סגור
מימין מייקי זלקינד ו דניאל זלקינד מנהלים ב אלקו
מייקי ודניאל זלקינד (צילום: ישראל הררי)

לא רק קרפור: חברה אחת בלבד של הזלקינדים הרוויחה ברבעון

חברת ההחזקות של האחים זלקינד סיימה את הרבעון השני בהפסד של 135.5 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות. זהו ההפסד השלישי בגובהו בתולדות החברה. רק אלקטרה הניבה לאלקו רווח ברבעון. המשקולות המרכזיות: התוצאות של קרפור ומחיקה נוספת בדסק"ש

שנת 2023 היא לא השנה המוצלחת ביותר של האחים דני ומייקי זלקינד, בעלי השליטה (66%) בקונצרן הענק אלקו. אמנם התוצאות של קרפור, רשת הקמעונאות הצרפתית שבזיכיון שלה מחזיקה אלקו, קיבלו את רוב תשומת הלב התקשורתית, אבל האתגרים של אלקו לא מסתכמים בכך. למעשה, חברת ההחזקות של האחים זלקינד סיימה את הרבעון השני של השנה בהפסד של 135.5 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות. מדובר על ההפסד השלישי בגובהו בתולדות החברה, כשרק זה של הרבעון הרביעי של 2022, ושל הרבעון הרביעי של 2009, בסוף המשבר הכלכלי העולמי, היו עמוקים ממנו.
למעשה, אלקטרה, שפועלת בתחום הבנייה והתשתיות, היא החברה־הבת היחידה שהסבה לאלקו רווח, של 65 מיליון שקל, ברבעון השני של 2023. כל יתר החברות־הבנות והפעילויות הסבו הפסד. אלקטרה צריכה, החברה־האם של קרפור ישראל, הסבה הפסד של 62 מיליון שקל; אלקטרה נדל"ן, שמנהלת קרנות השקעה פרטיות בנדל"ן בעיקר בארה"ב, הסבה הפסד של 51 מיליון שקל; ואלקטרה פאוור, השם החדש של סופרגז, הסבה הפסד של 16 מיליון שקל.
יש לציין כי ההפסדים האלו משקפים 100% מתוצאות החברה, משום שמדובר בחברות בשליטת אלקו שמאוחדות במסגרת הדו"חות שלה, ואילו החלק היחסי של אלקו קטן יותר ותואם לשיעור ההחזקה שלה בכל חברה. לכן, בכל הנוגע למיוחס לבעלי המניות, את עיקר הפגיעה הסבו פעילות בתי הקולנוע וההחזקה בדסק"ש, שבגינה ביצעה החברה הפחתה נוספת, שמיוחסות במלואן לבעלי המניות. שתי אלו הסבו יחד הפסד של 107 מיליון שקל ברבעון.
גם השוק רואה את המתחולל בחברה וניכר שהוא כבר לא מתרשם ממגע הקסם של האחים שירשו את אלקו מאביהם גרשון ב־2018. כיום שווי השוק של אלקו, שהמניה שלה ירדה מתחילת השנה ב־30%, וזאת בשעה שמדד ת"א־125 עלה בכ־3.5%, עומד על 3.4 מיליארד שקל, והוא רחוק מהשיא שאליו הגיעה בפברואר 2022, אז עמד שווי השוק של החברה על 7.6 מיליארד שקל. בנוסף, השווי הנכסי הנקי של החברה (NAV) עומד כיום על 5.05 מיליארד שקל וההון העצמי שלה על 5.36 מיליארד שקל. כלומר, אלקו נסחרת במכפיל הון של 0.7 בלבד.
אמנם חברות החזקה לרוב נסחרות בדיסקאונט על שווי הנכסים שלהן, אולם בתקופת השיא של אלקו המצב היה שונה. עם זאת, החוב הפיננסי נטו של אלקו נמך למדי ועומד על 574 מיליון שקל בלבד. החוב הנמוך הוא תוצאה של לקח שלמדו האחים מהאב, ולאחר שירשו את החברה ביצעו שורה של מימושים, שלאחריהם יצאו למסע רכישות רעבתני במיוחד, שבמסגרתו נרכשו שלל חברות, כולל חברת התחבורה אפיקים, יינות ביתן שאותה הם מסבים לקרפור, וההחזקה בדסק"ש יחד עם מגה אור של צחי נחמיאס, חן למדן ורמי לוי.
ברבעון השני הפחיתה אלקו 100 מיליון שקל בשל ההחזקה בדסק"ש, שמחזיקה בשלטה בחברת התקשורת סלקום ובחברת הנדל"ן המניב גב־ים. אלקו רכשה 29.8% מהמניות בשנת 2021 בהשקעה של 406 מיליון שקל, בעוד שכיום שווי השוק של החברה כולה עומד על 537 מיליון שקל, מה שגוזר להחזקה של אלקו שווי של 160 מיליון שקל בלבד.
ביום חמישי פורסמו דו"חות אלקטרה צריכה לרבעון השני, שבמסגרתם החברה אישרה את חשיפת "כלכליסט", לפיה היא לא עתידה לממש את האופציה לרכוש את חלקו של נחום ביתן (41%) בגלובל ריטייל, החברה שמחזיקה ביינות ביתן, לפי שווי של 942 מיליון שקל, ושלכן עליה לפעול להנפיק את החברה. על מנת לבצע את ההנפקה, אלקטרה צריכה צריכה למכור את ההחזקה בחברה (35%, שנרכשו לפי שווי חברה של 350 מיליון שקל) לחברה־האם אלקו. מאז החלפת הידיים הושקעו בגלובל ריטייל עוד 100 מיליון שקל מבעלי המניות, שעליהם נכללת גם חברת הפניקס, ובדצמבר הוכרז שיושקעו עוד 40 מיליון שקל בשיפוץ והסבת סניפים.
אלקטרה פאוור, שהחליטה להתמקד בתחום הגפ"מ, גז הבישול הביתי, ואספקת החשמל, ולצאת מתחום האנרגיה הירוקה, נסחרת כיום בשווי שוק של 610 מיליון שקל, זאת לאחר שאלקו רכשה את החברה מעזריאלי בשנת 2019 לפי שווי של 770 מיליון שקל והנפיקה אותה לפי שווי של כמיליארד שקל באמצע 2020.
בהודעה לעיתונות שפרסמה אלקו יחד עם הדו"חות מסר המשנה למנכ"ל אבי ישראלי כי "הוצאות חד־פעמיות וירידת ערך בדסק"ש העיבו על השורה התחתונה. התוצאות של אלקטרה צריכה הושפעו בעיקר מהשקה וסגירת סניפים בתחום המזון והסבת 50 הסניפים הראשונים לרשת קרפור. אנו מעריכים כי הגידול במכירות רשת המזון יביא לשיפור בתוצאות כבר במחצית השנייה של השנה".