סגור
מפעל תפוגן בשדרות
מפעל תפוגן בשדרות (צילום: google maps)

מי עדן עוזבת לטמפו, ותפוגן בחזית המלחמה: קרור צופה הרעה בתוצאות 2024

יפאורה, יצרנית ומשווקת מותגי המשקאות שבבעלות קרור אחזקות, איבדה את הסכם ההפצה עם מי עדן אחרי 17 שנה; חברת החטיפים תפוגן שבבעלות חלקית של קרור (37.74%) השביתה את המפעל שלה בשדרות עקב המלחמה; ברבעון השלישי רשמה קרור עלייה בהכנסות וברווח הנקי

ביטול מס הסוכר ממשיך להשפיע לחיוב על תוצאות חברת קרור, בעלת השליטה בחברת המשקאות יפאורה שחתמה את הרבעון השלישי עם עלייה דו ספרתית במכירות ועלייה של 1.9% ברווח הנקי ל-40.6 מיליון שקל. החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד בגובה 40 מיליון שקל.
מכירות החברה צמחו ברבעון השלישי ב-12.9% ל-290.6 מיליון שקל. זאת בהמשך לעלייה של כ-16.5% במכירות הרבעונים הראשון והשני, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. העלייה במכירות חלחלה ברובה לשורת הרווח הגולמי, שצמח בשיעור דומה (12.3%), כך שהרווחיות הגולמית נשחקה קלות ל-43.4%, לעומת 43.6% ברבעון השלישי אשתקד.
השחיקה נגרמה מהתייקרות מרבית חומרי הגלם שהתגברה בעקבות היחלשות השקל מול המטבעות הזרים בהם פועלת החברה בעיקר הדולר והיורו. עלייה בהוצאות מכירה ושיווק, לצד הכנסות אחרות בגובה 1.5 מיליון שקל לעומת הכנסות אחרות בגובה 2.6 מיליון שקל אשתקד, הובילו לכך שהרוח התפעולי עלה בשיעור נמוך יותר (4.2%), והרווחיות התפעולית נשחקה ל-14.5% מהמכירות, לעומת 15.7% ברבעון השלישי אשתקד.
יפאורה, יצרנית ומשווקת מותגי המשקאות שהבולטים בהם: תפוזינה, ספרינג, אר.סי קולה, שוופס וקריסטל, ניצבת בפני הרעה מהותית, כבר בתחילת השנה הקרובה. החברה שהפיצה ב-17 השנים האחרונות את מוצרי מי עדן, איבדה את הסכם ההפצה, בעקבות החלטת מי עדן להעביר את ההפצה לידי טמפו. בעקבות כך, יפאורה תמשיך לשווק את מותג המים עין גדי שבבעלות משותפת שלה ושל קיבוץ עין גדי, אך תאבד פעילות בהיקף של 27% מהמכירות ו- 21% מהרווח הגולמי. ההסכם אמור היה לפוג באפריל הקרוב, אך מי עדן הודיעה ליפאורה לאחרונה כי תחל את המעבר לטמפו כבר ברבעון הראשון.
בכוונת יפאורה, הרואה בכך הפרה של ההסכם הכולל הודעה מראש של לפחות 18 חודשים, לנקוט בצעדים על מנת למנוע מהלך זה. בהקשר זה יש לציין כי למרות שמי עדן הודיעה על החלטתה להעביר את הסכם ההפצה כבר באוקטובר אשתקד, רק בחודש שעבר, ובעקבות דרישת רשות ני"ע, דיווחה החברה למשקיעים על היקף אבדן המכירות והרווח הצפוי לה מכך.
בנוסף, למרות שחלפה שנה מאז נודע לחברה על כך שהיא צפויה לאבד נתח מהותי מפעילותה, עד כה לא מצאה חלופה למי עדן, למעט הסכם הפצת חלק ממוצרי כרמל בשוק הפרטי. על רקע זה ציינה החברה בדוחותיה כי היא בוחנת חלופות שונות כולל את התאמת מבנה ההוצאות שלה, כאשר חלק לא מבוטל מהעלויות הכרוכות בהפצה הינן עלויות קבועות אשר יכולתה לצמצמן מוגבלת.
אם לא ייושמו פתרונות מהותיים עד מועד הסיום של הסכם מי עדן ולאור העובדה שהיכולת לצמצום העלויות הקבועות בטווח הקצר והבינוני הינה מוגבלת, הרי שההשפעה של סיום ההסכם על תוצאות יפאורה, החל מהרבעון השני של 2024 או מהרבעון הראשון ככל ותתרחש הפסקה מוקדמת של ההסכם, תהיה השפעה לרעה מהותית.
הפגיעה עימה נערכת קרור אחזקות להתמודד, לא עוצרת ביפאורה. החברה מחזיקה 37.74% ביצרנית הטוגנים "תפוגן", שפעילותה מושפעת לרעה מהמלחמה בעזה. בשבוע הראשון למלחמה הושבתה כליל פעילות מפעל תפוגן, הממוקם בשדרות.
בנוסף, לקשיים התפעוליים כתוצאה מהמלחמה, כמו מחסור בעובדים, נרשמה ירידה משמעותית בביקושים ובמכירות מוצרי תפוגן, בשל סגירת חלק ניכר מעסקי ההסעדה, להם מספקת החברה צ'יפס קפוא להכנה במקום. בנוסף, 60% מגידולי תפו"א, המהווים חומר הגלם המרכזי של המפעל, מתקיימים במשקי עוטף עזה, ואלו נפגעו קשות במהלך טיהור השטח ממחבלים.
תפוגן עודכנה על ידי מספר ספקי תפוחי אדמה המספקים לה את חומר גלם המרכזי לפעילותה, כי לאור הימצאות שטחי הגידול בשטח צבאי סגור, אין באפשרותם לעמוד בהסכמים ולספק לה תפוחי אדמה. בהתאם לכך, החלה לפעול לאיתור חלופות זמינות וכלכליות להשלמת כמויות תפוחי האדמה שלא יסופקו מאותם ספקים. בעקבות כך, החברה מעריכה כי למלחמה צפויה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות פעילותיה של תפוגן.