סגור
שרון רייך מנכ"ל איילון ביטוח ו אמיל וינשל בעל השליטה בווישור
מימין: שרון רייך, מנכ"ל איילון ביטוח ואמיל וינשל, בעל השליטה בווישור (צילומים: אוראל כהן, רמי זרנגר)

לאחר שנתיים וחצי, ווישור מאוזנת על רכישת איילון ביטוח: "לא רווחי, לא עושים"

שנתיים וחצי אחרי שווישור רכשה את איילון ביטוח בפרמייה של 78%, סיימה איילון רבעון מוצלח. היום נסחרת איילון ביטוח לפי שווי של 712 מיליון שקל, הגבוה ב־90% ממחירה בזמן השלמת הרכישה 

קלישאה ידועה היא כי אין הטיפה חוצבת בסלע מכוח עוצמתה, אלא מכוח התמדתה. כלומר לא משנים התנאים האובייקטיבים לביצוע מעשה מסוים, אלא כמה אתה נחוש לעשות אותו.
כנראה שהקלישאה הזו נכונה למדי בכל הנוגע לרכישה של ווישור את חברת הביטוח איילון. זאת, מאחר שלראשונה לאחר כמעט שלוש שנים מאז קניית השליטה באיילון, רכישה זו הפכה רווחית לבעלי השליטה בווישור – אמיל וינשל וניצן לב הרים. הסכם רכישת חברת הביטוח איילון על ידי חברת הביטוח הדיגיטלית ווישור נחתם ביוני 2021.
ווישור רכשה את איילון לפי שווי של 700 מיליון שקל, והיתה אמורה לשלם עבור 50.4% מהמניות 354 מיליון שקל. המוכרים היו היורשים של מייסד איילון, לוי רחמני, איש ביטוח ותיק שנפטר ביוני 2020. ביולי 2022, כשנה לאחר החתימה, הוכנסו מספר שינויים והעסקה הושלמה על ידי העברת תשלום של 447 מיליון שקל על ידי חברת הביטוח הדיגיטלית ומשפחת ברק (השותפים של ווישור לעסקה) תמורת 67% מהמניות.
התשלום הסופי כלל מקדמות והלוואות, כך שאיילון נרכשה לפי שווי של 667 מיליון שקל, ששיקף פרמיה של 78% על שוויה בשוק.
כיום, איילון נסחרת לפי שווי של 712 מיליון שקל, לאחר עלייה של 16% מתחילת נובמבר. כלומר, רק החודש הגיעה איילון לשווי לפיו נרכשה השליטה בה. בנוסף, בין היתר השווי גדל בגלל הנפקת מניות שביצעה איילון עבור ווישור בתקופה מאוחרת יותר אולם לעסקה יש רובד נוסף. היום מחזיקה ווישור גלובל ב־76% ממניות איילון, לאחר שבתחילת יולי הגדילה את החזקתה בה, תמורת העברת החברה־בת שלה, ווישור ישראל, מתחת לאיילון.
ווישור קיבלה 4.6 מיליון מניות תמורת העברת הזרוע המקומית שלה לאיילון שהם 18.4% מכלל ההון בחברה. מאז העברת המניות לווישור זינקה איילון ב־78%, כך שהעלייה בהחזקה הזו מגלמת רווח על הנייר של 60 מיליון שקל בתוך חמישה חודשים. שווי החזקתה הכולל של ווישור באיילון מגיע ל־542 מיליון שקל. עם זאת, רק עתה הגיעה ווישור לאיזון על השקעתה.
הזינוק במניית איילון נובע בעיקר מהעלייה ברווחיותה. איילון היא חברת ביטוח מסורתית, עם חשיפה נמוכה יחסית לשוק ההון לעומת המתחרות והיסטורית, תשואה נמוכה על ההון. תחת המנכ"ל שרון רייך והיו"ר אביגדור קפלן, צמחה הרווחיות בהתמדה, והחברה אף אישרה לאחרונה מדיניות חלוקת דיבידנד בשיעור של 30% מהרווח הכולל. על פי רייך "יש עלייה בשווי השוק של החברה, שמביאה לעלייה בהתעניינות בה.
"אנחנו מרגישים את זה ממספר כיוונים, במצגות משקיעים לדוגמה, היקף המשתתפים עולה, כולל מנהלי השקעות ששואלים הרבה שאלות. אנחנו רואים גם עלייה במחזורי המסחר. הפוטנציאל של החברה עד כה היה מתחת לממוצע ועכשיו הוא עולה".
בתוך כך, בתחילת החודש אנליסט הביטוח של בנק לאומי, אייל דבי, פרסם המלצת קנייה למניית איילון והצמיד מחיר יעד של 33.3 שקל למניה (מחירה היום 30 שקל).
את הרבעון השלישי סיימה איילון עם רווח כולל של 59.5 מיליון שקל, גבוה כמעט פי 6 מרווח של 10.7 מיליון שקל ברבעון המקביל. התשואה על ההון עומדת על 26% לעומת 6% ברבעון המקביל. מניתוח השינויים בפרמיות, שנה על פני שנה, עולה כי בפועל איילון מגדילה בעיקר את המכירות בדמי הביטוח הכללי, שכולל בעיקר ביטוחי רכב ודירה, שעלו מ־50% ממחזור המכירות של איילון ל־53%. העלייה בהיקף מכירת הביטוח הכללי חלה כנראה גם בגלל היקף הביטוחים שנמכרו וגם בגלל התייקרותם.
על רקע הזינוק במניית איילון בחודשים האחרונים מסר וינשל לכלכליסט כי "להזיז חברת ביטוח ולשנות את הכיוון שלה זה אתגר משמעותי. לכל מהלך לוקח לפחות שנה לבוא לידי ביטוי, מאחר שרוב הפוליסות שחברות הביטוח מוכרות ללקוחות הן לפחות לשנה. אני מחשיב את השינוי שעשינו באיילון כשינוי שקרה בטווח קצר יחסית. זו היתה חברה עם סולבנסי של 82% (כלומר שיעור יציבות שאינו מאפשר לה לחלק דיבידנד), היום הסולבנסי כבר על 126%. זו חברה שלא ידעה להרוויח ועכשיו מציגה תשואות דו־ספרתיות (על ההון) שנתיים ברצף. היום ווישור ואיילון ביחד עם התשואה הגבוהה ביותר. יותר מהפניקס, כלל והראל, והמשקיעים רואים את זה".
לדברי וינשל "נקטנו באסטרטגיה של התמקדות ברווחיות. גם צמיחה, אם תתאפשר, תעשה בענפים רווחיים בלבד. המדיניות היא לא רווחי - לא עושים. אנחנו שמים דגש על מצב ההון של החברה".
מניית איילון עלתה ב־88% ב־12 החודשים האחרונים לעומת מדד ת"א ביטוח ושירותים פיננסיים, בו כלולה המניה, שעלה ב־53%. למרות הזינוק, בשלוש שנים עלתה מניית איילון ב־3.4% בלבד, בעוד שמדד היחס עלה ב־27.7%.