סגור

בלעדי
שי באב"ד לא הגיע להסכמות עם מחזיקי אפריקה, שיתכנסו לאסיפה

לפני כשנתיים וחצי בוטלה הצעתו של מוטי בן־משה לרכישת אפריקה. המחזיקים טוענים שהוא נסוג ודורשים לחלט פיקדונות של 100 מיליון שקל. המנכ"ל שלו פועל להשגת פשרה אך נתקל בהתנגדות

שי באב"ד, מנכ"ל אלון רבוע כחול, נפגש בשבועות האחרונים עם כל הגורמים המוסדיים והקרנות שמחזיקים באג"ח אפריקה ישראל, במטרה להגיע לפשרה בנוגע לפיצוי שישלם להם בעל השליטה ברבוע כחול, מוטי בן־משה, כדי לסיים את העימות ביניהם.


100 מיליון שקל של קבוצת אקסטרה הפרטית ואלון רבוע כחול של בן־משה מופקדים בנאמנות, בצל מחלוקת קשה. המחזיקים, בראשות חברת הנאמנות הרמטיק ועורכי דינה אופיר נאור וגיא גיסין, טוענים שיש לחלט את הפיקדונות הללו, כי בן־משה נסוג מהעסקה לרכישת אפריקה ישראל. בן־משה טוען שיש להחזיר לו את הכספים, כי מחזיקי האג"ח עצמם הם שמנעו ממנו את העסקה.
ל"כלכליסט" נודע כי באב"ד הגיע להסכמות עם חלק מהמוסדיים על פיצוי של 10-6 מיליון שקל, שישלם בן־משה כדי לסיים את הפרשה. זאת אף שבן־משה עצמו טרם הסכים לפשר; לטענתו הוא לא נסוג מהעסקה ונגרם נזק לשמו הטוב, האישי והעסקי. בעקבות השיחות, ולאחר שחלק מהמוסדיים שהגיעו להסכמות לא רשמיות עם באבד חזרו בהם, כונסה היום אסיפת מחזיקים. זו תדון בשאלה אם להמשיך בהליכים משפטיים; היא לא אמורה לכלול החלטות והצבעות.

2 צפייה בגלריה
מוטי בן משה איש עסקים ינואר 2019
מוטי בן משה איש עסקים ינואר 2019
מוטי בן משה
(אוראל כהן)

בסוף 2017 זכה בן־משה בתמיכתם של מרבית מחזיקי האג"ח של אפריקה השקעות להצעת הסדר חוב מטעמו. זו כללה רכישת נכסי החברה לפי שווי של 2.3 מיליארד שקל. בכך בן־משה אמור היה להציל את מחזיקי האג"ח מהפסד של כ־3 מיליארד שקל, אבל שנה לאחר הצעתו - העסקה בוטלה, לטענתו באופן חד־צדדי.

2 צפייה בגלריה
שי באב"ד ועידת קנאביס ספטמבר 2020
שי באב"ד ועידת קנאביס ספטמבר 2020
שי באב"ד
(צילום: עמית שעל)

בן־משה טען כי נגרמו לו נזקים של 1.3 מיליארד שקל, לאחר שהזכות לרכישת הנכסים הועברה למתחריו - החברות ביג, מגה אור ולפידות, גופים מוסדיים וקרן קיסטון. הנכסים נמכרו לגופים אלה לפי שווי מצרפי של 3.6 מיליארד שקל.
נאמן מחזיקי האג"ח של אפריקה דרש לחלט את הפיקדון, ודרישתו יצרה סכסוך ארוך. אקסטרה של בן־משה הגישה תביעה על 342 מיליון שקל, בטענה שהיתה אמורה לרכוש בהסדר את אפריקה מגורים, דניה סיבוס וכמה קרקעות בסביון. בפועל, נכסים אלה נמכרו ללפידות שבשליטת יעקב לוקסנבורג. בנוסף, אקסטרה, שלא הגישה צו מניעה לעסקה, תבעה את הנאמן על הנזק שנגרם לה לאחר שלטענתה ניהל בחוסר תום לב משא ומתן עם מתחרים, שנהנו במקומה מעליית ערך הנכסים.
הצדדים הגיעו לגישור בפני עמוס גבריאלי, שלא הצליח להביאם לפשרה, אולם רמז שקשה לומר חד־משמעית שבן־משה נסוג.
הפיקדונות מנוהלים כיום על ידי מנהלי תיקים. בעבר הצליח בן־משה לרשום עליהם רווח של 16 מיליון שקל מהשקעות שביצע בתיק, לפני שהמחזיקים עצרו את האפשרות להשקיעם.