מיזם ההתרחבות שיוכל להכפיל את מספר בתי המלון שבבעלות רשת פתאל
מיזם ההתרחבות שיוכל להכפיל את מספר בתי המלון שבבעלות רשת פתאל
פתאל אירופה דיווחה על הקמת קרן לרכישת והשבחת מלונות באירופה במיליארד יורו. פתאל, הראל ביטוח ומנורה מבטחים ישקיעו 100 מיליון יורו כל אחת. לאומי פרטנרס תשקיע 15 מיליון יורו במיזם
העומסים החריגים בנתב"ג הם במידה רבה הוכחה לכך שהיצר האנושי אמנם גמיש, אבל הוא לא משתנה, ואף שהקורונה עדיין כאן, נדמה שהאנושות מסתגלת לחיים לצדה, ובהתאם היא גם חוזרת להרגלים הישנים שלה, ובראשם החופשות בחו"ל. על רקע זה, וכדי לנצל הזדמנויות שנוצרו במשבר, דוד פתאל יוצא למסע רכישות באירופה.
פתאל אירופה, החברה־הבת (100%) של פתאל החזקות שבשליטת פתאל (55.7%), דיווחה אתמול על הקמת קרן שתרכוש ותשביח מלונות באירופה בכמיליארד יורו. המהלך נחשף לראשונה ב"כלכליסט". באופן רשמי מדובר במיזם שיפעל כשותפות מוגבלת, אולם בפועל ההתנהלות תהיה כשל קרן שאותה תנהל פתאל. פתאל אירופה תשקיע 100 מיליון יורו, הראל ביטוח תשקיע סכום זהה וגם מנורה מבטחים תשקיע 100 מיליון יורו בקרן. לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, תשקיע 15 מיליון יורו במיזם, כך שהגיוס הכולל עומד על 315 מיליון יורו.
הסכום הזה, שהוא בגדר התחייבות השקעה שתמומש בעת ביצוע עסקאות, ישמש כהון עצמי לביצוע השקעות כוללות של כמיליארד יורו. הקרן עשויה להביא להכפלת הנכסים שבבעלות פתאל. פתאל החזקות מפעילה כיום 227 מלונות ב־19 מדינות, מתוכם 106 באירופה ועוד 54 בבריטניה ואירלנד. החברה־הבת פתאל אירופה מחזיקה בבעלות, מלאה או חלקית, על 45 מלונות וברשותה עוד כמה מבנים וקרקעות שעליהן עתידים להיבנות מלונות. נכון לסוף 2021, שווי הנדל"ן להשקעה של פתאל אירופה עמד על 783 מיליון יורו (במאוחד), כשחלק החברה הוא 764 מיליון יורו. כלומר, רכישת מלונות בכמיליארד יורו, במסגרת שותפות שבה פתאל אירופה מחזיקה ב־25% ושאותה היא מנהלת, היא בגדר יותר מהכפלת הנכסים שעליהם היא חולשת בכובעה כבעלים בשיעור כזה או אחר. למעשה, בחודשיים האחרונים פתאל אירופה רכשה שני מלונות במאלגה ובמיורקה שבספרד בתמורה ל־40 מיליון יורו, ואלו יועברו למיזם החדש. בשני המלונות יחד יש 260 חדרים.
המיזם הוא במידה רבה פתרון פיננסי מצד פתאל לביצוע התרחבות בלי להכביד על החברה הציבורית שלה יש חוב פיננסי נטו של 16 מיליארד שקל - רובו הגדול, כמעט 12 מיליארד שקל, נובע מהתחייבויות עבור חכירות של בתי מלון שאותם היא מפעילה.
השותפות החדשה מהדהדת מהלך דומה שביצע פתאל לפני 14 שנים. ב־2007, הרבה לפני שהחברה הפכה לציבורית, פתאל הקים קרן מלונאות עם קבוצת יצחק תשובה, מגדל ביטוח, מנורה מבטחים, עמיתים וליברטי פרופרטיס. פתאל היתה המשקיעה הגדולה בקרן, שרכשה לאורך השנים 18 בתי מלון באירופה. ב־2015 הגיעה הקרן לסוף דרכה כשפתאל רכש משותפיו את בתי המלון לפי שווי 200 מיליון יורו. השותפים שהשקיעו בקרן 90 מיליון יורו בסך הכל רשמו תשואה של 37% בזכות החזר כולל של 124 מיליון יורו.
לצד קבוצת דלק, פתאל החזקות היתה החברה שמנייתה ספגה את הפגיעה הקשה ביותר מבין החברות שנסחרות במדד ת"א־125 בשנת הקורונה, 2020. בשפל שווי החברה הגיע לכמיליארד שקל בלבד. אולם בזכות שורה של מהלכים ששמרו על הגמישות הפיננסית שלה, בהם הוצאת עובדים לחל"ת, גיוס הון, כולל מבעל השליטה, מיצוי היכולת לקבל מענקים מהמדינות שבהן החברה פועלת, התחסנות האוכלוסייה והחזרה לשגרה, מניית פתאל זינקה וכיום שווי השוק של פתאל החזקות עומד על כ־7.5 מיליארד שקל — לא רחוק משווי השיא שבו נסחרה באוקטובר 2019, ואשר עמד על 8 מיליארד שקל.
את 2021 סיימה פתאל החזקות עם צמיחה של 57% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה, ל־3 מיליארד שקל, ועם הפסד של 222 מיליון שקל, זאת לעומת הפסד של 1.3 מיליארד שקל ב־2020. לפי התחזית של החברה, ב־2022 ההכנסות יעמדו על 5.5-4.8 מיליארד שקל, בדומה להכנסות שהציגה טרום הקורונה, בשנת 2019, אז הן עמדו על 5.3 מיליארד שקל.