סגור
בורסה בורסת תל אביב 111
הבורסה בת"א (צילום: בלומברג)

ניתוח
מבחינת השוק, התאונה הכלכלית של ההפיכה המשטרית כבר אירעה

מאז היוודע תוצאות הבחירות מדד MSCI ISRAEL הציג תשואת חסר של 11.9% עד 14.5% יחסית למדדים בארה"ב, ומחירי המניות כבר התאימו עצמם לסביבה של ממשל ללא הפרדת רשויות

אין מחלוקת בין הכלכלנים על כך שדמוקרטיה ליברלית טובה לכלכלה ואילו דמוקרטיה ללא הפרדת רשויות, אם עדיין ניתן לכנות זאת דמוקרטיה, רעה לכלכלה.
הכלכלנים הבכירים בכל העולם התבטאו בנוגע לכך בהקשר של ישראל, פולין והונגריה. הפרדת רשויות יעילה ובית משפט עצמאי חיוניים לשמירה על זכויות הפרט ובין היתר על זכויות הקניין. משקיעים בשווקים פיננסיים כמו הונגריה ופולין ידרשו פרמיית סיכון נוספת בגלל שמערכת המשפט באותן מדינות הוכפפה לממשלה. בהונגריה גם עצמאות התקשורת והבנק המרכזי נפגעו אנושות. הדבר מתבטא בכך שמשקיעים מעדיפים להשקיע במדינות אחרות, וההשקעות שכבר מגיעות לפולין ולהונגריה מוזרמות לפי שווי פעילות נמוך יותר לחברות שפועלות באותן מדינות, בגלל שהן כבר לא דמוקרטיות ליברליות. ממשלת ישראל, מסיבותיה שלה, בוחרת לפגוע בכלכלה הישראלית על ידי פגיעה בהפרדת הרשויות.
שוק ההון מתמחר בזמן הווה את ציפיות המשקיעים לגבי העתיד, ומחירי המניות מושפעים פחות מההווה, שהוא רגעי, והרבה יותר מהציפיות לשינויים שיהיו בעתיד. לכן שוק ההון הוא הדרך הנכונה לבחון את ההשפעה הצפויה של מדיניות מוצעת על הכלכלה הישראלית - והתשובה של שוק ההון היא חד־משמעית, ההפיכה המשפטית פוגעת קשות בכלכלה הישראלית. המהלכים של ממשלת נתניהו כבר מחקו עשרות מיליארדי שקלים מהפנסיה של הציבור, ובכך, עוד לפני שחוקי ההפיכה חוקקו, הם כבר גרמו לנזק עצום לכל אזרחי המדינה.
הדרך הנכונה להשוות את מדד המניות הישראלי עם מדדי מניות זרים היא שימוש במדד שמכיל גם את המניות בתל אביב וגם את המניות הישראליות שנסחרות בארה"ב, ושהוא נקוב במטבע דולר. לכן מדד MSCI ISRAEL מתאים לצורך השוואה זו. מדד זה מכיל 115 מניות ישראליות עם פיזור ענפי שמייצג היטב את הכלכלה הישראלית. קל לעקוב אחרי מדד זה באמצעות קרן הסל EIS. שני מדדי הייחוס הם מדד S&P 500 שמייצג את 500 החברות הגדולות בכלכלה האמריקאית ומדד NASDAQ 100, שמייצג בעיקר את מניות הטכנולוגיה האמריקאיות. גם אחרי מדדים אלו קל לעקוב באמצעות קרנות הסל שנסחרות עליהם - SPY על מדד S&P 500 ו־QQQ על מדד NASDAQ 100.
מאז התבררו תוצאות הבחירות לכנסת ישראל, בלילה של 1.11.22, ועד לסוף השבוע האחרון, ירדה קרן הסל המייצגת את המניות הישראליות, EIS, ב־5.26%. מנגד, קרן הסל SPY עלתה בפרק זמן זה ב־6.6% ואילו קרן הסל QQQ עלתה ב־9.2%. כלומר, מדד המניות הישראלי הציג תשואת חסר של 11.86% עד 14.46% יחסית למדדי המניות בארה"ב בפרק זמן של 100 ימים בלבד. מבחינת שוק ההון, התאונה הכלכלית של הההפיכה המשטרית כבר אירעה, ומחירי המניות כבר התאימו עצמם לסביבה של ממשל ללא הפרדת רשויות.
ראש ממשלת בריטניה ליז טראס שרדה בתפקיד 45 ימים בלבד לאחר ששוק ההון הגיב באופן שלילי לתוכנית הכלכלית הבעייתית בלשון המעטה שהיא הציגה. באופן אירוני, תשואת החסר של מדד המניות הבריטי, יחסית למקבילה האמריקאית, בימים המועטים שבהם טראס היתה ראש ממשלת בריטניה, היתה קטנה בהרבה מתשואת החסר של ממשלת נתניהו הנוכחית. אבל בבריטניה, שבה יש מסורת דמוקרטית, מפלגת השלטון הפנימה את הנזק שגרמה ראש הממשלה, והדיחה אותה מהתפקיד. בישראל מפלגת השלטון משרתת את העומד בראשה, ומתעלמת מהאזהרות של רוב מוחלט של הכלכלנים ושל שוק ההון, לגבי הנזק הכלכלי העצום שנתניהו גורם לכלכלת ישראל.
השבוע כנסת ישראל צפויה לחצות את הרוביקון ולהתחיל בחקיקה שתוביל לרוב מוחלט של הממשלה בוועדה לבחירת שופטים, למניעת היכולת של בית המשפט לערער על חקיקה שפוגעת בזכויות אזרח שמעוגנות בחוקים קיימים, ובהמשך צפויה החלפת יועצים משפטיים מקצועיים במינויים פוליטיים חסרי שיניים. לא מדובר במשילות. לממשלה יש רוב בכנסת והיא יכולה למשול, מערכת המשפט מונעת ממנה מהלכים קיצוניים של אפליה או של פגיעה קיצונית באזרחים. אך ממשלת ישראל בחרה לרסק את בית המשפט.