סגור
רונן מנחם כלכלן ראשי בנק מזרחי טפחות 2021
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות; "הסביבה הפוליטית תמשיך לגרום לתנודתיות בשקל בטווח הקצר" (בנק מזרחי טפחות )

השקל מאבד גובה: "התבטאות חריגה של נשיא ארה"ב לא מוסיפה בריאות למטבע"

ביידן אמר כי אינו מתכוון להזמין את נתניהו לבית הלבן בתקופה הקרובה, שהגיב כי "ישראל לא מופעלת על-ידי לחץ חיצוני"; הדולר קופץ ב-0.9% ל-3.56 שקלים, היורו עולה ל-3.86 שקלים; רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות: "הסביבה הפוליטית והחקיקתית ימשיכו להגדיל את תנודתיות השקל בטווח הקצר"

האם הצהרתו של נשיא ארה"ב משפיעה על היחלשות השקל, או שמדובר בתיקון לימים האחרונים בהם המטבע הישראלי התחזק לעומת המטבעות העיקריים? הדולר מטפס ב-0.9% ל-3.566 שקלים, היורו קופץ ב-1.2% ל-3.87 שקלים, הפאונד קופץ ב-1.1% ל-4.398 שקלים.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס בקולו אמש ליממות הסוערות שעברו על ישראל עד הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על השהיית החקיקה, ואמר כי "כמו הרבה תומכים אדוקים של ישראל - אני מאוד מודאג. הם לא יכולים להמשיך בדרך הזו. די הבהרתי את זה", אמר ביידן.
ביידן הוסיף כי הוא לא מתכוון להזמין את ראש הממשלה נתניהו לבית הלבן בתקופה הקרובה.
היום השיב רה"מ נתניהו לדברי ביידן וציין בין היתר כי: "ישראל היא מדינה ריבונית שפועלת לפי רצון העם ולא מופעלת ע"י לחץ חיצוני, כולל מחברותיה הטובות ביותר".
קודם לכן אמר דובר הבית הלבן, ג'ון קירבי, כי "אין תוכניות כרגע להזמנת נתניהו לביקור בוושינגטון", וכי ארה"ב "לא פירטה לישראל איך צריכה להיראות פשרה על הרפורמה המשפטית". עם זאת, קירבי אמר כי ארה"ב "הדגישה שפשרה צריכה לכלול את הרעיון של בלמים ואיזונים בישראל".
בשוק המט"ח העולמי, מטפס היורו ב-0.1% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר ב-1.085 דולר ליורו.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "השקל ממשיך את התנהלותו ההפכפכה והדבר היחיד ה'בטוח' הוא כי התנהגות זו תימשך. הדבר מצביע על ריבוי סימני השאלה שמשפיעים על התנהלותו הן במישור המקומי והן בשוקי חו"ל. ראשית יש לציין כי הדולר רושם התחזקות קלה כנגד האירו והדבר מתורגם גם להתחזקות שלו כנגד השקל. אך הסיפור המקומי משפיע יותר, כי השקל נחלש הבוקר גם כנגד האירו. לאחר תקופה ממשוכת של התעסקות בנושא החקיקה המשפטית, השקל מחק את ה"דיסקאונט" והתחזק ב-12 אגורות בתוך יומיים. תנועה די חריגה גם בשבילו.
"על פי רוב, בעקבות תיקון כה חד ייתכנו תנועות גם לכיוון ההפוך שכן השקל מחפש סוג של שיווי משקל. אלא ש'רעשים' כמו התבטאות חריגה של נשיא ארה"ב והמחלוקת המסתמנת בינה לבין ישראל לא מוסיפים בריאות לשקל. כך גם החריקות מיד עם תחילת ההידברות (כגון הנחת הצעת החוק על שולחן הכנסת והחשדנות הרבה בין הצדדים). לנוכח כל אלו ועל רקע התיסוף החד שנרשם קודם לכן – אך טבעי הוא שיבוא תיקון.
"אך אין זה אומר כי פיחות השקל יימשך גם אחר כך, משתי סיבות. האחת, נתוני המשק ממשיכים להיות יציבים, תקציב מדינה אושר בקריאה ראשונה (התפתחות חיובית, למרות סימני השאלה לגביו) ואך לאחרונה ראינו שיפור מפתיע של נתוני התעסוקה במשק. השנייה, הודעת הריבית של בנק ישראל מתקרבת. היא תימסר ביום שני ויכול בהחלט להיות שהריבית תעלה בחצי אחוז, מה שייתן דחיפה לשקל בהשוואה לריביות שכבר עלו במקומות אחרים. תנודות של השקל הן אך טבעיות לפני הודעת ריבית ובייחוד כשהיא כוללת תחזית כלכלית חדשה ומסיבת עיתונאים של הנגיד.
"לכן, אם למדנו משהו מהתקופה האחרונה, זה שתנועות של השקל ביום אחד לא מרמזות דבר על הימים הבאים ואין להסיק מהן על מגמה. הסביבה הפוליטית והחקיקתית (פסק זמן שתוצאותיו ייבחנו לפני מושב הקיץ) ימשיכו להגדיל את התנודתיות של השקל בטווח הקצר, ואילו הגורמים הבסיסיים יתמכו בו (אמנם פחות מבעבר) בטווח הבינוני והארוך. כך גם התפתחות הדולר בעולם. מסקנה – המשך תזזיתיות".