סגור
ירון פיטארו
ירון פיטארו (צילום: אוראל כהן)

המיזם של ירון פיטארו שלא התרומם לפני חקירת רשות ני"ע

מייסד חברת הקרנות וולת'סטון, שנמצאת במרכז חקירת רשות ני"ע, ניסה להקים גם בית השקעות. לו היה מצליח, היה יכול לשווק דרכו קרנות נוספות

וולת'סטון, חברת ניהול קרנות ההשקעה במיזמי תמ"א 38 שעומדת במרכז חקירת רשות ני"ע, אינה חברת קרנות ההשקעה היחידה שהקים פיטארו בשיתוף עם סוכנות ביטוח וייעוץ פיננסי גדולה. בספטמבר 2022 הקים פיטארו בית השקעות בשם אגת פיננסים יחד עם סוכנות ד.נ.ר. אלא שבניגוד לוולת'סטון, שגייסה 800 מיליון שקל ממשקיעים, שחלקם לא מצליחים לקבל את כספי ההשקעה שלהם בחזרה לטענתם, בית ההשקעות אגת לא התרומם.
השבוע הותרה לפרסום דבר החקירה נגד וולת'סטון וסוכנות נטו שבבעלות עידן כץ ואילן ב־ישי. הרשות חוקרת חשד שלפיה החברה הציעה השקעה במיזמים ליותר מ־35 משקיעים בכל מיזם וללא תשקיף, וזאת בניגוד לחוק. לפי וולת'סטון, השותפויות שהקימה העניקו מימון ליותר מ־100 פרויקטים נדל"ניים, והיא מנהלת כיום הליכים משפטיים של עשרות מיליוני שקלים מול יזמים, מה שמשקשה על בקשות הפדיון. קבוצת משקיעים מתארגנת כדי להגיש תביעה.
עוד בטרם החלה החקירה, השותפות בין פיטארו לנטו עלתה על שרטון, והצדדים אף נפגשו בבית המשפט בנובמבר 2021. זמן קצר לאחר שפרץ הסכסכוך, פיטארו פנה לד.נ.ר, בבעלותו של יוסי בן־צבי, כדי להקים חברה שתשווק קרנות השקעה אלטרנטיביות. ד.נ.ר מנהלת 1.5 מיליארד שקל עבורות לקוחות. בבית ההשקעות שהקימו, אגת, אשתו של פיטארו, רוויטל, מכהנת כדירקטורית.
אבל בית ההשקעות לא התרומם. בשיחה עם "כלכליסט" סיפר בן־צבי כי התוכניות לא התממשו. "זיהינו הזדמנות עסקית בתחום אחד, השקעות אלטרנטיביות, אך העברנו את הפעילות לתחום המוצרים המובנים. כלומר, שיווק קרנות מחו"ל ללקוחות מקומיים". לפי בן־צבי, הוא חש שהכיסוי המשפטי לא היה מספק, ועל כן העדיף לשנות את התוכנית. כיום, אגת מנהל קרן השקעות אחרת שרשומה בשוויץ ומתמקדת בהשקעה במדד S&P 500.
השינוי של אגת פיננסים התרחש בקרב עוד סוכנויות ביטוח, בשל ההכרה של הסוכנויות בכך שהרגולטור אינו רואה בעין יפה את כפל הכובעים שלהן, שבא לידי ביטוי גם בכפל עמלות, ובלי מתן גילוי מלא ללקוחות. החקירה נגד וולת'סטון היא יריית הפתיחה במאבק הרגולטורים בתופעה.
עם זאת, שיווק מוצרים מובנים מניב גם הוא עמלות גבוהות לסוכנויות. בנוסף, את המוצרים המובנים ניתן לשווק לציבור הרחב, בעוד קרנות השקעה אלטרנטיביות מיועדות ללקוחות כשירים בלבד. המצב שבו סוכנויות ביטוח משווקות קרנות למשקיעים כשירים מוליד עיוותים לא בריאים במקרים מסוימים. כך, לידי "כלכליסט" הגיעה מסמך נימוק השקעה שנוסח על ידי סוכנות ביטוח עבור לקוחה, ובו המלצה למשוך חלק מקרן הפנסיה שלה, שנוהלה באלטשולר שחם, כדי להשקיע בקרן חוב שפועלת במזרח אירופה. וכך כספי הפנסיה הופכים להשקעה בסיכון גבוה. וכשלסוכן יש גם נתח בחברה שמנהלת את הקרנות האלו, יש לו תמריצים לספק המלצות כאלו. במקרה של כישלון, את המחיר משלמים החוסכים.
מפיטארו לא נמסרה תגובה.