עם רוח גבית מהפד: רצף שיאים בשווקים שלא נראה משנות ה־90
עם רוח גבית מהפד: רצף שיאים בשווקים שלא נראה משנות ה־90
החברות הישראליות שדהרו לוול סטריט נהנו ממגמה חיובית שנמשכה מתחילת השנה כמעט ללא הפרעה. S&P500 זינק ביותר מ־18% מתחילת השנה. הסיבה לאופטימיות: הכלכלה צומחת אבל לא מהר מדי
עיתוי הרצף הנדיר של הנפקות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט בשבועות האחרונים אינו מקרי. המחצית הראשונה של 2021 הייתה חריגה לא רק במגמה חיובית שכמעט ולא הופרעה, אלא גם בקצב העליות.
לפני שהמשקיעים האמריקאיים התפזרו לחגיגות יום העצמאות שחל היום, כבש מדד S&P500 עוד שיא היסטורי והשלים קפיצה של 16% במחצית הראשונה של השנה. מדובר באירוע נדיר, שהתרחש רק פעם אחת מאז 1998. היה זה ב־2019, כשהמדד עלה ב־17%. גם רצף של שמונה ימי שבירת שיאים נרשם בפעם האחרונה ביוני 1997. למעשה, S&P500 הגיע כבר כעת לרמה של יותר מ־4,300 נקודות, רמה שגופי ההשקעה הגדולים כגון גולדמן סאקס חזו רק לסוף השנה. יחד עם היומיים הראשונים של המחצית השניה, הזינוק במדד S&P500 כבר מסתכם ב־18.9%.
אף שלכאורה הריצה המהירה של המדדים - גם נאסד"ק ודאו ג'ונס השלימו עלייה של 14% במחצית הראשונה - היא חריגה, ההנחה הרווחת בוול סטריט היא שהמגמה החיובית תימשך. האופטימיות נובעת מכך שהמצב הכלכלי רק מוסיף להשתפר, ועל כך יעיד דו”ח התעסוקה המרשים שפורסם ביום שישי האחרון וסיפק יריית פתיחה חיובית גם למחצית השנייה. עוד לפני הדו”ח הזה שהעיד על 850 אלף משרות חדשות שנוצרו בארה"ב בחודש החולף, המשק האמריקאי כבר החזיר שני שלישים ממקומות העבודה שקוצצו בעקבות התפרצות הקורונה.
גם הביג טק שובר שיאים
גורם נוסף לאופטימיות נעוץ גם בביצועי החברות האמריקאיות כפי שהשתקף בדו”חות הכספיים לרבעון הראשון וצפוי לחזור על עצמו גם בדו”חות הרבעון השני שיחלו להתפרסם בעוד כמה שבועות. הרבעון הקודם היה רבעון של ביצועי שיא היסטוריים עבור חברות רבות שכלולות במדד S&P 500 שהציגו צמיחה של 50% ורווחים שעקפו את התחזיות ב־20% בממוצע.
על רקע זה, מכפיל הרווח בו נסחר מדד S&P 500 ירד מ־22 ל־21, מה שהופך את המניות לכאורה לזולות יותר. ההערכה היא כי אל חברות הטכנולוגיה שכיכבו בהקשר זה, יצטרפו הפעם גם חברות המגזרים המתאוששים ככל שהעולם ממשיך להתחסן.
ביצועי המניות הטובים ברבעון וריבוי ההנפקות שחזר לרמות של 2000, יתורגמו גם לדו”חות כספיים מצויינים של המערכת הבנקאית. בינתיים מניות הסקטור הפיננסי סיפקו את הביצועים הטובים ביותר מתחילת השנה, אבל גם בגזרת הביג טק עדיין נשברים שיאים כאשר מיקרוסופט MICROSOFT הצטרפה בשבוע החולף למועדון ה־2 טריליון דולר, פייסבוק FACEBOOK עברה את השווי של טריליון דולר. גם אמזון AMAZON וגוגל GOOGLE קרובות מאי פעם לשווי של 2 טריליון דולר. אף שהיה נדמה כי מניות הביג טק כבר מיצו את העליות שנבעו מסגרים ועבודה מרחוק, ברבעון האחרון הן הוכיחו אחרת. חבורת ה־FAANG יחד עם מיקרוסופט וטסלה TESLA INC כבר הגיעה לשווי מצרפי של 38.5 טריליון דולר ומהווה רבע מהשווי של מדד S&P500.
