סגור
משה נור  מייסד קורנית
משה נור. "לא היה מקום להגיש אישום" (צילום: אוראל כהן)

משה נור מואשם על ידי הפרקליטות בהעלמת מס

פרקליטות מחוז ת"א הגישה ביום חמישי האחרון כתב אישום נגד משה נור, שלפיו הוא הגיש דיווחים כוזבים על רווחי הון של 37 מיליון ממכירת מניות קורנית דיגיטל. הפרקליטות דורשת עונש מאסר. נור: מדובר בטעות שתוקנה

האם היזם הסדרתי משה נור עלול למצוא את עצמו מאחורי סורג ובריח? ביום חמישי האחרון הגישה פרקליטות מחוז ת"א כתב אישום לביהמ"ש בכפר סבא נגד נור, רו"ח אייל טוב ויהל החזקות (קבוצת נור). לפי כתב האישום, נור, בעל השליטה ביהל שעוסקת בפרסום חוצות והשקעות בתחום הדפוס הדיגיטלי, הגיש דיווחים כוזבים על רווחים של כ־37 מיליון שקל שנבעו לו בשנים 2016 ו־2017 ממכירת מניות קורנית דיגיטל שהיו ברשותו.
קורנית דיגיטל הונפקה בניו יורק באפריל 2015 לפי שווי של 308 מיליון דולר. נור היה ממקימי ומממני החברה ב־2002 ורכש כמות לא ידועה ממניותיה במחיר של 10 אגורות למניה. על פי כתב האישום בשנים 2016 ו־2017 פעל נור למכור חלק ממניות קורנית דיגיטל שבבעלותו תוך גריפת רווח הון משמעותי. אולם בדו"חות שאותם הגיש לרשויות המס נכתב כי המניות של קורנית דיגיטל שהיו ברשותו נרכשו ב־1 בינואר 2016 ועל כן רווח ההון עליהן היה מופחת משמעותית. כך, ב־2016 דיווחה קבוצת נור על הפסד הון של 408 אלף שקל בעוד רווח ההון האמיתי לאחר קיזוז הפסדים נאמד ב־2.52 מיליון שקל. ב־2017 דיווחה קבוצת נור על רווח הון של 13.27 מיליון שקל בעוד רווח ההון האמיתי נאמד ב־34.4 מיליון שקל. לכן הפרקליטות טוענת כי קיימת אפשרות שתבקש מבית המשפט להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל אם יורשע.
נור ניהל את קבוצת נור מיום הקמתה בסוף 1997 ובינואר 2018 הועברו אליו כלל מניות. השליטה מאז הקמתה שימש אייל טובי כרו"ח המבקר של הקבוצה והיה אחראי על הכנה והגשת הדו"חות השנתיים שלה לרשויות המס, כולל כל רווחי ההון שנובעים ממכירת ני"ע.
נור מכר את השליטה (70%) בקורנית דיגיטל לקרן פורטיסימו שמנוהלת על ידי יובל כהן ב־2011, לאחר ניסיון כושל להנפקתה בת"א. קורנית עוסקת בפיתוח וייצור של מכונות להדפסה דיגיטלית על גבי טקסטיל. פורטיסימו רכשה את השליטה תמורת 16 מיליון דולר. לאחר השבחה, פורטיסימו לקחה את קורנית ב־2015 להנפקה בנאסד"ק לפי שווי יותר מפי 13 מהשווי בו רכשה אותה. קורנית היא עדיין אחת מהחברות הישראליות הגדולות בנאסד"ק עם שווי של 895 מיליון דולר.
זו לא היתה החברה הראשונה שפורטיסימו רכשה מנור. ב־2005 הקרן רכשה מידי נור את השליטה בחברת המדפסות נור מקרופרינטרס תמורת 12 מיליון דולר ו־22 מיליון דולר לאחר הכסף. בסוף 2007 אותה חברה נמכרה לחברת המדפסות האמריקאית HP ב־117.5 מיליון דולר.
היום נור הוא בעל השליטה (34.5%) יו"ר ומנכ"ל בנור אינק אינוביישנס שהוקמה ב־2018 ועוסקת בפיתוח דיו פיגמנטי מבוסס מים וידידותי לסביבה. נור אינק הונפקה בת"א במאי 2021 לאחר שגייסה 44 מיליון שקל במכירת מניות לפי שווי של 90 מיליון שקל לפני הכסף. כיום היא נסחרת לפי שווי של 108 מיליון שקל עם הגשת כתב האישום נגד נור צללה המניה ב־4.7%.
תגובת משה נור: "מדובר בכתב אישום בעבירת מס ברף הנמוך ביותר, סעיף 217 לפקודה שהוא סעיף שדן ברשלנות. כל דיווחי החברה הוכנו על ידי רו"ח מוסמך ומומחה בתחום המיסים והחשבונאות. עסקינן בטעות שנתגלתה על ידי החברה ותוקנה, לרבות תשלום המס, לפני שפקיד השומה היה ער לטעות. לפיכך אין ולא היה כל מקום להגיש את כתב האישום ובטוחנו כי בסופו של יום הנאשמים ייצאו חפים מכל אשמה".
תגובת עוה"ד שלומי כהן ויואב ציוני המייצגים את איל טובי: "מדובר במחלוקת מקצועית ולא פלילית, מרשנו נהג גם במקרה זה לפי כללי הביקורת המקובלים הנדרשים ממנו כרו"ח מבקר. אנו משוכנעים בצדקתו מאחר ולא נפל כל פגם בהתנהלותו. אנו מצרים על כך שהוגש כתב אישום ומשוכנעים כי בבית המשפט תוכח חפותו".