יד אחת של הבורסה מעלה עמלות ויד שנייה מקפיצה שכר לבכירים
יד אחת של הבורסה מעלה עמלות ויד שנייה מקפיצה שכר לבכירים
בבורסה מעוניינים לגוון את המשקיעים בשוק האופציות ולהקל על כניסה של משקיעים קטנים. אלא שחלק מהמוסדיים, המהווים שחקנים מרכזיים בשוק זה, חושדים כי הצעד יגדיל את הכנסות הבורסה על חשבונם - ברקע כוונתה להקפיץ את השכר לבכיריה
הנהלת הבורסה לני"ע רוצה לשנות את שוק האופציות — ומעוררת את התנגדות הגופים המוסדיים. בסוף נובמבר היא החליטה לעדכן את המכפיל באופציות על המדדים העיקריים הנסחרים באחוזת בית — ת"א־35 ות"א־125 — ממכפיל 100 ל־50.
להשקפת הבורסה, המהלך יגביר את הפעילות בשוק האופציות מאחר שהוא מקטין את שווי יחידת המדד הממונפת ויאפשר למשקיעים קטנים יותר לפעול בשוק האופציות.
אופציה על מדד מספקת לבעליה חשיפה לשינויים במדד בלי לרכוש את המדד עצמו. מכפיל הבסיס הנוכחי, שהוא כאמור פי 100, קובע כי כל נקודה במדד זהה לשינוי של 100 שקל. לדוגמה, רכישת אופציה על מדד ת"א־35, שמסתכם כיום ב־1,840 נקודות, תהווה רכישה תיאורטית של המדד בהיקף של 184 אלף שקל.
בהתאם, עלייה או ירידה במדד תגרום לרווח או הפסד לבעל האופציה. כך, למשל, עלייה של 5% במדד ת"א־35 תזכה את רוכש האופציה ברווח של 9,200 שקל, ואילו ירידה שלו בשיעור זהה תגרור הפסד של אותו סכום.
על פי הבורסה, החשיפה הגבוהה של האופציה למדד הדירה את המשקיעים הקטנים מתחום האופציות והקטינה את שכיחות גידור תיק ההשקעות מפני ירידות בשוק ההון. יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, מסביר כי "שוק האופציות הישראלי מאופיין בפעילות נמוכה, זאת בעוד בשאר העולם שוק הנגזרים משגשג וצומח. בשנים האחרונות לקוחות ריטייל (מנהלי תיקי השקעות עצמאים — א"ע) נכנסים בהמוניהם לשוק.
לדוגמה, בבורסת CME, הבורסה הגדולה בארה"ב לאופציות וחוזים, יש מסחר של 8 מיליון נגזרים ביום, שחלקם הגדול נרכש על ידי משקיעי הריטייל.
"בשלוש השנים האחרונות נפתחו בישראל כ־120 אלף חשבונות של לקוחות עצמאים, כאשר התיקים הממוצעים מסתכמים בכמה עשרות אלפי שקלים בודדים. לכן, לספק להם אופציה שקובעת חשיפה של כמעט 200 אלף שקל על המדד, זה לא הגיוני ולא מאפשר להם להשתתף במסחר.
"במצב הקיים, אם משקיע ריטייל קנה אופציה על מדד ת"א־35 והמדד ירד ב־10%, הוא יהיה בהפסד של כמעט 20 אלף שקל, שמהווים 40% מתיק ההשקעות שלו. הקטנת המכפיל תביא להקטנת הפרמיות ותכניס לריטייל עוד מכשירים פיננסיים בדומה למקובל בעולם".
לדברי פגוט, "כצעד ראשון, אנחנו מתאימים את גודל האופציות עבור הלקוחות הקטנים. בשוק החוזים העתידיים, שאותו נשיק במחצית השנייה של 2023, בכוונתנו להשיק מגוון מכפילים, קטנים וגדולים, כדי לגוון את הנגזרים הקיימים בתל אביב ולהתאים אותם לסוגי לקוחות שונים, בהם לקוחות הריטייל. בנוסף, נדאג להנזיל זאת על ידי עושי השוק כדי להפוך את שוק הנגזרים לסחיר ונזיל".
השימוש העיקרי של אופציות עבור המשקיעים הוא גידור מפני הפסדים, הגנה מפני שינויים חריגים במטבעות, וסוחרים שמחפשים השקעות ממונפות. מחירי אופציה של עושי שוק נעים בין 2 ל־10 שקלים. נכון להיום, מי שפועלים בעיקר בשוק האופציות הם הגופים המוסדיים והשחקנים הגדולים, שנהנים מהחשיפה הגבוהה עבור תיקים גדולים.
ואולם, חלק מהמוסדיים חושדים כי המהלך הוא צעד נוסף של ההנהלה הנוכחית של הבורסה, בהובלת המנכ"ל איתי בן זאב, להגדיל את שורת ההכנסות שלה. הבורסה גובה 29 אגורות על רכישת אופציה שמשווקת למשקיעים דרך עושי השוק.
על פי הדו"ח הכספי של הבורסה, הכנסותיה ב־2021 מעמלות על אופציות הסתכמו ב־15 מיליון שקל. בהתחשב בכך שהמוסדיים רוכשים אלפי אופציות לתיקים, השינוי במכפילי האופציות צפוי להכפיל את ההוצאות השוטפות שלהם על רכישת אופציות. זאת מאחר שעבור אותו כיסוי שהשתמשו בעבר, החל בשנה הבאה יצטרכו המוסדיים לרכוש שתי אופציות ולא אחת.
