סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד
תחנת הכוח אשכול (צילום: גדי קבלו)

בלעדי
דליה אנרגיה תחפש שותף ל-25% מאשכול

סוף הסאגה: דליה אנרגיה היתה המציעה היחידה במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול, שנסגר היום. היא הציעה 9 מיליארד שקל, מתוכם תעמיד 3 מיליארד שקל בהון עצמי. את יתר הסכום יממן קונצורסיום בראשות בנק הפועלים

מכרז תחנת הכוח אשכול הגיע לסיומו לאחר שדליה אנרגיה הגישה הצעה מחייבת לרכישת התחנה ב־9 מיליארד שקל. המועד האחרון להגשת ההצעות היה אתמול. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", לחברת החשמל הוגשה הצעה אחת בלבד, זו של דליה. המשמעות היא שדליה השיגה את ההון העצמי והמימון הדרושים לעסקה.
מכרז אשכול המקורי הסתיים ב־15 ביוני השנה. אחרי פתיחת המעטפות התברר כי דליה ותעבורה הגישו הצעה על סך 12.375 מיליארד שקל שהיתה רחוקה מאוד מההצעה השנייה, של נוי ו־OPC, שעמדה על 7.088 מיליארד שקל.
המממנים של העסקה עבור דליה, בראשות בנק הפועלים, הודיעו כי לאור הפער לא יוכלו לממן אותה, ודליה החליטה להגיש הצעה חדשה בגובה 9 מיליארד שקל. חברת החשמל החליטה לא לקבל את ההצעה המחייבת, אבל לקיים מכרז חדש.
נוי ו־OPC נכשלו בנסיון לבלום משפטית את המהלך וארבע המתמודדות במכרז המקורי קיבלו אפשרות להגיש הצעה חדשה במחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. דליה היתה היחידה שניצלה אותה. המועד האחרון היה האתמול אחה"צ, ואחרי פתיחת המעטפה של דליה, צפויה חברת החשמל להכריז עליה כזוכה. התהליך יארך מספר ימים. יש לציין שדליה לא ניסתה להוריד מהמחיר בעקבות המלחמה שפרצה במהלך המכרז.
קונסצורסיום בראשות בנק הפועלים צפוי למממן שני שליש מההצעה, כלומר כ־6 מיליארד שקל. כ־3 מיליארד שקל צפויים להגיע מהון עצמי של הזוכה.
מיליארד שקל מההון העצמי צפויים להגיע מקופת דליה אנרגיה. משק אנרגיה הציבורית, שמחזיקה ב49% ממניות דליה אנרגיה, תידרש להזרים 600 מיליון שקל לפחות, וכך גם בעלי המניות האחרים, ג'ורג' חורש (25%), וצבי ברק, דניאל חוסידמן וקרן תש"י (25%).
למשק אנרגיה יש בקופה 400 מיליון שקל, שמחציתם גויסו מכלל ביטוח בהנפקה של 9% ממניות משק. האחרונה חתמה על עסקה מול הפניקס להזרמה של בין 250 ל־700 מיליון שקל נוספים בהקצאת מניות בחברה־בת של משק שמחזיקה במניות דליה. היקף הסכום ייגזר מהסכום שתידרש משק אנרגיה להזרים לדליה. אם וכאשר תושלם העסקה, דבר שאינו ודאי בתקופה זאת, הרכישה הצפויה תהפוך את דליה אנרגיה לחברת החשמל הפרטית הגדולה בארץ.
דליה מפעילה היום תחנת כוח בהספק של כ־900 מגה־ואט. בסוף השנה היא עומדת להתחיל לבנות תחנה נוספת, בהספק של כ־850 מגה־ואט, בעלות של כ־3 מיליארד שקל. אשכול מפעילה כיום תשע יחידות ייצור חשמל בתחנה אחת בהיקף של 1,683 מגה־ואט. עד 2030 אמורה להיבנות תחנה נוספת כשההספק הכולל יהיה של 1,650 מגה־ואט.
על פי התוכניות במשק החשמל, כולל התחנות המתוכננות להיבנות, תמונת משק החשמל ב־2030 תהיה כזו במקרה של זכייה של דליה באשכול: חברת החשמל 7,700 מגה־ואט (בהנחה שייבנו תחנות חדשות), דליה אנרגיה 3,300 מגה־ואט, אדלטק של משפחת אדלסבורג 3,000 מגה־ואט, OPC של עידן עופר 1,600 מגה־ואט, רפק ומבטח שמיר 1,000 מגה־ואט.
לשחקן גדול יש משמעות במשא ומתן על הרכש של גז טבעי לצורך הפעלת התחנות, בעלויות הקמה ותפעול, ועוד. יש ליכולת הרכש של הגז משמעות, משום שחברת החשמל לא מעבירה במכרזי המכירה את מחירי הגז עליהם היא חתומה בהסכמים מול מאגר תמר ולווייתן, שנחשבים לנוחים במיוחד. לחברות הפרטיות התעריף שונה.
גם לאחר הרכישה, האתגר שניצב בפני דליה אנרגיה אינו עניין של מה בכך. במציאות של ריביות גבוהות, החברה צפויה לשלם ריבית גבוה, קרובה לדו־ספרתית על המימון מהפועלים, למרות שעקרונות המימון כבר הושגו. בנוסף, המתחרות של דליה אנרגיה במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול, נוי ו־OPC, טענו לכל אורך הדרך שזכייה שכרוכה בהצעת סכומים גבוהים תאלץ את דליה אנרגיה להעמיד למכירה את החשמל שהיא מפיקה במחירים גבוהים יותר, כדי שתוכל לעמוד בעלויות המימון.
כאמור, בנק הפועלים יהיה הגורם המממן העיקרי עם מחצית מסכום המימון, ואליו יצטרף בנק נוסף ומספר גופים מוסדיים. הפועלים נתפס בשוק כגורם המימון המקצועי בתחום מימון פרוייקטי אנרגיה, מה שיקל על אחרים להצטרף לקונסצורסיום. תהליך הסגירה הפיננסית, שיימשך 5-4 חודשים לפחות, עשוי להיות מושפע מהמלחמה בדרום וההתפתחויות בה, וכפוף לאישורי ועדות האשראי.
דליה צפויה לנסות להכניס שותף ב־25% מהעסקה. המועמדת הטבעית כרגע היא תעבורה, לה יש הסכם עם דליה שמקנה לה אופציה כזו. אם תבחר לממשה, תידרש מתעבורה העמדת הון עצמי של כ־750 מיליון שקל על מנת לממן את חלקה בעסקה.
גם מציאת שותפים לעסקה לא תהיה משימה קלה במציאות של היום, הן של ריבית גבוהה והן של חוסר ודאות כלכלית שבה נמצא המשק בתקופה של מלחמה. דורון סט, יו"ר דליה אנרגיה, ועובד דבי, מנכ"ל החברה, מתחילים רק עכשיו את המרוץ למציאת שותפים. את דליה אנרגיה ליוו במהלך המכרז לרכישת אשכול נורית גל, לשעבר מרשות החשמל ובעיקר חברת היעוץ גיזה זינגר אבן.