בזכות ארה"ב: אלטשולר שחם מתבססת מחדש בראש טבלת ההשתלמות
בזכות ארה"ב: אלטשולר שחם מתבססת מחדש בראש טבלת ההשתלמות
קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם במסלול הכללי הניבה תשואה של 2.17%, בעוד הממוצע בענף עמד על 1.24%. בחודש זה אלטשולר חזרה גם למקום הראשון בתשואות מתחילת השנה. "לא הצהרנו שמקטינים חשיפה לישראל, זו פרשנות לא נכונה". כלל ביטוח מציגה את התשואה החלשה במאי וב־2024
לאחר הירידות בחודש אפריל, קרנות ההשתלמות חזרו לתשואה חיובית במאי, עם תשואה ממוצעת של 1.24%.
זאת, על רקע העליות בשוקי המניות, במיוחד בארה"ב שם רשמו מדדי המניות שיאים חדשים בהובלת מניות הטכנולוגיה, שפרסמו במהלך החודש דו"חות רבעוניים חזקים; מדד S&P 500 עלה במאי ב־4.8% ומדד הנאסד"ק עלה ב־6.28%.
השוק המקומי רשם ביצוע חסר, והעליות היו צנועות יותר, זאת בגלל המצב הביטחוני ומדד המחירים באפריל שעלה ב־0.8% והעיב על השוק: המדדים ת"א־35 ות"א־125 עלו במהלך מאי ב־2.55% וב־1.15% בהתאמה.
החשיפה הגבוהה למניות
מתחילת השנה התשואה הממוצעת בענף עומדת על 4.39%. הקרן שהציגה את העלייה הגבוהה במאי, זה החודש השני ברציפות, היא זו של אלטשולר שחם, שעלתה ב־2.17%. בזכות הביצועים של מאי, הקרן של אלטשולר שחם גם חזרה החודש להוביל את הטבלה במונחי תשואה מתחילת השנה, תוך שהיא מציגה עלייה של 5.79% בינואר־מאי.
חלק מתשואה הגבוהה יחסית של אלטשולר שחם הושג בשל החשיפה הגבוהה למניות. על פי הנתונים של קבוצת קלי, החשיפה של החברה למניות היא בשיעור של 46%, והחשיפה לחו"ל עמדה במאי על 49.8%. "התשואה העודפת במאי הושגה בזכות השווקים בחו"ל, וספציפית בארה"ב, שתפקדו טוב בהרבה מהשוק בארץ, גם בגזרת המניות וגם בגזרת האג"ח", אמרה לכלכליסט לאה פרמינגר, סמנכ"לית השקעות של אלטשולר שחם. "אנחנו מחזיקים במח"מ מאוד קצר, וגם את טיפת המח"מ שיש לנו אנחנו מחזיקים רק דרך חשיפה לארה"ב, ושם נהננו מרווחי הון, וגם נמנענו מהפסדי הון באג"ח ממשלתיות בארץ. יש לנו חשיפת יתר קטנה לטכנולוגיה, ומדד נאסד"ק עלה ביותר מ־6% ומשך את השווקים. בארץ לעומת זאת ראינו שונות גדולה בין ת"א־90 שירד, לת"א־35 שעלה, והחשיפה הגבוהה שלנו לבנקים השתלמה".
עם זאת, התשואה של אלטשולר בשלוש השנים האחרונות עדיין נמוכה משמעותית מכל שאר החברות ועומדת על 6.1% בלבד, אל מול ממוצע של 11.86%. הקרן של אלטשולר שחם היא הגדולה ביותר בפער ניכר במסלול הכללי עם נכסים של 36.8 מיליארד שקל. בשנים האחרונות ירד היקף הנכסים המנוהלים, כאשר מאז יוני 2021 היקף הנכסים צנח ב־43% על רקע תשואות חסר שהציג בית ההשקעות. כעת, בחברה מקווים שהתוצאות הטובות בחודשים האחרונים יתורגמו לשינוי מגמה. את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות מציגה מור — 15.31%.
כפי שפורסם בכלכליסט, אלטשולר שחם רכש בשבוע האחרון מניות של חברת הנדל"ן המניב מבנה ב־200 מיליון שקל, צעד שהפתיע את השוק לאור ההערכה שאלטשולר שחם קיבלו החלטה אסטרטגית לצמצם חשיפה לישראל. "אנחנו לא בעד להקטין חשיפה לישראל", אמרה פרמינגר. "שוק הפנסיה והגמל מכניס כ־100 מיליארד שקל בשנה, כך שבטווח הארוך כל הגופים הפנסיונים ישקיעו את השקל הנוסף שנכנס בחו"ל והמשקולות ישתנו". "לא יצאנו בהצרה שמקטינים. זו פרשנות לא נכונה", הוסיף יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים. "מכרנו מניות ישראליות וגם קנינו. ואת אלו שמכרנו אולי נקנה שוב. אנחנו מנתחים ומקבלים החלטות הד הוק לפי המחיר".
עלייה בנכסים של ילין
במקום השני בדירוג קרנות ההשתלמות במאי נמצאת הקרן של ילין לפידות, שרשמה תשואה של 1.52%, עם עלייה של 500 מיליון שקל בהיקף הנכסים ל־20.4 מיליארד שקל. התשואה שרשמה ילין לפידות בשלוש השנים האחרונות היא השנייה בגובהה - 14.7%.
במקום האחרון בדירוג נמצאת הקרן של כלל ביטוח, שהשיגה תשואה של 0.77% בלבד במאי. על פי נתוני קבוצת קלי, כלל מחזיקה אג"ח קונצרניות בשיעור גבוה יחסית של 21.67%, שככל הנראה הביא לביצועי החסר. בסביבת החברה מציינים כי תשואת החסר שלה נובעת מהטיה הגדולה יחסית בתיק ביחס לישראל, וכן מהחזקה בחסר של מניות קמטק ונובה, שביצועיהן במהלך חודש מאי היו גבוהים משמעותית מהמדד. מתחילת השנה, התשואה של כלל ביטוח עומדת על 3.67%, ובשלוש השנים האחרונות על 9.23% - שני הנתונים נמוכים מהממוצע בשוק.