אי הוודאות הפוליטית פגעה בקרנות ההשתלמות: מה עשתה הקרן שלכם בפברואר?
אי הוודאות הפוליטית פגעה בקרנות ההשתלמות: מה עשתה הקרן שלכם בפברואר?
קרנות ההשתלמות איבדו בפברואר 1.5% על רקע הירידות בשוק ההון בעקבות ההפיכה המשטרית. בלטה לטובה קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם הודות לחשיפה הגדולה לחו"ל. סמנכ"ל ההשקעות באלטשולר שחם: "אם המצב הפוליטי ימשיך להידרדר, יהיה באג"ח המקומי דאונסייד נוסף"
הרפורמה המשפטית מגיעה לקרנות ההשתלמות. על רקע הירידות החדות בשוק ההון בחודש פברואר, נפלו קרנות ההשתלמות במסלול הכללי בשיעור של 1.5%. בחודש פברואר מדד המניות בתל אביב סיפקו תשואת חסר משמעותית מול שאר העולם. ת"א־35 ירד ב־4% ומדד ת"א־90 איבד 9%, בעוד מדדMSCI WORLD ירד ב־2%. תשואת החסר של המדדים המקומיים מיוחסת להשפעות הרפורמה המשפטית על הכלכלה המקומית וההשפעות שיהיו לה על השקעות זרות.
קרנות ההשתלמות רשמו ירידה קלה יותר מתשואות המדדים מאחר שהמוסדיים העבירו שיעור ניכר מההון המנוהל על ידם לשווקים אל מחוץ לישראל ולארה"ב בפרט.
הקרן המצטיינת בפברואר היא קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם. על פי נתוני קבוצת קלי, אלטשולר שחם הוא הגוף עם החשיפה הגבוהה ביותר בחו"ל. נתון זה כאמור פעל לטובתה של קרן ההשתלמות הגדולה בישראל שמנהלת 44 מיליארד שקל.
אלטשולר שחם היא גם המובילה עד כה מתחילת השנה מאחר שגם חודש ינואר 2022 התאפיין בתשואת חסר של השוק המקומי מול השוק הגלובלי. הקרן של אלטשולר שחם היא גם הקרן המצטיינת מתחילת השנה עם עלייה של 1.23%.
"מבלי לחוות את הדעה הפוליטית על הרפורמה המשפטית, השוק לא אוהב אי ודאות", אומר דני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות באלטשולר שחם. "יש פה תהליך שאנחנו לא מורגלים בו. הוא מעלה הרבה חששות. יש צד אחד שאומר תהליך נהדר, יש מי שאומר שזה נורא ואיום. ככל שהרפורמה הזו כאן, כך יאהבו את השוק הישראלי פחות ופחות".
בנוגע לשאלה מהם מהלכי ההשקעה שביצע אלטשולר שחם בחודשיים האחרונים לנוכח ההתפתחויות בישראל, אמר ירדני כי אלטשולר שחם בעיקר מכר את האחזקות שהיו לו באג"ח קונצרני בשוק הישראלי, מתוך חששות להמשך ירידות לנוכח המשבר הפוליטי.
"זה לא חדש שרוב ההשקעות שלנו בחלק המנייתי נעשות בחו"ל, זה נובע מהרצון לפזר סיכון ולא להיות מרוכזים בשוק בישראל", הסביר. "בעיקר קיצרנו מח"מ בשוק החוב המקומי. לא ראינו איזה יתרון בשוק האג"ח הישראלי לעומת ארה"ב. אנחנו מעריכים שאם המצב הפוליטי ימשיך להידרדר יהיה בשוק האג"ח המקומי דאונסייד נוסף".
לדבריו, בשבוע האחרון החששות מפני אינפלציה מתמשכת פינו את מקומם לחששות מפני מיתון. "השווקים היום נעים בתנודות אגרסיביות. קשה להרים את הראש ולהסתכל קדימה. לפני שבוע הדברים היו ברורים — הריבית הייתה אמורה להיות גבוהה הרבה זמן, אבל עתה עם הקשיים הפיננסיים באירופה בארה"ב ובישראל, יש חשש ממיתון ולכן יש סיכוי להורדת ריבית", הוסיף ירדני. "אנחנו חושבים שאלו אירועים מקומיים, של התנהלות פיננסית לא אחראית כפי שהייתה בסיליקון ואלי בנק שקרס השבוע ובבנק האירופי קרדיט סוויס. כשהאירוע יסתיים המשקיעים ישובו להסתכל על הכלכלה — שהיא להשקפתנו יציבה".
למרות ההצטיינות בחודשיים האחרונים, קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא החלשה ביותר בשלוש השנים האחרונות עם תשואה של פחות מ־6%. בתוך כך, הקרן איבדה כמעט 28% מהונה בשנתיים האחרונות.
במקום השני נמצאת קרן ההשתלמות של הראל. הקרן, בניהולו של סמי בבקוב, משקיעה היקף נרחב מהון הקרן בהשקעות לא סחירות מחוץ לבורסה (כמו נדל"ן וחוב חברות פרטיות). תכונה זה עוזר לקרן בחודשים בהם שוק ההון מאופיין בירידות שערים, אולם מונע ממנה להציג תשואות גבוהות בתקופות של גאות בשוק.
את התשואה הגרועה ביותר רשמה קרן ההשתלמות של אנליסט שירדה ב־2.07%. אנליסט היא מבין הקרן המצטיינת של 2021, בעיקר על ידי אחזקה של מניות בישראל. מאפיין שעבד לרעתה במשבר הפוליטי הנוכחי.
בטווח הארוך יותר מובילה קרן ההשתלמות של מור. קרן ההשתלמות, שהוקמה ב־2018, עלתה ב־22.13% בשלוש השנים האחרונות. למרות שנת ההקמה המאוחרת, הקרן של מור היא מבין הגדולות ביותר בענף היום עם הון מנוהל של 15.5 מיליארד שקל, כאשר בשנה האחרונה זו מגייסת 8 מיליארד שקל מלקוחות שנמצאות אצל מתחרים. הקרן של מור היא היום השלישית בגודלה לאחר הקרן של אלטשולר שחם וכלל שהיקף נכסיה הם כמעט 19 מיליארד שקל.