סגור
ערן יעקב מנכל רשות המיסים
ערן יעקב. תקופת הצינון שלו מסתיימת בחודש הבא (צילום: אביגיל עוזי)

בלעדי
גם מנהל רשות המסים לשעבר הגיש מועמדות לדירקטוריון בנק הפועלים

ערן יעקב, שניהל את רשות המסים עד ספטמבר 2023, הופיע בפני הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה. אם יומלץ על ידיה, הוא עשוי להתחרות בשני מפקחים על הבנקים לשעבר — יאיר אבידן וחדוה בר. ככל הידוע, בניגוד אליהם, יעקב לא לוטש עיניים לכס היו"ר. רגולטורים לשעבר מתקשים להיבחר לדירקטוריוני בנקים  

עוד רגולטור מצטרף למרוץ: לכלכליסט נודע כי מנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב הגיש מועמדות לתפקיד דירקטור בבנק הפועלים, והופיע בפני הוועדה למינוי דירקטורים בתאגידים בנקאיים ללא גרעין שליטה, שבראשה עומדת השופטת צילה צפת. יעקב לא השיב לפניית כלכליסט בנושא.
יעקב עמד בראש רשות המסים בין מרץ 2018 לספטמבר 2023. הוא היה מועמד לתפקיד מנכ"ל איגוד חברות הביטוח, אך משך את המועמדות שלו. אם היה נבחר לתפקיד, היה צורך בקיצור תקופת הצינון שבה היה מחויב — שנה, שתסתיים בחודש הבא.
הגשת המועמדות של יעקב מגדילה את מספר הרגולטורים לשעבר שלוטשים עיניים למקום בדירקטוריון הבנק לשלושה. כפי שנחשף בכלכליסט, גם שני המפקחים על הבנקים לשעבר, יאיר אבידן וחדוה בר, הגישו מועמדות. כדי להצטרף לדירקטוריון הבנק, על הרגולטורים לשעבר לעבור שתי משוכות. הראשונה היא הוועדה למינוי דירקטורים שתמסור את רשימת המומלצים שלה, שהיא בפועל רשימת המועמדים, לבנק. לאחר מכן, בעלי המניות של הבנק יידרשו לבחור את הדירקטוריון החדש. באספה הקרובה יבחרו בעלי המניות דירקטור אחד רגיל ושני דח"צים לפי כללי בנק ישראל.
בעוד חצי שנה צפוי לעזוב את הבנק היו"ר הנוכחי ראובן קרופיק, שיסיים קדנציה של תשע שנים כדירקטור בבנק, משך הזמן המקסימלי שבו ניתן לכהן כדירקטור בבנק ללא גרעין שליטה, ומחליפו ייבחר מבין חברי הדירקטוריון בהרכבו החדש. בעוד אבידן ובר לוטשים עיניים לכס היו"ר, ככל הידוע יעקב שואף להתמנות לדירקטור בלבד. דירקטורים מקבלים שכר פר־ישיבה. בשנת 2023, לדוגמה, נערכו 36 ישיבות דירקטוריון, 86 ישיבות של ועדות של הדירקטוריון ושלושה ימי סיור. היקף התגמולים הכולל לדירקטורים שאינם יו"ר, תשעה במספר, עמר על 6.35 מיליון שקל, כך שמדובר על כ־705 אלף שקל בממוצע לכל אחד מהם לשנה זו.
אבידן כיהן במשך שלוש שנים כמפקח על הבנקים ועזב את תפקידו ביוני בשנה שעברה, כך שלאחרונה הסתיימה תקופת הצינון שלו. בשנה שעברה התמנה כדירקטור בחברת הפינטק נימה, וכן הוא מכהן כיו"ר הוועדה המייעצת וראש פורום עמיתים במרכז הסביבה, חברה וממשל באוניברסיטת רייכמן. אבידן מגיע מהמערכת הבנקאית. לפני תפקידו כמפקח על הבנקים הוא כיהן, בין היתר, כמנהל הסיכונים הראשי של דיסקונט, ויו"ר החברה־הבת בנק מרכנתיל.
בר ניסתה בעבר להתמודד על תפקיד דירקטור ויו"ר דיסקונט אבל נאלצה להסיר את מועמדותה לאור ניגוד עניינים לכאורה, שכן אחיה יאיר ברטוב מכהן כדח"צ בכלל החזקות, החברה־האם של כלל ביטוח, שהיא בעלת מניות מהותית בבנק (6.9%), ולפי כללי הבנקאות מדובר בקרבה בעייתית. כלל ביטוח היא גם בעלת מניות מהותית בבנק הפועלים (7%). לפי הערכות, אם בר תיבחר כדירקטורית בבנק הפועלים, צפוי ברטוב לעזוב את תפקידו בקבוצת כלל.
בנוסף לאבידן ובר הנחשבים מועמדים פוטנציאליים לתפקיד היו"ר, ככל שאכן יצליחו להיבחר לדירקטוריון, בתוך הדירקטוריון הנוכחי של בנק הפועלים יש כמה מועמדים אפשריים, בהם ד"ר דוד צביליחובסקי, המגיע מתחום האקדמיה, מכהן כדירקטור קרוב לחמש שנים, ומחזיק בתפקיד יו"ר הוועדה לניהול סיכונים. מועמד אפשרי נוסף הוא ישראל טראו, שכיהן בעבר כמנכ"ל בנק אגוד, ומכהן כדירקטור בבנק קרוב לארבע שנים.
הפועלים הוא אחד משני הבנקים הגדולים בארץ והוא נסחר כיום לפי שווי שוק של 47 מיליארד שקל. החל מהחודש מנכ"ל הבנק יהיה ידין ענתבי, בעצמו רגולטור לשעבר שכיהן כמפקח על הביטוח.
אבידן, בר ויעקב מצטרפים לרשימה ארוכה של רגולטורים לשעבר שניסו להיבחר כדירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה, לרוב ללא הצלחה. כך, המפקח על הבנקים לשעבר דודו זקן ניסה ב־2016 להתמודד על תפקיד דירקטור בדיסקונט, ללא הצלחה. דורית סלינגר, לשעבר יו"ר רשות שוק ההון, ניסתה לפני ארבע שנים להתמודד על תפקיד דירקטורית בלאומי, והפסידה. בשנה שעברה המפקח על הביטוח לשעבר פרופ' עודד שריג ניסה להתמודד על כיסא בדירקטוריון לאומי ולא הצליח, ויו"ר רשות שוק ההון לשעבר משה ברקת ניסה להתמודד על תפקיד דירקטור בדיסקונט ולא נכלל ברשימת המועמדים הסופית של הוועדה למינוי דירקטורים.