אחרי חצי שנה: ענף ההשתלמות שוב מציג תשואה שלילית
אחרי חצי שנה: ענף ההשתלמות שוב מציג תשואה שלילית
מבין הקרנות במסלול הכללי, רק מגדל רשמה באוגוסט תשואה חיובית; ארז מגדלי, מנהל ההשקעות בחברה: "אם נבחן את השווקים על פני זמן, יש ממה להתעודד. בחירת הנגיד הבא תצביע על הכיוון שהממשלה הולכת אליו"
ירידה לצורך עלייה או שינוי כיוון? לאחר שישה חודשים של תשואה חיובית, קרנות ההשתלמות במסלול הכללי רשמו תשואה שלילית.
התשואה הממוצעת של עשר הקרנות הגדולות היתה שלילית בשיעור של 0.2% באוגוסט. התשואה השלילית נרשמה על רקע מגמת הירידות בבורסה באחוזת בית, בדומה לבורסות המובילות בעולם. מדדי ת"א־35 ות"א־90 ירדו באוגוסט ב־1.5% וב־2% בהתאמה, בעוד S&P 500 ירד ב־1.8% ונאסד"ק ב־2.2%.
באוגוסט התפרסמו דו"חות החברות הציבוריות בת"א. בנוסף, הורד ברמה אחת דירוג האשראי של ארה"ב מ־AAA, הדירוג הגבוה ביותר, ל־AA+. גם לסביבת הריבית הגבוהה היתה השפעה על התשואה.
הריבית בישראל ובארה"ב אומנם נותרה על כנה בחודש שעבר, אולם הבנק המרכזי של בריטניה העלה את הריבית ל־5.25%, השיעור הגבוה ביותר מאז 2008.
במקום הראשון בטבלת התשואות של קרנות ההשתלמות באוגוסט נמצאת הקרן של מגדל, עם תשואה חיובית של 0.09%, והיא הקרן היחידה שהצליחה להניב תשואה חיובית בחודש שעבר.
מתחילת השנה עלתה הקרן של מגדל ב־7.3%. ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל, תולה את התשואה החיובית של הקרן באוגוסט בתשואות החיוביות שהניבו הנכסים הלא סחירים שלה והשיערוכים החיוביים שנעשו בחלק מהנכסים.
על פי נתוני הקרן, נכון לחודש יוני, כמעט 36% מנכסי הקרן הם לא סחירים, דוגמת הלוואות לחברות פרטיות או לצרכנים, לצד השקעה בנכסי נדל"ן ותשתיות.
על פי מגדלי, "התיק שלנו משלב רכיב לא סחיר על מנת לייצב את התשואות של התיק לאורך זמן. ההחזקה הגבוהה בנכסים לא סחירים עזרה לנו ב־2022. זה נכון לקרנות ההשתלמות והתיקים הפנסיוניים".
מאז 2022 יש טענות בשוק ההון שלפיהן הנכסים לא סחירים ישמשו כמשקולות על חלק מקרנות ההשתלמות, מאחר שאותם נכסים יסבלו משיערוכים כלפי מטה בעקבות עליית הריבית. מגדלי דוחה את הביקורת של המתחרים ומסביר כי ההשקעה בנכסים לא סחירים אינה מקשה אחת. "אנחנו מתמקדים בקרנות חוב ובתשתיות וחלק מהנכסים הללו זכו לשיערוך חיובי גם באוגוסט".
הקונספציה של מגדל היא שהעליות בשוק יימשכו?
"תמיד יש אי־ודאות בשוק, אבל אם נבחן את השווקים על פני זמן, יש ממה להתעודד. התחלנו את השנה בפסימיות רבה, תוך חששות שהמיתון נמצא מעבר לפינה ושהלחצים האינפלציוניים יגברו. קיבלנו חדשות טובות מהצפוי בשתי החזיתות הללו עד כה השנה. נתוני הצמיחה השפיעו גם הם לטובה".
לדבריו, "לאחר כמה חודשים של עליות, השווקים נמצאים היום במצב שבו הם מתמחרים 'נחיתה רכה' של הכלכלות (כלומר שהן יצליחו להמשיך לצמוח למרות הריבית הגבוהה, או לכל הפחות לא ייכנסו למיתון — א"ע), וזה תרחיש אופטימי שלא בטוח שאכן יתממש. אנחנו מאמינים שהשווקים יסבלו מתנודתיות גבוהה בעתיד הקרוב".
מדבריו של מגדלי עולה כי בישראל התנהגות השווקים בחודשים הקרובים עלולה להיות תנודתית אף יותר. "אנחנו מסמנים את יום הבחירה של הנגיד הבא כנקודה שבה השווקים יפרשו מה הכיוון שהממשלה הולכת אליו ומה המדיניות הכלכלית שלה. פשרה בין הקואליציה לאופוזיציה בנושא המשפטי תיתן הרבה אוויר למשקיעים הישראלים, אבל נגזר עליהם לחכות ולהישאר באי־ודאות" הוא מסביר.
במקום השני באוגוסט נמצאת הקרן של מור, שהניבה תשואה שלילית זניחה של 0.02%. במקום השלישי נמצאת הקרן של אנליסט, עם תשואה שלילית של 0.04%. במקומות האחרונים נמצאות הקרנות של אלטשולר שחם וכלל ביטוח, שהניבו תשואה שלילית של 0.4% ו־0.41%, בהתאמה.
מתחילת 2023 עלו הקרנות בממוצע 7.6%. מבין הקרנות במסלול הכללי מובילה הקרן של ילין לפידות עם תשואה של 9.82% והקרן של אנליסט עם תשואה של 9.7%. במקום האחרון נמצאת הקרן של כלל ביטוח עם תשואה של 5.6%.
בשבועות האחרונים עושה כלל מאמצים גדולים לשוב ולהגדיל את החזקותיה בישראל. בהתאם, חברת הביטוח החליטה להשקיע 330 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית של אפריקה מגורים תמורת 20% ממניותיה.
בטווח של שלוש שנים מובילה קרן ההשתלמות של אנליסט, עם תשואה של 22.1%. במקום האחרון נמצאת קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם, הקרן הגדולה ביותר בישראל עם היקף נכסים של יותר מ־40 מיליארד שקל, שהניבה תשואה של 9.45% לעומת תשואה ממוצעת של 19.1%.