סגור

יד חופשית לבנקים: הפיקוח ביטל את המגבלה על חלוקת הדיבידנד

בחודש יולי השנה בוטל האיסור המוחלט על החלוקה - שהוטלה בעקבות משבר הקורונה - ונקבע גבול של 30% מהרווח הנקי; מעתה יוכלו הבנקים לחזור לרמות החלוקה שקדמו למשבר. המפקח יאיר אבידן הדגיש כי הוא מצפה מהם לנהוג בזהירות ולקחת בחשבון שעדיין קיימת רמה מסוימת של אי וודאות בשווקים

הפיקוח על הבנקים מבטל את ההקלות והדרישות המיוחדות שניתנו לבנקים בעקבות התפרצות הקורונה - ומנגד משחרר לסקטור את המגבלה על שיעור הדיבידנד.

כך עולה מהתיקון לחוזר, הוראות ניהול בנקאי לצורך התמודדות עם משבר הקורונה, שפורסם היום. במסגרת התיקון נשללו מהבנקים הטבות מסוימות כמו קיום ישיבות בזום, אך גם הותרו הרחבות למגבלות כמו החשיפה לענף הנדל"ן.
על פי הפיקוח, בראשות יאיר אבידן, עם החזרה לפעילות משקית סדירה פחת הצורך במתן הקלות לתאגידים הבנקאיים בפעילותם הבנקאית. על כן החל מתחילת השנה האזרחית הקרובה (1 בינואר 2022) תפוג הוראת השעה, למעט הוראות פרטניות להן נקבע בהוראת השעה תוקף מאוחר יותר.

1 צפייה בגלריה
יאיר אבידן המפקח על הבנקים
יאיר אבידן המפקח על הבנקים
המפקח על הבנקים יאיר אבידן
(צילום: יריב כץ)

שחרור הדיבידנד
העדכון של הפיקוח כולל שתי הטבות משמעותיות עבור הבנקים. ההטבה הראשונה היא ביטול המגבלה על דיבידנדים. הפיקוח סבור כי החזרה לפעילות סדירה מאפשרת לתאגידים הבנקאיים לחזות את צרכי ההון ולחלק דיבידנד. הפיקוח כבר אפשר לבנקים לחלק דיבידנד מאז חודש יולי האחרון, בשיעור של עד 30% מהרווח (ובעונת הדוחות האחרונה כמעט כל הבנקים הודיעו על חלוקת דיבידנד בהתאם) ועתה הוא מוריד את מגבלת ה-30%. הפיקוח עדיין מבקש מהנהלות הבנקים כי בעת החלטה על חלוקת דיבידנדים ינהג בזהירות ויביא בחשבון כי עדיין קיימת רמה מסוימת של אי וודאות בשווקים בשל התפתחות מוטציות חדשות של וירוס הקורונה.
סיום ההגבלה אומרת שהבנקים עשויים לשוב למדיניות חלוקת הדיבידנד הקבועה שלהם. לדוגמה, מדיניות החלוקה טרום המשבר של בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות היתה 40% מהרווח הנקי. הנהלת הבנק אף הצהירה בחודש אפריל על העלאת החלוקה לשיעור של 50% מהרווח הנקי בשנים הקרובות כחלק מהתוכנית האסטרטגית. בנק לאומי והבנק הבינלאומי, טרם הקורונה, החזיקו במדיניות הדיבידנד הגבוהה ביותר במערכת הבנקאית - בשיעור של 50% מהרווח.
ההטבה השנייה שמעניק עתה הפיקוח הוא הגדלת שיעור החשיפה המקסימלי של הבנקים לענף הנדל"ן, לרמה של 26% מהחבויות של הציבור. החבות לענף בניכוי חבויות למימון פרויקטים בשותפות המגזר הציבורי עם המגזר הפרטי תעמוד על 22%. החבויות הקודמות עמדו על 24% ו-20% בהתאמה. ההטבה השנייה מופיעה בד בבד עם הקשחה. ביטול הוראת השעה, משיב את הדרישה לריתוק הון בבנק כנגד חלוקת משכנתאות תעלה ב-1% מהלוואת המשכנתא. מדובר בהקשחה שעלולה להתגלגל חזרה לצרכן ולייקר את המשכנתה עבור הלווים.
הוראת השעה המקורית כללה הקלות פרטניות דוגמת ניהול חשבונות עו"ש ורישום חריגות של לקוחות. במטרה להקל על הבנקים ניתן לבנק האפשרות שלא לרשום חריגה של לקוחות במשך של עד 3 ימים ורק בחריגות שעולות על 5,000 שקלים עבור לקוחות פרטיים ו-100,000 באשראי מסחרי. הוראה זו תתבטל ועתה גם חריגה יומית תרשם. בנוסף במסגרת ההקלות הבנק קיבל את האפשרות לקבל מלקוחות הוראה לביטול חיוב מסוים בחשבון והרשאה לחיוב חשבון באמצעות הטלפון בלבד – אך אפשרות זו בטלה.
הפיקוח משאיר לבנקים את הטבת המינוף. זאת כאשר יחס המינוף המזערי לבנקים ימשיך לעמוד על 4.5% ובשני הבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, הוא יעמוד על 5.5%, לעומת יחס של 5% ו-6% טרום המשבר. תוקף ההקלה יעמוד עד ל-30 ביוני 2022.