בלעדיכספי החוסכים בסלייס בדרך להשתחרר והקופות יוצעו למכירה
בלעדי
כספי החוסכים בסלייס בדרך להשתחרר והקופות יוצעו למכירה
המנהל המיוחד של חברת הגמל הדיגיטלית, שמנהלת 4.2 מיליארד שקל, סיים את רוב בדיקותיו, ויבקש בשבוע הבא מביהמ"ש לצאת למכרז למכירת הקופות. חלק מ־900 מיליון השקלים שהושקעו בקרנות חוץ עלולים לרדת לטמיון
המנהל המיוחד של חברת הגמל הדיגיטלית סלייס, אפי סנדרוב, סיים את פעולותיו בקופות הגמל הרגילות ובחלק מהקופות בניהול אישי. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע הבא צפוי סנדרוב לפנות לבית המשפט ולבקש אישור למכור את הקופות. סנדרוב מונה לתפקיד המנהל המיוחד בסוף דצמבר, ובית המשפט אישר את הקפאת הכספים עד מאי, לצורך השלמת הבדיקות שהוא מבצע.
מדובר בכ־90 אלף מתוך כ־100 אלף חוסכים בסלייס, שמנהלת קופות בהיקף של 4.2 מיליארד דקל במסלולים שונים. קופות הגמל המנוהלות בסלייס הגיעו להיקף של 1.8 מיליארד שקל, אולם היקף הנכסים הגדול ביותר בחברה, 2.45 מיליארד שקל, נמצא בקופות ה־IRA, שמאפשרות ללקוחות לנהל את השקעותיהם באופן עצמאי. ענף זה צמח בעקבות הזרמת כספים בידי משקיעים, שביקשו להשקיע בקרנות חוץ.
מתוך כלל כספי הגמל בניהול אישי, מנוהלים כ־900 מיליון שקל בקרנות חוץ, ולגבי כספים אלה התעוררה בעיה שטרם נפתרה. המנהל המיוחד וצוותו מנסים עדיין להתחקות על עקבות חלק מהכספים, ונראה כי לא יהיה מנוס מלהכיר בעשרות מיליוני השקלים במסלולים האלה כאבודים. לא ברור היכן נמצא חלק מכספי החיסכון, שהושקעו בקרנות חוץ בארה"ב, והקופות לא העבירו לחוסכים שיערוכים לגביהם. החשד הוא כי כספי החיסכון של חוסך אחד שימשו לתשלום לחוסך אחר.
לעומת זאת, בכספי הגמל במסלולים הרגילים ובמסלולים האישיים (ניהול אישי חשבון מסחר) הוסדרו הכשלים שזוהו, והחוסכים יוכלו לפגוש את כל כספם. הכשלים זוהו ברישום תשואות ובבעיות תפעול, והתגלו גם כספים שנתקעו בחשבונות עבר. כשלים אלה הוסדרו, כאמור, והקופות יימכרו כשהן מוכנות להפעלה מחודשת.
סנדרוב מונה כמנהל מיוחד לחברת סלייס לאחר שהרגולטור המבקר את התחום, רשות שוק ההון, חשף ליקויים חוזרים ונשנים בהתנהלות החברה. בעקבות מינויו הוקפאה יכולתם של החוסכים למשוך כספים מקופות הגמל שברשותם, או להפקיד לתוכן כספים. זאת, בין היתר, כדי למנוע התנפלות של חוסכים למשוך את כספיהם — דבר שעלול היה למוטט את סלייס.
עוד נודע ל"כלכליסט", כי רשות שוק ההוא עדיין נוטה שלא לאפשר לאותם חוסכים למשוך כספים מהקופות, ולהתיר זאת רק לאחר מכירתן. המכירה צפויה להיעשות במכרז, באמצעות בנקאי השקעות שיישכר לשם כך, ועדיין לא ברור אם קופות גדולות מאוד יוכלו לגשת למכרז — וזאת מטעמי מגבלות ריכוזיות — מה שישאיר את האופציה הזו רק לקופות בינוניות.
סלייס הופקעה מבעליה
סלייס נמצאת בשליטת משפחת גולדברג, שבנה אסף גולדברג שימש בה כמנכ"ל. רשות שוק ההון הפקיעה, למעשה, את הבעלות על החברה מידי המשפחה והשותפה שלה משפחת טוקטלי, והיא צפויה למכור את הקופות מכוח סמכותה בחוק.
לצד סנדרוב פועלת ועדה מיוחדת, שתפקידה לייעץ לו במילוי תפקידו, וכוללת את יו"ר רשות ניירות ערך בעבר משה טרי, את השופט בדימוס יוסף אלון ואת עו"ד פרופ' לימור עציוני.
התמורה שתתקבל ממכירת הקופות — המוערכת בעשרות מיליוני שקלים בודדים — תוזרם לקופת המנהל המיוחד, ומשם עשויים הכספים לשמש כהשלמה לכספים שחסרים בקופות הגמל האישיות.
העובדה שהקופות יימכרו לזוכה במכרז עלולה להכעיס את לקוחות סלייס שביקשו למשוך את כספם. עד התיר בית המשפט לסנדרוב לשחרר את כספי החיסכון רק לחוסכים שתנאיהם הסוציאליים הצדיקו זאת. החשש הוא כי במקרה שיאושרו משיכות נרחבות יותר, תהיה הסתערות של חוסכים, בעוד הפשרת הכספים רק לאחר מכירת הקופות לגוף מוסדר תמנע זאת. תהליך המכירה צפוי להימשך עוד כמה שבועות — עד לאחר הפסח.
אף שמרבית כספי הגמל של סלייס נמצאים במסלול הניהול האישי, החברה מנהלת גם מסלולים נוספים של גמל בחיסכון, קרן השתלמות בניהול אישי, חיסכון לכל ילד — ובמקרה זה מדובר במספר גדול של חוסכים — ומסלול קופת גמל להשקעה.