בי־קיור צונחת, הבכירים נוטשים והבעלים מקדם עסקת בעלי עניין
בי־קיור צונחת, הבכירים נוטשים והבעלים מקדם עסקת בעלי עניין
מנכ"ל בי־קיור לייזר הודיע אתמול על התפטרותו, 3 שבועות אחרי שסמנכ"ל הכספים התפטר מהחברה שאיבדה 67% משווייה מאז ההנפקה. חרף התוצאות הכספיות המאכזבות, בעל השליטה רוצה שבי־קיור תרכוש מחברה שבבעלותו מוצרים במיליוני שקלים
התפטרות שנייה של בכיר בחברת אריקה בי־קיור לייזר בתוך פחות מחודש. אתמול הודיע מוטי נבון, מנכ"ל החברה ששווייה נחתך ב־67% מאז תחילת המסחר בה באוגוסט 2021, על התפטרותו מהתפקיד אחרי כהונה של 5 שנים "מסיבות אישיות".
נבון, שהוביל את החברה שעוסקת בפיתוח, בייצור ובשיווק של מכשירי לייזר רך לטיפול ביתי בכאב ביחד עם בעלי השליטה (75%) מיכאל שלוסר, להנפקה ראשונה באחוזת בית, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי מיצה את תפקידו ויש בכוונתו לפנות לאתגרים חדשים.
לפני כשלושה שבועות הודיע גם סמנכ"ל הכספים והתפעול הגלובלי שלה, ניר ברב על התפטרות משורותיה והיא הוסברה בידי החברה ב"נסיבות אישיות שאליהן הוא נקלע". לדברי שלוסר אתמול, "אין כל קשר בין התפטרות המנכ"ל לבין התפטרות הסמנכ"ל, שכל אחד מהם בחר לסיים את תפקידו מסיבותיו הוא".
התפטרויות אלה מתרחשות כאשר חרף הביצועים המאכזבים שלוסר מתכנן עסקת בעלי עניין שתסייע לו להשיק בשבועות הקרובים מוצר רפואי־קוסמטי חדש שקרא AiGAiN ומיועד להחלקת קמטים ולמיצוק עור הפנים. מדובר במוצר שמיוצר על ידי חברה אחרת - אייגן ביוטי - שבבעלותם של שלוסר (95%) ושל מוטי נבון (5%), המנכ"ל המתפטר.
במסגרת עסקת בעלי העניין, שתובא לאישור בעלי המניות של בי־קיור לייזר בעוד כשבועיים, בי־קיור לייזר תהיה מפיצת המוצרים הבלעדית של אייגן בארץ באמצעות מערך השיווק שלה, וזאת תמורת התחייבות של בי־קיור לייזר לרכוש ממוצרי אייגן ב־8.74 מיליון שקל על פני שלוש שנים - ב־1.4 מיליון שקל בשנה הראשונה להסכם, ביותר מ־2.6 מיליון שקל בשנה השנייה וב־4.7 מיליון שקל בשנה השלישית. מי שייצטרכו לאשר את עסקת בעלי העניין הם המוסדיים שמחזיקים בבי־קיור לייזר, בית ההשקעות מור (7.46%), כלל ביטוח (6.59%) והפניקס (5.11%).
באותה אסיפה יתבקשו בעלי המניות לאשר גם התקשרות עם יואב ברק, שמכהן בה כדירקטור, ולאשר לו שכר שאינו עומד במדיניות תגמול הדירקטורים, של 35 אלף שקל בחודש כנגד חשבונית עבור 45% משרה. ברק עומד בראש חברה שמספקת שירותי ניהול, פיתוח עסקים וייעוץ אסטרטגי לחברות, ועל פי ההסכם עם בי־קיור לייזר, הוא יספק לה שירותים דומים ב־45% משרה. על פי אתר האינטרנט שלו, ברק מתמחה, בין היתר, במתן ייעוץ לחברות בקשיים ובהעברתן לרווחיות.
בין לבין, שלוסר מכחיש מזה שבועות כי יש בכוונת החברה שמעסיקה 130 עובדים לקיים תוכנית התייעלות שכוללת פיטורים נרחבים של עובדים. בחברה אומרים כי היא "בוחנת, מטייבת ומבצעת תהליכי התייעלות באופן שוטף ואם יחול שינוי במצבת כוח האדם שלה הרי שמדובר בבודדים בלבד".
