בעלת השליטה ב-7Eleven רוצה להפוך לפרטית, בעסקה של 58 מיליארד דולר
בעלת השליטה ב-7Eleven רוצה להפוך לפרטית, בעסקה של 58 מיליארד דולר
סבן אנד איי היפנית שוקלת להימכר לחברה הקנדית Couche-Tard, כך לפי דיווח בבלומברג, ומחפשת מימון בין היתר מבעלת השליטה בחברה מתחרה מיפן; בסבן אנד איי אישרו כי משפחת איטו המייסדת הגישה הצעה לא מחייבת, אך לא סיפקו פרטים נוספים
הקונגלומרט היפני סבן אנד איי (Seven & I Holdings), בעל השליטה ב-7Eleven, שוקל להפוך לפרטי באמצעות מימון מבנקים, בית ההשקעות איטוצ'ו (Itochu) שהיא בעלת השליטה ברשת חנויות נוחות מתחרה, ומהמשפחה המייסדת, בעסקה בשווי 9 טריליון ין (58 מיליארד דולר), כך לפי דיווח בסוכנות בלומברג.
לדברי אנשים המעורים בנושא וביקשו להישאר בעילום שם, עסקה פוטנציאלית תוצג לבעלי המניות כאפשרות במקרה שחברת Couche-Tard תמשיך במאמציה לרכוש את הרשת. בסבן אנד איי אישרו כי משפחת איטו המייסדת הגישה הצעה לא מחייבת, אך לא סיפקו פרטים נוספים.
אם העסקה הנידונה אכן תצא לפועל היא תהיה הגדולה ביותר מסוגה ביפן. לפי המקורבים, בית ההשקעות, המשפחה המייסדת ומשקיעים קיימים יתרמו 3 טריליון ין במזומן ובמניות. בנוסף, הבנקים הגדולים במדינה – סומיטומו מיטסוי, מיצובישי פייננשל גרופ ומיזוהו, יספקו עד 6 טריליון ין במימון.
התוכנית המתגבשת היא בתגובה להצעת הרכש שהגישה Couche-Tard, ונחשבת לניסיון ההשתלטות הגדול ביותר ביפן מצד חברה זרה. Couche-Tard היא הבעלים של רשת הקמעונאות הקנדית סירקל קיי.
החיבור של סבן אנד איי עם איטוצ'ו, שבבעלותה רשת פאמילי מארט, שהיא המתחרה הראשית של החברה בשוק חנויות הנוחות ביפן, מייצג מאמץ התנגדות מתואם מצד החברות היפניות נגד שליטה זרה באחת החברות המפורסמות במדינה.
עם זאת, המקורבים ציינו כי השיחות עדיין נמשכות והשלמת העסקה אינה פשוטה בהתחשב בגודל שלה, כך שיש סיכוי שהתוכנית להפיכת החברה לפרטית לא תתממש בסופו של דבר. הסיכוי לאי מימושה יגדל אם Couche-Tard יסוגו מהצעתם לרכוש את סבן אנד איי.
נציגי החברות המדוברות סרבו להגיב על הדיווח.
בחודש שעבר העלתה Couche-Tard את הצעת הרכש למחיר של 18.19 ין למניה, שמעניקה לקמעונאית היפנית הערכת שווי של 7.2 טריליון ין.
בסבן אנד איי אמנם הציגו בתגובה להצעת הרכש תוכנית ארגון מחדש, שכוללת פיצול של החברה, אך לפי ההצעה הנוכחית של הבעלים תירכש כל החברה כולה ורק לאחר מכן תיושם התוכנית לפיצול עסקי חנויות הנוחות ותחנות הדלק.
העסקה הזו תספק להנהלה יותר מרחב תמרון. "אם החברה תהפוך לפרטית, הם יוכלו להאיץ את יישום הרפורמות מבלי לדאוג להשפעות קצרות הטווח על מחיר המניה", הסביר נאוקי פוג'יווארה מחברת ניהול הנכסים שינקין. "המחיר לא רע, והוא גבוה יותר משווי השוק וממחיר הצעת הרכש. ההנהלה קרב לוודאי שרוצה להקרות שהחברה שווה יותר".
היורשים של מאסאטושי איטו, שהקים את החנות הראשונה שהתרחבה לרשת סבן אלוון העולמית, מחזיקים ב-8.5% מהחברה. בנו ג'ינרו איטו מכהן כסגן נשיא וחבר דירקטוריון. הוא מסר בהצהרה כי לא ייקח חלק בדיוני הדירקטוריון על הצעת המשפחה וההצעות היריבות.