"האינטרס של הבורסה הוא להגדיל את ההכנסות, ולכן היא מבקשת להגדיל את מחזורי המסחר. אפשר לעשות את זה באמצעות מכשירים חדשים או באמצעים טכניים. המהלך לכאורה נועד להקל על אנשים פרטיים לסחור, אבל בפועל רוב השוק שעוסק במסחר באופציות הוא לקוחות מוסדיים, שעבורם זה מגדיל משמעותית את העמלות בגין אותה החשיפה", מסביר ל"כלכליסט" סוחר נגזרים מוסדי שמתנגד למהלך של הבורסה.
עוד הוא מציין כי "בבורסות בעולם, למשל בדאקס וב־S&P, יש שני מסלולים של חוזה גדול וחוזה קטן. בישראל מבטלים את החוזה הגדול ומשאירים רק את החוזה הקטן. אין סיבה לפגוע בקיים. השוק בארץ בתחום הנגזרים הוא שוק מפותח, וזה עלול לפגוע בו. זו גם הסיבה שיש תרעומת בשוק על הנושא".
על טיעונים אלה עונה פגוט כי ביטול המכפיל הקודם נובע מהצורך של הבורסה לשמור על נזילות בענף, והצעה של יותר מדי מוצרים בעת ובעונה אחת תפגע באיכות הנזילות שלהם. לדבריו, "עבור חשיפה במכפיל החדש, כדי ליצור חשיפה של 200 אלף שקל למדד, המוסדי ישלם 58 אגורות (שתי אופציות שעלותן 29 אגורות — א"ע). אם הוא היה רוכש את המניות בצורה ישירה, הוא היה משלם 20 שקל. אז מי מנצל פה את מי?".
פגוט הוסיף כי הבורסה מתכוונת לתת עמלות מופחתות לשחקנים גדולים כדי לשמור אותם בשוק. "הגידול בעמלות שיגיע לבורסה ישמש בהמשך להבאת עושי שוק כדי להגדיל את הנזילות ואת הפעילות בתחום. יש לנו תוכניות גדולות לענף", הוא אמר.
במקביל למהלך להפחתת המכפיל באופציות על המדדים העיקריים, הבורסה גם מתכוונת להקפיץ את מענקי הבכירים שמכהנים בה. במדיניות התגמול החדשה ל־2025-2023 שפורסמה שלשום על ידי הבורסה לקראת אסיפת בעלי המניות שתיערך ב־12 בינואר, מבקשים ועדת התגמול והדירקטוריון לאפשר להנהלה להכפיל את התגמולים ההוניים המחולקים בחברה.
במידה שהבקשה תאושר, הבורסה תוכל לחלק לחברי ההנהלה הכפופים למנכ"ל תגמול הוני בדמות אופציות ומניות חסומות בשווי של 18 משכורות בשלוש השנים הקרובות (ממוצע של שש משכורות בשנה). זאת, לעומת השווי הקודם שהסתכם בהיקף של תשע משכורות (ממוצע של שלוש משכורות בשנה). הבורסה מבקשת לחלק אופציות גם לדירקטורים המכהנים בה, בהיקף של עד תשע משכורות בשלוש השנים הקרובות.
עוד עולה ממדיניות התגמול החדשה של הבורסה כי הדירקטוריון בחר להמשיך להחריג את עלות המנכ"ל במדיניות השכר הנוכחית, לאחר שכבר התקבלה באופן חריג מהמדיניות. עלות שכרו של בן זאב היא מהגבוהות בענף הפיננסים והסתכמה בשנה שעברה ב־4.66 מיליון שקל. עלות השכר הקבועה שלו הסתכמה ב־3.4 מיליון שקל, לצד מענק תלוי ביצועים בהיקף של 700 אלף שקל, ותשלום מבוסס מניות בהיקף של חצי מיליון שקל.
הבורסה מבקשת גם לשדרג את שכרו של נציג בעלת העניין בדירקטוריון. מאניקיי גלובל (19.8%), שמתמחה בהשקעות בבורסות מחוץ לארה"ב, היא מחזיקת המניות העיקרית במניות הבורסה. נציגה בדירקטוריון הוא סלאח סבאנה אשר מתגורר בניו יורק. הנהלת הבורסה מבקשת כי התקרה השנתית עבור החזר הוצאות לסבאנה בשל השתתפותו בישיבות הדירקטוריון תגדל ב־50% לרמה של 75 אלף דולר בשנה. סבאנה משמש גם יו"ר זמני בשל עזיבת היו"ר הקודם, אריק שטיינברג, לאחר שלא אושר שכרו.
שדרוג המענקים לבכירים בבורסה מגיע לאחר שכבר ב־2021 חילקה הבורסה מענקים בהיקף כולל של 3.5 מיליון שקל. כלומר, בהערכה גסה, ניתן לקבוע כי הבורסה מבקשת להכפיל את הבונוסים לכדי 7 מיליון שקל. הבורסה הסבירה כי היא מבקשת לעדכן את מדיניות השכר בחברה "לאור האתגרים הניצבים בפני הנהלת הבורסה בשנים הקרובות".
לדבריה, מרכיבי התגמול מיועדים לעודד את המשך העסקתם ואת ביצועיהם של נושאי המשרה בחברה, כמו גם לאפשר העסקת נושאי משרה חדשים ואיכותיים, אשר יוכלו לתרום לחברה ולקדם את יעדיה".