אחרי אל סלבדור: אוקראינה מאשרת את הביטקוין כמטבע חוקי
אחרי אל סלבדור: אוקראינה מאשרת את הביטקוין כמטבע חוקי
מטבע הקריפטו ממשיך לתפוס תאוצה בקרב המדינות המתפתחות, ומטפס עד לשווי של 47.2 אלף דולר אחרי הדיווח משווי של 45.5 אלף דולר; הביטקוין מתחבב בעיקר על מדינות במרכז אמריקה - אל סלבדור וקובה כבר שם, פנמה בדרך לאישור חוקיות המטבע
הביטקוין ממשיך לחדור למדינות המתפתחות, והפעם הוא נוחת במדינה באירופה. אחרי שאושר כמטבע רשמי באל סלבדור וקובה שבמרכז אמריקה, הגיעה תורה של אוקראינה.
המטבע מטפס עד לשווי של 47.2 אלף דולר. כשהושק באל סלבדור בתחילת השבוע, נחל הביטקוין (ושאר המטבעות הדיגיטליים) מפלה משווי של 53 אלף דולר לשווי של 43 אלף דולר.
אוקראינה היא למעשה המדינה החמישית בתוך חמישה שבועות שמניחה תשתית חוקית עבור שוק הקריפטו. כמעט פה אחד אימץ הפרלמנט האוקראיני חוק שמתיר ומסדיר את השימוש במטבעות קריפטו.
נוסח החוק החל להתגבש ב-2020, והוא נמצא כעת בדרכו לשולחנו של הנשיא וולודימיר זלנסקי. עד היום השימוש במטבעות קריפטו באוקראינה נעשה בתחום האפור, במסגרתו יכלו התושבים לקנות ולהמיר מטבעות וירטואליים, אך חברות ואתרי המרה שעסקו בתחום פעלו במקרים רבים תחת עינה הפקוחה של מערכת אכיפת החוק.
על פי "הקייב פוסט", הרשויות נקטו עד היום עמדה נוקשה כלפי כסף וירטואלי, והתייחסו אליו כ"תרמית", פשטו על עסקי קריפטו, ולעתים תכופות "החרימו ציוד יקר ללא כל בסיס משפטי". רק באוגוסט חסם שירות הביטחון של אוקראינה (SBU) רשת של מה שהוא כינה "המרות קריפטו סודיות" שהתבצעו לכאורה בקייב.
ה-SBU טען שההמרות האלה משמשות להלבנת כספים ולביצוע עסקאות באנונימיות. אך החקיקה החדשה מפרטת גם הגנות מסוימות בפני הונאה עבור המחזיקים במטבעות קריפטו, ומגדירה טרמינולוגיה בסיסית של עולם עסקאות הקריפטו. אם החוק יאושר על ידי הנשיא, מונחים כמו נכסים וירטואליים, ארנקים דיגיטליים ומפתחות פרטיים יהיו חלק בלתי נפרד מהחוק האוקראיני.
בשונה מהמהלך של אל סבלדור, שאימצה את הביטקוין כאמצעי תשלום, חוק הקריפטו של אוקראינה אינו מכשיר את השימוש בביטקוין כאמצעי תשלום, ולא מציב אותו באותו מעמד משפטי של המטבע הלאומי, החריבנייה (Hryvnia).
עד 2022 מתכננת אוקראינה לפתוח את שוק הקריפטו לעסקים ולמשקיעים, כך על פי "הקייב פוסט". הנשיא זלנסקי אמר בשבוע שעבר במהלך ביקור רשמי בארצות הברית שאוקראינה "מצמיחה שוק חוקי וחדשני לנכסים וירטואליים", שאמור למשוך משקיעים למדינה.
לפני שבועיים העבירה ממשלת קובה חוק שמכיר בביטקוין כמטבע רשמי. בפנמה עובדים על טיוטת חוק שתאפשר לגיטימציה לשימוש במטבע, ובארצות הברית עדיין נמצאים בשלב הדיונים לחקיקה שתאפשר רגולציה מול המטבע. בגרמניה חוקקו לפני חודש חוק שמאפשר לקרנות שקודם לכן נאסר עליהן להשקיע בקריפטו להקציב עד 20% השקעה במטבעות וירטואליים.
שי דתיקה, מייסד ומנכ"ל חברת המסחר בקריפטו INX: "הרכבת יצאה מהתחנה, כבר אי אפשר לעצור אותה. אל סלבדור, אוקריאנה ומדינות נוספות מאמצות את הביטקוין כמטבע רשמי. המטבעות הקריפטוגרפיים, ובראשם הביטקוין, הם נכס לגיטימי בסל ההשקעות של משקיעים רבים. סיבות רבות לאימוץ מטבעות קריפטוגרפיים על ידי מדינות, ובראשן אי יציבות כלכלית אבל גם מציאת אלטרנטיבה לדולר ולארצות הברית כשולטת בעולם הכלכלי. צעדים אלו עשויים להיות קריטיים לאמריקאים, אשר עלולים לאבד את ההגמוניה של הדולר בעולם, וזה איום שאינו רק כלכלי אלא גם ביטחוני".
אבי סלמה, מנכ"ל הנציגות הישראלית של Hyposwiss: "אנו שמים לב בחלוף הזמן כי הלגיטימיות של המטבעות הקריפטוגרפיים הולכת וגוברת. לאחרונה נוכחנו לראות כי הבנק הפדרלי הראשון בארצות הברית מאפשר מסחר במטבעות קריפטוגרפיים, וזאת לצד הכרת אל סלבדור בביטקוין כמטבע רשמי. קובה הודיעה זה מכבר כי תאמץ את הביטקוין כאמצעי תשלום עוקף מערכות פיננסיות מסורתיות, דבר אשר יקל על המבנה הפיננסי של המדינה. וכעת מסתמן שגם אוקראינה תאמץ את הביטקוין, אמנם בצעדים זהירים יותר אך זה עוד צעד בדרך לתמונה שמתבהרת לה. ומה עם ישראל? כרגע ממשיכה שלא להחליט בנוגע לנושא".