אבל לא כולם נאחזים דווקא בנתונים "מדעיים" כמו רווחי החברות או מדדים מאקרו כלכליים. האופטימיות בקרב המשקיעים האמריקאיים שואבת השראה גם מעולמות הסטטיסטיקה, והפעם היא לגמרי לצידם. מאז 1928, ברוב המכריע של השנים שבהן מדד S&P 500 עלה ביותר מ־10% במחצית הראשונה של השנה, היא הסתיימה בתשואה חיובית. כמובן שלסטטיסטיקה זו יש שני יוצאי דופן כואבים במיוחד, 1929 ו־1987, שנות משבר קשות שחקוקות בהיסטוריה של הכלכלה העולמית.
מדדי הסחורות מזנקים
באופן מפתיע למדי, השווקים רק גיהקו קלות לנוכח האיתות החד משמעי של הפד האמריקאי בראשותו של ג'רום פאוול על כך שאינפלציה מרימה את ראשה, מה שיוביל להקדמת העלאות הריבית.
בעקבות נאומו לפני כשבועיים, השתנתה התחזית בשווקים מאפס העלאות ריבית ב־2023 לשתיים, אך חרף הציפיות כי הדבר יגרום ליציאת כספים ממניות ומעברם לשוק האג"ח, זה לא קרה. עוד לפני העלאת הריבית, הפד אמור להתחיל להפחית את המעורבות שלו בשווקים כבר בעוד חצי שנה, בתחילת 2022, כלומר להפסיק בהדרגה את רכישות האג”ח, אבל בינתיים גם זה לא מרתיע את המשקיעים.
הסיבה לכך היא סכומי הכסף האדירים שהוזרמו לשווקים עד היום על ידי הבנקים המרכזיים בעולם ובראשם הפד האמריקאי. הכסף הזה הוא גם מה שמחמם את שוק ההנפקות הציבוריות וגם מה שמנפח את שוק ההשקעות הפרטיות באפיקים אלטרנטיביים החל מנדל"ן והייטק ועד ביטקוין. יחד עם הסיוע של 1.9 טריליון דולר שהעביר ממשל ביידן במרץ בארה"ב, מגיע היקף ההזרמות האמריקאיות לכלכלה ליותר מ־5 טריליון דולר, כמעט פי שלושה יותר מאשר במשבר הפיננסי של 2008.
בחגיגת המניות הולך לאיבוד אחד הסיפורים הגדולים של השנה והוא מחירי הסחורות. מדדי הסחורות היו אפיק ההשקעה הטוב ביותר מתחילת השנה עם זינוקים של 20%–30%, תלוי במדד. מדובר במחצית הראשונה הטובה מאז 2009 במונחי הביצועים, כאשר פלדה ונחושת מובילות את המגמה עם קפיצה של 70% מתחילת השנה ובשווקים כבר מדברים על מחירי נפט של 100 דולר לחבית.
החודשים האחרונים של התאוששות כלכלית החזירו לשיח את המונח הוותיק "כלכלת זהבה ושלושת הדובים" (Goldilocks economy), המתאר מצב נדיר שבו הכלכלה לא חמה מדי ולא קרה מדי. כל המדדים נמצאים במצב האופטימלי לצמיחה מהירה דיה שלא מלווה בהתחממות יתרה של האינפלציה. באופק דווקא יש לא מעט איתותים של לחצים אינפלציוניים, אבל בינתיים כולם מעדיפים לפטור אותם תחת הכותרת "זמניים" או "נקודתיים" ולהמשיך לקנות עוד ועוד מניות ונדל"ן.
המגמה החיובית בוול סטריט מורגשת היטב גם בבורסת תל אביב. המדדים המרכזיים, ת”א 25 ו־ת”א 135 עלו בשיעור ב־13% במחצית הראשונה של 2021. הענפים שבלטו לחיוב, בדומה לשאר העולם, היו נפט וגז עם זינוק של 31% במחצית הראשונה של השנה, מדד הבנקים שקפץ ב־26% ומדד ת”א בנייה שהוסיף 29%.