סגור

קור שולץ הצליח רק לעצור את הדימום: ניצני הצמיחה של טבע נעלמו

רבעון שלישי רצוף של דעיכה: ההכנסות של יצרנית התרופות ממשיכות לדשדש סביב 3.9 מיליארד דולר, ובאין מנועי צמיחה חדשים באופק טבע חזרה על התחזית השנתית המופחתת להכנסות של 16.4-16 מיליארד דולר ב־2021. נקודות האור: החוב ממשיך להצטמצם ותזרים המזומנים גדל

"הניתוח הצליח, אבל החולה לא מגלה סימני חיים", כך אפשר לסכם עד כה את תקופת כהונתו של קור שולץ כמנכ"ל טבע, שבימים אלה הוא מציין ארבע שנים לתחילתה.
שולץ עצר את הדימום כשהוא מצליח להביא את טבע למצב של רווח תפעולי יציב של מיליארד דולר מדי רבעון, תזרים המזומנים שלה מפעילות יציב ואף בעלייה, מה שאיפשר לו להפחית את החוב ב־12 מיליארד דולר בתוך ארבע שנים.
ואולם בגזרת ההכנסות, או ליתר דיוק צמיחה, אין בשורות. זה רבעון שלישי ברציפות מדשדשות ההכנסות של חברת התרופות הישראלית סביב 3.9 מיליארד דולר. אף שאבסולוטית מדובר בהכנסות גבוהות עבור כל חברה, לא רק חברה ישראלית, טבע ממשיכה להתרחק מהרף של 4 מיליארד דולר בהכנסות באופן עקבי, כשלמעשה בכל שלושת הרבעונים של 2021 היא מפספסת את התחזיות בשוק.
כבר ברבעון הקודם הדשדוש והדעיכה ניכרו לעין, אך שולץ הצליח להסיט את האש כשסיפק הצהרות אופטמיות בנוגע להתגבשות ההסדר בתביעת משככי הכאבים
ההסבר שהחברה מספקת שונה בכל פעם - לעתים הוא קשור בהצטיידות יתר בחודשים הראשונה של הקורונה שהורגש באירופה בתחילת השנה, בפעם אחרת בעדכון צורת מתן התרופה כפי שהיה במקרה של אג'ובי לטיפול במיגרנה, ואילו אתמול תלו בטבע את האשמה במיעוט מרשמים לקופקסון שנבע מירידה בביקורי חולים בבתי חולים והתמקדות של הרופאים במגפה.
בשיחה עם המשקיעים אתמול שולץ אומנם ציין כי הוא אופטימי לקראת הרבעון הרביעי, משום שאין יותר סגרים בעולם שהובילו לתנודתיות בביצועי החברה בשנה האחרונה, אך מיד הסתייג ואמר כי גם בחורף הקודם וכנראה גם בחורף הזה לא תהיה עונת שפעת כמו של פעם בגלל המסכות, וכי הריחוק החברתי והכין את המשקיעים לחולשה נוספת בהכנסות של חברת התרופות.