התפטרויות הבכירים לצד דו"חות שנתיים מאכזבים שפורסמו בסוף מרץ, גרמו לחלק מהמשקיעים בבי־קיור לייזר לעקם את האף. את 2021 סיימה החברה עם הפסד של 9.7 מיליון שקל, לעומת רווח של יותר מ־12 מיליון שקל ב־2020. בחברה מייחסים את ההפסד בעיקר לעלייה חדה ובלתי צפויה של מחירי הפרסום במדיה שעליה החברה מבססת את עיקר השיווק שלה וזאת, לצד פעולות שהיא הובילה לחדירה לשוק האנגלי.
ההכנסות ב־2021 אכן גדלו ב־23% לעומת התקופה המקבילה ל־105 מיליון שקל, אבל הן קוזזו מול הוצאות של 104 מיליון שקל, כשבשורת הרווח התפעולי, שעמד על 17.4 מיליון שקל ב־2020 היא עברה להפסד של 6.7 מיליון שקל.
בי־קיור לייזר גייסה בהנפקה 108 מיליון שקל, במחיר של 4.95 שקלים למניה, ולפי שווי של 512 מיליון שקל (אחרי הכסף), וזאת לאחר שקיוותה להנפיק בשווי כפול. מאז נחתך מחיר המניה ביותר מ־62% לעומת המחיר בהנפקה, ל־1.9 שקלים, כאשר אתמול היא ירדה ב־8% נוספים, אחרי ההודעה על התפטרות המנכ"ל.
התוצאות שהציגה ב־2021 אכזבו את המשקיעים, שכן עם הנפקתה בבורסה בתל אביב עלו ציפיות לקצב מכירות חזק, שיקבל ביטוי בהכנסות של יותר מ־150 מיליון שקל. עקב האכילס של בי־קיור לייזר ב־2021, כאמור, היה העלייה החדה במחירי המכירה, שנבעה בעיקר מהתייקרות הפרסום במדיה ובדיגיטל. הוצאותיה על פרסום ושיווק עמדו על יותר מ־83 מיליון שקל לעומת 47 מיליון שקל ב־2020. בנוסף, נרשמה עלייה של 80% בהוצאות ההנהלה, שנבעו, בין השאר מהוספת שטחי משרד וכלי רכב.
סעיף נוסף שהכביד על ההוצאות של בי קיור לייזר הוא שכר הבכירים, כאשר שלושת נושאי המשרה הבכירים בחברה, בני הזוג שלוסר והמנכ"ל המתפטר נבון, משכו ב־2021 שכר בעלות שנתית של 8.5 מיליון שקל, יותר מפי שניים מבשנה שלפני ההנפקה, אז משכו השלושה שכר בעלות של 3.7 מיליון שקל. מיכאל וציפורה שלוסר - שמשמשת בתפקיד מנהלת שירות הלקוחות ואמונה על הפרויקטים המיוחדים ב־80% משרה - זכאים גם לרכב חברה בשווי של 400 אלף שקל ושל 200 אלף שקל בהתאמה.
מיכאל וציפורה שלוסר אינם בני המשפחה היחדים שמושכים שכר מהחברה הציבורית שבה מועסקים גם ילדיהם וקרובי משפחה נוספים של בני הזוג: בתם, מור מועסקת בתפקיד מנהלת פיתוח עסקי אזורי ופרויקטים מיוחדים ב־75% משרה בתמורה לשכר של 25 אלף שקל ברוטו וכן היא זכאית לבונוס רבעוני שלא ייפחת מ־18 אלף שקל; הבת נטעלי שלוסר מועסקת בתחום המיתוג והגרפיקה של החברה ב־40% משרה; הבת מעיין שלוסר מועסקת כנציגת תפעול הזמנות ופרויקטים מיוחדים ב־40% משרה; הבן ירון שלוסר, מועסק בתחום המידענות והמחקרים בחצי משרה; החתן אורי שוורצמן, שמועסק במגוון תפקידים בחברה, והחתן איתי אבני, מנהל פתוח עסקי ומנהל אזור אנגליה, עם שכר חודשי של 25 אלף שקל ברוטו.
משקיעים בבי־קיור לייזר אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הם מאוכזבים מהתנהלותה מאז ההנפקה, בעיקר סביב התמודדותה עם העלייה החדה של מחירי הפרסום ש"תפסה את מנהליה לא מוכנים". לדברי אחד המשקיעים "ההרגשה לא טובה. זה מתחיל עם שווי חברה בהנפקה שנחתך בחצי, נמשך ליעדים שנקבעו ולא הושגו ובשבועות האחרונים התפטרויות של בכירים, כל אחד מסיבותיו שלו, וזה מרגיש עקום. עם זאת, היא עדיין חברה טובה ויש לה בעלים דומיננטי שחלק ניכר מהונו מושקע בה. זאת לא חברת חלום, יש בעולם דעה חיובית על המוצר שלה והיא יכולה למנף אותו".