סגור

בלעדי
למרות בדיקת רשות שוק ההון: אמות חתמה על רכישת מרלו"ג צריפין

החברה העבירה 450 מיליון שקל לקופת התגמולים של עובדי הסוכנות; רשות שוק ההון צפויה לגבות עדות מדירקטורים בקופה שהתנגדו להליך המכרז ואף כתבו על כך ליו"ר הסוכנות סלי מרידור. עם זאת, הרשות לא תעכב את העסקה עם אמות, שכבר נחתמה. אמות העבירה 30% מהסכום ותעביר 70% עם השלמת העסקה

בעוד רשות שוק ההון החלה בבדיקה מקיפה של תהליך מכירת המרכז הלוגיסטי בצריפין, החלו שני חברי הכנסת שמגלים מעורבות בנושא, מיקי זוהר (הליכוד) ומירב בן ארי (יש עתיד), לבדוק את האפשרויות לקיום מכרז חדש והם מכרז כזה יפגע בקופת התגמולים של עובדי הסוכנות היהודית.
בקופת הסוכנות לא התרשמו מהבדיקה וראשי הקופה הודיעו אתמול על חתימת העסקה למכירת הנכס לאמות. תנאי התהליך קובעים כי עם החתימה על הסכם המכר מעבירה אמות 30% מסכום הרכישה, כ־450 מיליון שקל, ואת היתרה בהשלמת העסקה, שצפויה תוך חודש לערך. החתימה מסמנת רצון לייצר עובדות בשטח, שיקשו על רשות ההון לקבל החלטה על ביטול ההתקשרות. במקור ניתנו עד 7 ימים מיום הזכייה ועד לחתימה, אבל בפועל, החתימה נעשתה כעבור ארבעה ימים בלבד מאז ההודעה על זכיית אמות במכרז.
אמות שבשליטת נתן חץ הוכרזה כזוכה בתהליך מכירת המרכז לאחר שהציעה 1.518 מיליארד שקל. אמות רכשה את הנכס מבלי שקופת הסוכנות קיימה התמחרות בין ההצעות הגבוהות ביותר. זאת, למרות שבהודעתה הראשונה של הקופה לחברות, שנועדה על מנת שאלו יגישו הצעות למרלו"ג, כן אמורה היתה להתבצע התמחרות.
2 צפייה בגלריה
מימין: משה ברקת הממונה על שוק ההון ו נתן חץ בעל השליטה באמות
מימין: משה ברקת הממונה על שוק ההון ו נתן חץ בעל השליטה באמות
מימין: משה ברקת הממונה על שוק ההון ונתן חץ בעל השליטה באמות
(צילומים: עמית שעל)
בקופת התגמולים של הסוכנות הסבירו את הבהילות במכירת הנכס ברצון לנצל את התמורה כדי להספיק לרכוש אג"ח מיועדות בריבית מובטחת, אותן ניתן לרכוש רק עד סוף שנת 2021. את הליך המכירה הובילו סלי מרידור, יו"ר קופת התגמולים והמנכ"ל חיים מבורך. יו"ר ועדת ההשקעות בקופה, ירום אריאב, ודירקטורית נוספת, גיתית גוברמן, מכהנים כדירקטורים באמות ובאלוני חץ, החברה־האם של אמות, שתיהן בשליטת נתן חץ.
חה"כ זוהר ובן ארי, שנכנסו לתמונה שלשום, טענו שהמכרז נעשה בצורה פזיזה מדי, ופנו לברקת וענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע, החלו אתמול לבדוק מול משרד האוצר את האפשרות להעניק לקופה ארכה של חודשיים, שתאפשר לה לרכוש אג"ח מיועדות גם לאחר כניסת התקנה המפסיקה הנפקת אג"ח כאלה לקופות הפנסיה.
איסתא נדל"ן, שבניהולו של שמעון סיבוני, הגישה הצעה נמוכה ב־12 מיליון שקל בלבד מהצעה הזוכה במכתב ששיגרה לדירקטורים בקופת הפנסיה והתגמולים של עובדי הסוכנות היהודית, אשר תוכנו נחשף אתמול ב"כלכליסט", יצאה בחריפות נגד האופן בו נוהל התהליך וטענה כי נוהל בצורה לא שקופה וכי בעלי תפקידים בקופת הסוכנות שביקשו להיות נוכחים בו נדחקו הצידה. הקופה דחתה על הסף את דרישת איסתא נדל"ן למנוע את כינוס הדירקטוריון כדי לאשר את העסקה.
איסתא דרשה את הצעתה המלאה של אמות וכן את הערבות שהועמדה ואשר ככל הנראה היתה בסכום שאיננו זהה ל־10% מההצעה (אמות והקופה סירבו להתייחס לכך), והעלתה ביקורת בנוגע להליך המכירה. לטענתה, ההליך נערך בסד זמנים לא ריאלי, שרומז על "קיומו של מארג קשרים בעל פוטנציאל ממשי ומובהק לקיומם של ניגודי עניינים".
עו"ד עודד רביבו, שותף במשרד פישר ושות', השיב למכתב כי הקופה דוחה מכל וכל את טענותיה של איסתא, וקובע כי הטענות על פגמים בהליך המכירה ועל פגיעה בתחרות חסרות שחר ורצופות אי־דיוקים. "איננו מחויבים בקיום הליך מכרזי והבהרנו שלא מדובר בהליך כזה. איסתא היא זו שיזמה את הפניה להשתתף בהליך", טען.
רשות שוק ההון צפויה לבדוק את ההליך, ויתכן שגם תגבה עדויות מצד דירקטורים בקופה שהתנגדו לתהליך, ואף שלחו, ככל הידוע, הסתייגויות בכתב למרידור. גם אם תתקדם העסקה, הרי שבכירי הקופה יהיו חשופים לסנקציות מצד הרשות, שמצידה לא מנסה למנוע את התקדמות העסקה, למרות הבדיקה.
המרלו"ג בצריפין הוא אחד הגדולים מסוגו בארץ. הוא נמצא בצדו המזרחי של כביש 44 סמוך למושב ניר צבי וליד בית החולים אסף הרופא. הפארק משתרע על כ־274 דונם, מתוכם 224 מיועדים למחסנים, מפעלים ובתי מלאכה שונים ומשרדים, וכ־50 דונם מיועדים לדרכים ולשטחים ציבוריים. כיום יש במקום 18 מבנים לוגיסטיים בשטח בנוי של כ־113 אלף מ"ר. התפוסה של הפארק, שמנוהל כיום בידי השתתפויות בנכסים, חברה־בת של הסוכנות, מלאה, בהסכמי שכירות שונים לכ־28 שוכרים, ודמי השכירות עומדים על כ־56 מיליון שקל בשנה (כולל דמי ניהול) ומשקפים תשואה שנתית נמוכה יחסית של כ־3.7% ביחס למחיר העסקה. אמות מתכננת לבצע השבחה משמעותית של הנכס.