בלעדיבנק לאומי נכנס כשותף לזרוע ה־IT של קרן סקיי ומקפיץ את השווי שלה פי 2
בלעדי
בנק לאומי נכנס כשותף לזרוע ה־IT של קרן סקיי ומקפיץ את השווי שלה פי 2
זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק תרכוש 20% ממיינד גרופ, ובמקביל החברה תרכוש שליטה (80%) בחברת טלקוד לפי שווי של 220 מיליון שקל
בנק לאומי הופך לשותף המרכזי של קרן הפרייבט אקוויטי סקיי (SKY) בזרוע ה־IT שלה. ל"כלכליסט" נודע כי הצדדים רוקמים בימים אלה עסקה משולבת. בשלב הראשון תשקיע לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק, 55 מיליון שקל בחברת מיינד גרופ (Mind Group), שבבעלות הקרן, לפי שווי של 225 מיליון שקל לפני הכסף, ושל 300 מיליון שקל אחריו, מה שיביא אותה להחזקה של 20% בחברה. ובמקביל, מיינד תרכוש את השליטה (80%) בחברת ה־IT טלקוד תמורת 176 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 220 מיליון שקל. המניות יירכשו מבנצי הבר, שימשיך להחזיק ביתרת ה־20%.
רכישת השליטה בטלקוד תצריך העמדת סכומים נוספים, גם מצד לאומי פרטנרס, כך שהיקף ההשקעה הכולל שלה בזרוע ה־IT יהיה גבוה יותר מהסכום שעבורו יוקצו לה המניות במיינד.
לאחר השלמת רכישת השליטה בטלקוד, מחזור ההכנסות השנתי של מיינד צפוי להגיע ל־1.5 מיליארד שקל. סקיי הקימה את מיינד כחברת החזקות שמרכזת את החזקות הקרן בתחומי ה־IT וכוללת חברות שפועלות בתחומי תכנון ויישום פתרונות טכנולוגיים בתשתיות ענן, ניהול הסכמי תוכנה ופיתוח תוכנה ודיגיטל. טלקוד פועלת מול החברות המובילות במגזר העסקי (בנקים, חברות ביטוח, חברות ריטייל גדולות), מול משרדי הממשלה (בעיקר הבריאות והביטחון) ומול מיקרוסופט כשותף מרכזי בישראל בתחום הענן. החברה מנוהלת בידי שי זינגר, מעסיקה 400 עובדים ומשרדיה ממוקמים בפתח תקווה, קיבוץ יפעת ועומר. פורטפוליו החברות של מיינד, שברכישתו השקיעה 150 מיליון שקל, כולל את אינוונטיבה, דובל, RPT, דאטהקור, אזטק, אופטיוויז ואנג'י. כולן חברות שסקיי רכשה בשנים האחרונות ומיזגה לתוך קבוצת מיינד.
טלקוד הוקמה ב־1971 בידי תיאודור מוקולובסקי, כחברה למתן שירותים טכניים לתחום המחשבים האישיים, שהחל אז לצמוח. החברה משרתת כיום אלפי מוסדות חינוך ומתנ"סים, משרדי ממשלה ורשויות מקומיות — במקביל למגזר העסקי.
לפי אתר טלקוד, היא עוסקת בין היתר באספקת מערכות מחשוב, מתן פתרונות הקרנה והקמה של חדרי ישיבות חכמים, תכנון והקמה של תשתיות תקשורת וחשמל, שירותי גיבוי ואחסון ומתן שירותי תמיכה טכנית המיועדים למטרות תחזוקה ותפעול. טלקוד גם מייצגת בארץ את חברת המקרנים EPSON.
קרן סקיי מתמחה בהשקעות בחברות ישראליות בוגרות בתחומי פעילות מגוונים, ומתאפיינת במעורבות גבוהה בתהליך יצירת הערך בחברות הפורטפוליו שלה לאורך השנים, ובמערכת שותפויות מוצלחת עם יזמים ומנהלים. סקיי הוקמה ב־2005 וגייסה כ־850 מיליון דולר במסגרת ארבע קרנות. הקרן מנוהלת בידי השותפים צבי יוכמן, ניר דגן, אמיר ארבן, ציון אגיב, ליאת פייקין־בנימיני, מיטל הלר וקובי שלום. האחרון הצטרף בתחילת השנה כשותף בכיר לקרן, לאחר שסיים את תפקידו כמנכ"ל פועלים קפיטל — המקבילה של לאומי פרטנרס בבנק הפועלים.
עם השקעותיה של הקרן נמנות: אידיגיטל, א.ל. מסננים, קל גב, ש.אל ציוד טכני, וסולתם רדד. באחרונה רכשה סקיי 50% מחברת ניהול מועדוני הלקוחות דולצ'ה ויטה.
תיק ההשקעות של לאומי פרטנרס — המנוהלת זה כשנה בידי רון בן־חיים, לשעבר שותף בקרן פימי — עומד על יותר מ־5 מיליארד שקל. בן־חיים החליף בתפקיד את אבי אורטל, שפרש לטובת הקמת קרן השקעות עם מי שכיהן בתקופתו כמנהל ההשקעות הראשי של לאומי פרטנרס, יובל זעירא. הקרן גייסה 700 מיליון שקל.
זרועות ההשקעות הריאליות של הבנקים, חרף ההון הרב שתומך בהן, מוגבלות מטעמים רגולטוריים לאחזקה של עד 20% בחברות קטנות יחסית, כדי לא לעבור על חוק הריכוזיות, שמייצר הפרדה בין תאגידים ריאליים לפיננסיים, ולכן לאומי אמור להכניס שותף של 15% לנתח שהוא אמור לרכוש בעסקה.
ללאומי פרטנרס יש ארבעה תחומי פעילות: הראשון הוא השקעות ריאליות, כלומר השקעות הוניות (אקוויטי) בחברות פרטיות וציבוריות, והשני הוא תחום החיתום, שבו היא פועלת באמצעות לאומי פרטנרס חתמים בניהול אליאב בר־דוד. בכובע זה הבנק משמש כחתם של הנפקות מניות ואג"ח בשוק המקומי. התחום השלישי הוא מיזוגים ורכישות, שמנוהל בידי אהוד דקטר, והתחום הרביעי הוא המחקר, שבו היא פועלת באמצעות לאומי פרטנרס מחקרים. תחום זה צפוי להתמזג עם תחום זהה בזרוע אחרת בבנק.
את 2022 סיימה לאומי פרטנרס עם התוצאות החזקות ביותר בין גופי ההשקעה הריאליים של הבנקים. הרווח הנקי היה 350 מיליון שקל, כמעט כפול מהרווח של פועלים אקוויטי (91 מיליון שקל) ודיסקונט קפיטל (108 מיליון שקל) יחד.