פרסום ראשוןזריקת דחף לבורסת ת"א: ישראל בדרך להיכלל במדד MSCI האירופאי
פרסום ראשון
זריקת דחף לבורסת ת"א: ישראל בדרך להיכלל במדד MSCI האירופאי
מאמץ של שנתיים בהובלת רשות ני"ע השתלם - חברת מוצרי המדדים של מורגן סטנלי MSCI תבחן את הכללת ישראל במדדיה האירופאיים, כשהתשובה צפויה להתקבל עד סוף פברואר הקרוב; משמעות המהלך, אם ייצא לפועל, היא שבעת הקצאת השקעות לאירופה, רכיבי השקעה מסוימים יוזרמו לישראל
בשורה משמעותית לבורסה בתל אביב. ישראל בדרך להיכלל במדדי חברת המדדים העולמית MSCI בטריטוריה האירופאית. הלילה הודיעה MSCI, חברת מוצרי המדדים של מורגן סטנלי שנחשבת לאחת הענקיות הגלובליות בתחום, כי פתחה בהליך היוועצות לאפשרות לצירופה של ישראל למדד האירופאי שלה. ההחלטה צפויה להתקבל עד לסוף חודש פברואר.
המהלך הזה ככל שיסתיים בהצלחה, עשוי להשפיע במידה חיובית מאוד על הבורסה המקומית, שכן המשמעות היא הכללה של ישראל גם בעשרות מדדי משנה שהם תתי-מדדים של זה האירופאי. כמו כן, יש לכך גם השפעה בקרב ענקי ההשקעה הגלובליים, שכן הכללת ישראל כטריטוריה אירופאית, משמעותה שבעת הקצאת השקעות לאירופה, רכיבי השקעה מסוימים יוזרמו לישראל. וכשמדובר בטריליוני דולרים בעולם ההשקעות, כל פרומיל של אחוז הוא סכום משמעותי.
ההודעה של MSCI מגיעה לאחר מסע אגרסיבי של הסברה שערכה רשות ניירות ערך, כחלק ממדיניותה של היו"ר ענת גואטה. מי שביצע בפועל את עבודת השטח הוא מנהל המחלקה הבינלאומית לפיתוח עסקי ברשות, עו"ד אופיר איל. הצעד נעשה בהובלת רשות ני"ע תוך קשר הדוק ורצוף עם הבורסה לניירות ערך עצמה.
עד היום ישראל היתה המדינה המפותחת היחידה בעולם שלא נכללת באף מדד אזורי. זהו עיוות חריג שנבע מהאופי המיוחד של הכלכלה הישראלית ומיקומה ב"שכונה קשוחה". במשך שנים ניסו ברשות ניירות ערך לשנות את ההגדרה, ונעשתה בעבר פנייה לארגון ה-OECD שלא הסתייעה. ככל שיושלם בהצלחה, הצדדים מייחלים למעין "אפקט הדבקה" חיובי, שיוביל להזרמת כספים משמעותית לשוק המקומי. צפויות להנות מצעד זה חברות גדולות מאוד, שהמניות שלהן יזכו לביקושים ונזילות מוגברים.
בשנתיים האחרונות פעלה הרשות בהקשר זה לפי יעד אסטרטגי שהגדירה יו"ר הרשות גואטה. המטרה היתה לבסס ולהרחיב את שוק ההון הציבורי הישראלי, כשהמשמעות היא גידול בחברות לצד פתיחת השוק לשחקנים בינלאומיים מובילים.
כחלק מאותם מאמצים אומצו סטנדרטים בינלאומיים במערכות הבורסה. כיום החברות הציבוריות יכולות לעבור ולדווח בשפה אנגלית, ובנוסף אומצו שיטות דיווח מובילות בעולם הפיננסי.