בלי בשורות גדולות

כבר ברבעון הקודם הדשדוש והדעיכה בהכנסות ניכרו לעין, אך שולץ הצליח להסיט את האש של המשקיעים כאשר סיפק הצהרות אופטמיות בנוגע להתגבשות ההסדר בתביעת משככי הכאבים שמתנהלת בארה"ב, שמטילה צל על עתידה הפיננסי של טבע.
אתמול לא היו בשורות גדולות בגזרה זו, כאשר עד סוף השנה, הדדליין הקודם של טבע לחתימת ההסדר, נותרו חודשיים ולא ניכר כי ישנה התקדמות. אמנם לפני כמה שבועות נחתם הסדר בלואיזינה, שהוא כדברי שולץ אתמול "שיקוף מדוייק במדינה אחת בארה"ב של ההסדר המתגבש ברמה הארצית", אבל בסופו של דבר מדובר במדינה אחת בלבד.
לפי ההסדר הגדול שמתגבש, שלפי הציפיות בוול סטריט וגם בתל אביב אמור לשחרר את הפקק מעל מניית טבע שתקועה סביב שווי של 10 מיליארד דולר מזה תקופה ארוכה. במסגרת ההסדר תשלם טבע קנס של 250 מיליון דולר לרשויות בארה"ב ותספק תרופות גמילה בשווי של 23 מיליארד דולר על פני עשור.
אתמול לא היו לשולץ בשורות של ממש בחזית המשפטית והוא חזר על הציפייה לכך שההסדר המקיף ייחתם בתוך 12 חודשים מהיום. ועל רקע כל אלה ירדה מניית טבע בקרוב ל־10% ביומיים, כאשר מרבית הירידה התרחשה דווקא יום לפני פרסום התוצאות לאור חשש המשקיעים מפני אכזבה.
ואכזבה אכן הגיעה בעיקר מגזרת השוק בצפון אמריקה וספציפית קופקסון. ההכנסות ביבשת עמדו על 1.9 מיליארד דולר, ירידה של 7% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות הקופקסון נחתכו כמעט בחצי ל־133 מיליון דולר בלבד ברבעון בצפון אמריקה, שוק שבעבר יצר לבדו הכנסות של קרוב למיליארד דולר.
התרופות החדשות שאמורות לפצות על אובדן הפטנט על הקופקסון כבר התניעו, אבל כבר ברור כי אין ביכולתן להפוך לבלוקבסטר מהסוג של קופקסון. אוסטדו, התרופה הגדולה יותר שמיועדת לטיפול בדיסקינזיה, עברה לראשונה את רף ההכנסות של 200 מיליון דולר ברבעון השלישי, אך הצלחה זו מגיעה לאחר "בטן" בינואר־יוני השנה. חולשת אוסטדו אז אף גרמה לטבע להוריד ברביון הקודם את תחזית ההכנסות של התרופה מ־950 מיליון דולר ב־2021 ל־850 מיליון דולר.
גם אג'ובי, תרופת המקור השנייה של טבע, דרכה במקום בארה"ב במונחי מכירות ברבעון השלישי עם הכנסות של 46 מיליון דולר. מה שפיצה על הדשדוש היה השוק האירופי שבו נרשמו הכנסות של 23 מיליון דולר לעומת 19 מיליון דולר ברבעון הקודם ועוד 39 מיליון דולר בעקבות הכניסה לשוק היפני.
שולץ הסביר אתמול כי הכניסה לשוק היפני וכמוה גם הכניסה המתוכננת לסין, שונות באופיין מהשוק האמריקאי. "ביפן השוק עובד אחרת, הצמיחה היא איטית, אך יציבה, כאשר הממשלה קובעת את מחירי התרופות והיעד הוא להגיע לרשימות התרופות שמאושרות על ידי בתי חולים", הוא אמר. בסיכום השנתי ובעזרת הכניסה לשווקים החדשים אמורה אג'ובי לייצר הכנסות שנתיות של 300 מיליון דולר ב־2021.
2 צפייה בגלריה
קור שולץ מנכ"ל חברת טבע תרופות 23.8.20
קור שולץ מנכ"ל חברת טבע תרופות 23.8.20
קור שולץ. רווח תפעולי קבוע של מיליארד דולר ברבעון
(צילום: אביגיל עוזי)
הבשורה העיקרית של שולץ היא בגזרת הרווחיות, שם הוא הצליח לייצב את תזרים המזומנים כך שזה עמד על 1.5 מיליארד דולר מתחילת השנה, מתוכם 800 מיליון דולר ברבעון השלישי. שיעור הרווח התפעולי של טבע עלה ל־53.6% לעומת 52.4% מתוך ההכנסות ברבעון המקביל וגם הרווחיות התפעולית משתפרת והגיעה ל־26.8% מתוך ההכנסות ברבעון השלישי לעומת שפל של 24.5% ב־2019. היעד של שולץ נותר בעינו: להגיע ב־2023 לשיעור רווח תפעולי של 28%.
אתמול הודיעה טבע על גיוס של 4 מיליארד דולר באג"ח חדשניות שצמודות לפרמטרים של ESG בתחום פיתוח בר־קיימא לפי סטנדטרים שנקבעו על ידי האו"ם. אם כי בסבך הפרשיות המשפטיות של טבע שחלקן קשורות בהעלאת מחירי תרופות לציבור הרחב וחלקן למותם של נוטלי משככי כאבים, ספק אם היא עומדת בכל הפרמטרים. הגיוס ישמש לפדיון סדרת אג"ח של 3.5 מיליארד דולר.

שובה של התחזית המופחתת

טבע חזרה אתמול על התחזית השנתית להכנסות של 16.4-16 מיליארד דולר ורווח נקי של 2.7-2.5 מיליארד דולר. מדובר, כאמור, בתחזית שהופחתה ברבעון הקודם מציפיות להכנסות של 16.8-16.4 מיליארד דולר, שגם הן לא שיקפו צמיחה שנתית כלשהי. אחת ההתפתחויות המטרידות היא שברבעון הנוכחי טבע לא התייחסה לתרופות הביו־סימילר שהושקו במהלך השנתיים האחרונות והיו מועמדות מובילות חדשות לספק מנוע צמיחה לחברה.
ביו־סימילר היא גרסה גנרית משופרת ומורכבת יותר של תרופה וככזאת ניתן לגבות עליה מחירים גבוהים יותר מאשר על גנריקה רגילה. טבע השיקה בשנתיים האחרונות שתי תרופות לשוק זה טרוקסימה והרצומה, שתיהן לטיפול בסרטן, אך מתמודדת עם תחרות עזה מצד ענקיות כמו פייזר ואמג'ן ולפי שולץ כבר נתקלת בשחיקת מחירים משמעותית. ב־2022 לא צפויות השקות של תרופות ביו סימילר חדשות בחברה.