סגור
 כפיר נבון מנכ"ל סופרגז
כפיר נבון מנכ"ל סופרגז היוצא (צילום: אלדד רפאלי)

הזלקינדים ממנים את מנכ"ל משק אנרגיה לשעבר לעמוד בראש סופרגז

חן מלמד ייכנס החל ממחר לתפקיד המנכ"ל במקום כפיר נבון, שכיהן 4.5 שנים, וייקבל תגמולים בגובה 3.9 מיליון שקל. למרות הזינוק של 36% במניית החברה בשבועות האחרונים, שווי סופרגז נמוך ב-6% משווייה בהנפקה לפני שנתיים - שעמד אז על 1.23 מיליארד שקל

לקראת פרסום הדוחות של הרבעון השני עורכת סופרגז, שבשליטת האחים זלקינד, חילופים בעמדת המנכ"ל. לאחר שכפיר נבון, שכיהן בתפקיד ב-4.5 שנים האחרונות הודיע לפני כשבועיים על עזיבתו, מחר (1 באוגוסט) צפוי חן מלמד, לשעבר מנכ"ל וממייסדי משק אנרגיה, להתחיל את תפקידו כמנכ"ל החברה.
חילופי המנכ"לים בסופרגז מגיעים מעט לפני פרסום דוחותיה הכספיים של החברה לרבעון השני של שנת 2022 ועל רקע הירידה ברווחיה ברבעון הראשון של השנה ולפניו גם בשנת 2021. הירידה ברווחיות הושפעה בעיקר מהעלייה במחירי הנפט במהלך 2021 ו-2022 כחלק מההתאוששות ממשבר הקורונה, ובהמשך ביתר שאת בעקבות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה. עליית מחירי הנפט פגעה ברווחים בתחום הגפ"מ שמהווה את תחום פעילותה העיקרי של החברה. במהלך הרבעון השני של השנה, שלגביו סופרגז צפויה לפרסם את נתוניה בקרוב, המשיכו מחירי הנפט להיות גבוהים יחסית אף שבסוף הרבעון ירדו במעט ביחס למחירים בסוף הרבעון הראשון.
מאז שביוני 2020 הונפקה החברה ומניותיה החלו להיסחר בתל אביב, הפגינה מניית החברה תנודתיות יחסית. סופרגז הונפקה לפי שווי של 1.23 מיליארד שקל, אחרי הכסף, וכחודשיים וחצי לאחר ההנפקה, בתחילת ספטמבר 2020, הגיע שווי השוק שלה לשיא של 1.36 מיליארד שקל. כשלושה חודשים מאוחר יותר ירד שווי החברה במסחר ל-1 מיליארד שקל, וכעבור כשלושה חודשים נוספים, בינואר 2021, התקרב מחדש לשיא והגיע לשווי של 1.33 מיליארד שקל. במחצית יוני 2022 הגיע שוויה של החברה לנקודת שפל של 850 מיליון שקל. אך מאז נסק שווי המניה ב-36% וכיום החברה נסחרת לפי שווי של 1.16 מיליארד שקל שנמוך ב-6% משוויה לאחר ההנפקה. מתחילת השנה עלה שווי המניה ב-15%, לעומת 3% שעלה מדד ת"א תשתיות אנרגיה שבו היא נכללת.

1 צפייה בגלריה
חן מלמד מנכ"ל משק אנרגיה
חן מלמד מנכ"ל משק אנרגיה
חן מלמד מנכ"ל סופרגז
(צילום: דרור סיתהכל)

