בלעדי אלטשולר שחם קונס סוכנים על לקוחות שהשימור הצליח להציל
בלעדי
אלטשולר שחם קונס סוכנים על לקוחות שהשימור הצליח להציל
בפורומים סגורים מתלוננים סוכני ביטוח כי אלטשולר שחם גמל ופנסיה מטילה עליהם קנסות אם מחלקת השימור שלה מצליחה לשמר חוסך שגייסו וביקש לעזוב. באלטשולר טוענים כי הסעיף הזה שבהסכם העסקתם הוא שכיח, אולם הוא חריג מאוד בנוף
אחרי הגזר מגיע תורו של המקל. באלטשולר שחם גמל ופנסיה החליטו לקנוס את סוכני הביטוח והגמל שלא יצליחו לשמר את לקוחותיה. ביממה האחרונה מתרבות תלונות של סוכני ביטוח, בפורומים סגורים שלהם, שטוענים כי חברת הגמל קונסת אותם במקרים שבהם מחלקת השימור שלה מצליחה לשמר חוסך שגייסו הסוכנים.
לדוגמה, סוכנת פנסיונית הביעה תרעומת על כך שנקנסה ב־4,500 שקל לאחר שלקוח שלה, בעל קופת גמל שבה 1.8 מיליון שקל, ביקש לעזוב את אלטשולר שחם; מחלקת השימור של החברה פנתה אליו לאחר שהגיש דרך הסוכנת את הבקשה לנייד את כספו לחברה אחרת, והוא חזר בו. עם חידוש ההסכם מול אותו לקוח, הודיעה אלטשולר שחם גמל ופנסיה לסוכנת הביטוח שתגבה ממנה 4,500 שקל עבור ההשתתפות במאמצי השימור ותשלום עמלה לנציג החברה ממחלקת השימור.
כשהסוכנת פנתה לחברה, נציגיה הפנו אותה לסעיף בהסכם שעליו חתמה עם אלטשולר שחם גמל ופנסיה. בסעיף נכתב כי אם תתקבל אצל החברה בקשה להעברה או משיכה של נכסי לקוחות שהגיעו לחברה דרך הסוכנת, והחברה תפעל באופן עצמאי ותצליח לשמר את הלקוח - תופחת התמורה שלה זכאית הסוכנת בהתאם להסכם באופן חד־פעמי. עמלת השימור שבה נוקב הסעיף: 0.25% מנכסי הלקוח המשומרים.
לא מדובר בסעיף חדש. אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, כמעט ולא עדכנה את הסכמי העבודה מול הסוכנים בחצי העשור האחרון. במהלכו היא היתה הכוכבת הבלתי מעורערת של עולם הגמל וגייסה סכומים אדירים, שהקנו לה נתח של יותר מרבע משוק הגמל, לאור תשואות גבוהות במיוחד ללקוחות. סביר שהסעיף הזה נכלל בהסכמי עבודה של סוכנים רבים, אך הם לא פגשו אותו כי לא התמודדו עם מצב שבו לקוחות מבקשים לעזוב.
אלטשולר שחם גמל ופנסיה, בניהול יאיר לוינשטיין, הגדילה במשך שנים את שליטתה בגמל, בין היתר באמצעות העברת נכסים מהמתחרים בעזרת סוכני הביטוח. בשנים 2019 ו־2020 הסתכמו הניודים לגמל וההשתלמות שלה ב־11.6 מיליארד שקל ו־20.7 מיליארד שקל בהתאמה – הרבה מעל כל המתחרים. לאחר שרכשה השנה גם את קופות הגמל של פסגות, נכסי חברת הגמל של בית ההשקעות מסתכמים ב־215 מיליארד שקל, שהם 32% מהענף.
אולם השנה, בצל ביצועים חלשים בגזרת התשואות, התמונה השתנתה. לפי נתוני רשות שוק ההון, באוקטובר איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה 1.91 מיליארד שקל למתחרים - הנתון הגבוה בענף והגרוע ביותר עבור החברה מאז הקמתה לפני כעשור. זהו החודש הרביעי ברציפות שבו אלטשולר שחם הוא הגוף המוסדי שממנו מנוידת כמות הכספים הגדולה ביותר. בספטמבר איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה מיליארד שקל למתחרים, באוגוסט איבדה 1.2 מיליארד שקל, וביולי 540 מיליון שקל. בסך הכל איבדה 4.78 מיליארד שקל בארבעה חודשים.
החוסכים עוזבים בעקבות תשואת חסר שהציגה החברה מול מתחרותיה. קרן ההשתלמות של החברה, הגדולה בענף עם הון מנוהל של כמעט 70 מיליארד שקל, השיגה תשואה של 9% במסלול הכללי, בעוד הממוצע בענף עומד על 12%. תשואות החסר באלטשולר שחם נובעות מהשקעה בשוק המניות בסין, שספג ירידות חדות מתחילת השנה.
בסביבת החברה טוענים כי הסעיף המדובר בחוזה מול סוכנת הביטוח הוא שכיח בענף הגמל. אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי חברות הגמל האחרות אינן נוהגות כך, וכי זהו סעיף חריג מאוד.
במידה רבה ניתן לומר כי הקנס הוא כלי נוסף שמפעילים באלטשולר שחם כדי לבלום יציאת כספים. הוא מתווסף למהלך אחר שנחשף ב"כלכליסט" בחודש שעבר - מבצע שימור לזמן מוגבל (שלושה חודשים) שבמסגרתו הציעה החברה לסוכני הביטוח בונוסים של עד 3,000 שקל לכל מיליון שקל שיצליחו לשמר, כשהמדידה נערכת מול אוגוסט האחרון. מבצע השימור זכה לביקורת מצד גורמים שונים בענף, בהם בעלי אינטרס. היו מי שטענו כי ראוי שאלטשולר שחם תפחית את דמי הניהול ללקוחות כפיצוי על התשואות החלשות השנה, במקום לשלם לסוכנים. אולם בסביבת החברה הסבירו כי היא לא מוכנה להוריד דמי ניהול בשל אמונה איתנה באיכות ניהול ההשקעות והמוצרים שהיא מעניקה, וכן משום שלהערכתה תשואת החסר הנוכחית היא זמנית בלבד.
יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה. תשואות חלשות
עם חידוש ההסכם מול לקוח שביקש לעזוב, הודיעה אלטשולר שחם לסוכנת הביטוח שגייסה אותו שתגבה ממנה 4,500 שקל עבור ההשתתפות במאמצי השימור
1.91
מיליארד שקל
הפדיונות שספגה חברת הגמל של אלטשולר שחם באוקטובר