סגור
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים (צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס)

אחרי החלטת הריבית, המטבע המקומי צבר עליות במהלך כיפור - הדולר על 3.54 שקלים

מאז החלטת בנק ישראל ביום שני להקפיץ את הריבית במשק ב-0.75% ל-2.75%, המטבע האמריקאי הספיק לסגת לעומת השקל סביב 2%, אך עתה הוא רושם התאוששות קלה; הפד יעקוב מחר אחרי נתוני התעסוקה של ספטמבר בארה"ב, לקראת החלטת הריבית הבאה

השקל המשיך הבוקר במגמה החיובית אחרי חופשת כיפור ובעקבות העלאת הריבית ביום שני - והדולר נסוג הבוקר ונסחר תמורת 3.52 שקלים. אך בשעות האחרונות רושם האמריקאי התאוששות קלה ונסחר תמורת 3.54 שקלים. מאז החלטת הריבית של בנק ישראל בשני האחרון ועד הבוקר, נחתך המטבע האמריקאי ב-2% לעומת מקבילו הישראלי, כשנסחר תמורת 3.61 שקלים.
היורו נסחר תמורת 3.50 שקלים. בשוק המט"ח העולמי רושם הדולר יציבות לעומת המטבעות העיקריים - היורו נסחר תמורת ל-0.987 דולרים. הפאונד על 1.124 דולרים.
בנק ישראל הקפיץ את הריבית במשק ב-0.75% לשיא של 11 שנה, ל-2.75%. זו ההעלאה החמישית שמבצע הבנק מאז החל באפריל בהליך ההידוק המוניטרי, שנועד לבלום את האינפלציה. כתוצאה, ריבית הפריים צפויה לעמוד על 4.25%. בבנק מעריכים כי המשק יצמח השנה ב-6%, והאינפלציה תעמוד על 4.6%.
למרות הירידה החדה בדולר בימים האחרונים, לעומת השקל אך גם מול המטבעות המובילים, הבנק הפדרלי בארה"ב צפוי להמשיך בקצב חד של העלאות ריבית על מנת למתן את האינפלציה.
הדבר תלוי גם בנתוני התעסוקה (משרות חדשות שנוספו לשוק ושיעור האבטלה) שמתפרסמים מדי חודש, כשמחר יתפרסם דוח התעסוקה של ספטמבר. נתונים חיוביים (תוספת מפתיעה של משרות וירידה בשיעור האבטלה) ידחפו את הפד להמשיך בהעלאות החדות, מאחר והבנק מעוניין לצנן את שוק העבודה שצמיחתו תורמת לעליית המחירים במשק.
מנגד, ירידה מפתיעה במשרות שנוספו לצד עלייה באבטלה, עשויים לספק עבור הפד סיבה להשהות את העלאות הריבית החדות ולצפות להתקררות באינפלציה, מבלי להמשיך בהעלאות החדות של הריבית במשק.
הפד הקפיץ את הריבית השנה מרמה אפסית ל-3.25%-3.50% כשבשלוש ההחלטות האחרונות העלה אותה ב-75 נק' בסיס בכל פעם. האינפלציה עלתה ב-8.3% ב-12 החודשים האחרונים. יעד האינפלציה של הפד הוא 2%.
בשל העלאות הריבית וציפיות הריבית בהמשך השנה הקרובה והבאה, תשואות אג"ח ארה"ב מזנקות, כשהפער בין תשואת האיגרת קצרת הטווח לשנתיים גבוהה סביב 0.4% מתשואת האיגרת לטווח הארוך ל-10 שנים. לפי עקום התשואות השלילי, התשואה על האיגרת המסוכנת יותר (10 שנים) מעניקה רווח קטן יותר. העקום השלילי אף מהווה אינדיקטור למיתון אפשרי.
נשיא הפד של אטלנטה, רפאל בוסטיק, אמר הלילה כי צריך "להרגיע את העלאות הריבית" בוסטיק אינו חבר בוועדה בבנק המרכזי שמחליטה על שיעור הריבית (אך הוא צפוי להיות החל מ-2024). לטענתו הפד צריך להשהות את העלאות הריבית לאחר שזו תגיע לשיעור שבין 4%-4.5% בדצמבר הקרוב, ו"להמתין ולראות כיצד יגיב המשק".