל ורשם התחזקות לרמות של 3.15-3.10 דולר", ציינו רזניק ובפמן.