לסופרגז שני תחומי פעילות עיקריים: שיווק, מכירה והפצה של גפ"מ (גז פחמימני מעובה, תוצר לוואי של זיקוק נפט) ומוצרים צורכי גפ"מ; ושיווק ומכירה של גז טבעי, חשמל ואנרגיה תרמית המופקים מתחנות קוגנרציה שאותן היא מקימה. לצד זאת, החברה עוסקת גם בייזום, הקמה ותחזוקה של מתקנים סולאריים ומתקני אגירת אנרגיה בישראל ובארה"ב, במכירת חשמל, ובתחום מערכות טעינה לרכבים חשמליים. בתחום הגפ"מ לחברה כ-400 אלף לקוחות פרטיים, עסקיים וממשלתיים, בעיקר צה"ל, משטרה ושב"ס. בתחום הגז הטבעי והקוגנרציה לחברה כמה עשרות לקוחות תעשייתיים, מפעילי ציי רכב כבדים ולקוחות מוסדיים שונים.
תחום הגפ"מ מרכזי בפעילותה של סופרגז והיה אחראי ל-69% מהכנסותיה בשנת 2021 ול-64% מהן ברבעון הראשון של השנה. על כן, השינויים במחיר הנפט, שגפ"מ הוא תוצר לוואי של זיקוקו משפיעים על רווחיותה. כך, למרות שברבעון הראשון של שנת 2022 שיפרה החברה את הכנסותיה ב-54%, ואלה הגיעו ל-253 מיליון שקל לעומת 165 מיליון שקל ברבעון המקביל, החברה ספגה עלייה חדה בעלות המכירות והשירותים שקפצה ב-95% והתייצבה על 193 מיליון שקל לעומת 99 מיליון ברבעון המקביל. כתוצאה מכך, הרווח התפעולי ירד ב-24% והתייצב על 28 מיליון שקל בהשוואה ל-37 מיליון שקל ברבעון המקביל. כשבהמשך לכך, ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות נרשמה ירידה של 40% והוא הגיע ל-15 מיליון שקל לעומת 25 מיליון ברבעון המקביל.
האחים דני ומייקי זלקינד מחזיקים בשליטה בסופרגז (62.5%) בשרשור באמצעות שליטתם (66%) בחברת אלקו. אלקו הפכה לבעלת השליטה בסופרגז בנובמבר 2021 לאחר שרכשה את חברת גרנית הכרמל, שאחזקתה היחידה הייתה סופרגז, מידי קבוצת עזריאלי בתמורה ל-817 מיליון שקל.
מלמד מתחיל את תפקידו החדש לאחר שסיים במאי האחרון את תפקידו כמנכ"ל חברת משק אנרגיה, שמחזיקה בתחנת הכוח דליה ועוסקת בתחום האנרגיות המתחדשות בישראל. הוא כיהן בעבר בתפקידים שונים בעסקי האנרגיה של הקיבוצים, והיה שותף להקמת משק אנרגיה ב-2016 ולהנפקתה ביוני 2020.
בעוד שעלות התגמולים שקיבל נבון כמנכ"ל סופרגז בשנת 2021 הגיעה לסך של כ-2 מיליון שקל, עלות התגמולים שמלמד צפוי לקבל בתפקיד זה כמעט וכפולה מכך ומגיעה להיקף של כ-3.9 מיליון שקל. זו מורכבת משכר בהיקף של כ-1.1 מיליון שקל ולצידו 520 אלף שקל כדמי ניהול, מענק שנתי בגובה מירבי של כ-800 אלף שקל שהיקפו מותנה בשיעור ה-EBITDA השנתי (רווח שנתי לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות), ובתשלום מבוסס מניות בשווי של 1.4 מיליון שקל.
מקורו של התשלום מבוסס המניות במענק הוני שמלמד צפוי לקבל בהיקף של 300,655 אופציות למניות החברה, שניתנות למימוש בארבע מנות, החל מעוד שנתיים ועד לשנת 2027, וששוויין ההוגן הכולל הוערך ב-7 מיליון שקל. האופציות מצויות כיום בתוך הכסף, מכיוון מחיר המימוש שנקבע להן: מ-67.3 שקל למנייה במנה הראשונה עד ל-70.6 שקל למנייה במנה הרביעית, נמוך ממחיר המנייה כיום, 72.5 שקל (נכון ל-28 ביולי).
במסגרת תנאי העסקתו מלמד יהיה זכאי לתשלומים בהיקף של 1-1.5 מיליון שקל במקרה של סיום העסקה שיתרחש בטרם השלים שנה וחצי בתפקידו, או לתקופת הודעה מוקדמת של שישה חודשים ותקופת הסתגלות של 3-6 חודשים נוספים בתרחיש אחר.