אנלייט תוכל להרחיב את חוות טורבינות הרוח ברמת הגולן
אנלייט תוכל להרחיב את חוות טורבינות הרוח ברמת הגולן
הוועדה לתכנון ובנייה אישרה אתמול חלקית את הרחבת חוות הטורבינות, חרף התנגדות ארגוני הטבע שטענו כי הטורבינות יפגעו בעופות דורסים שבסכנת הכחדה
הוועדה לתכנון ולבנייה של תשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה היום, בתום דיון מתוח, תוכנית של חברת האנרגיות המתחדשות אנלייט להרחבת חוות טורבינות רוח שבבעלותה בעמק הבכא שברמת הגולן. הוועדה נעתרה חלקית לבקשה של אנלייט, ואישרה לה להרחיב את החווה הקיימת בשבע טורבינות רוח, במקום 11 כפי שביקשה. היא קבעה עוד כי בחודשיים הקרובים ייערך תסקיר מקיף שיבחן את השפעת פעילות ייצור החשמל מרוח על בעלי כנף.
זאת לאחר שמוקדם יותר אתמול פנתה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג לשרת האנרגיה קארין אלהרר בבקשה לא לאשר למשך חמש שנים תוכניות חדשות הקשורות לייצור חשמל מרוח בשל פגיעת הטורבינות בעופות, ובהם גם עופות דורסים שנמצאים בסכנת הכחדה, עטלפים וערכי טבע נוספים.
בישראל כבר פועלות כמה חוות לייצור חשמל מרוח, ואנלייט היא אחת החברות המרכזיות שפועלות בענף. בתחילת השנה היא החלה להפעיל חוות רוח בהספק של 109 מגה־ואט בעמק הבכא, שצפויה להכניס לה בכל שנה 145-105 מיליון שקל. במקביל אנלייט מפתחת פרויקט רוח נוסף ברמת הגולן בשם "רוח בראשית", שאמור לספק כ־190 מגה־ואט, ולהכניס לחברה כ־150 מיליון שקל בשנה. תחילת הפעלתו של הפרויקט מתוכננת ל־2023. כמו כן החברה מקדמת הקמה של חוות רוח נוספות, בין השאר ביתיר שבדרום.
גם לזרוע האנרגיות המתחדשות של אפקון, מקבוצת שמלצר, יש פעילות ענפה בתחום הרוח, עם 11 טורבינות שהיא מפעילה ברמת סירין בגליל התחתון בהספק כולל של 9.5 מגה־ואט. לחברה חווה נוספת בגלבוע, עם הספק מותקן של כ־12 מגה־ואט.
מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת השתתף אתמול בדיון בוות"ל, ביחד עם נציגי המשרד להגנת הסביבה, הארגונים הירוקים ומנכ"ל אנלייט, גלעד יעבץ. במהלך הדיון אמר שילת בהתייחס לבקשה של זנדברג: "מבחינתנו, אי אישור של תוכניות לייצור חשמל מרוח זו הכשלה של הגעה ליעד הממשלתי ל־30% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2030".
הרוח החיה שמאחורי ההתנגדות של זנדברג לקידום התוכניות בנושא היא רשות הטבע והגנים, שבחנה את הסכנה שטומנות טורבינות הרוח לבעלי כנף, ובהם נשרים, עיטים ורחמים, שחלקם בסכנת הכחדה, ומצאה כי מאות מהם נפגעים מלהבי טורבינות הרוח ומוצאים את מותם. לפי תיעוד של רשות הטבע והגנים, גם עטלפים רבים משלמים את מחיר האנרגיה הירוקה.
אנלייט והרשות עשו בחודשים האחרונים פיילוט משותף לבחינת מערכת טכנולוגית שאמורה להפוך את אזורי הפעילות של הטורבינות לבטוחים יותר עבור בעלי הכנף. המערכת מבוססת על אמצעים שמזהים התקרבות מסוכנת של ציפור לטורבינה, ומפסיקים את פעילות להביה.
אלא שלפי המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר יהושע שקדי, הניסוי נחל כישלון חרוץ. לדבריו "תוצאות הניסוי ברבעון הראשון של השנה חמורות ביותר. המערכת לא הצליחה לזהות את העופות במרחקים שונים מחוות הטורבינות. לפחות בשלב זה, מדובר בכישלון".